Τη σκληρή γραμμή επέλεξε ο νέος επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, αρνούμενος την πρώτη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματευτές στο Κατάρ, υποστηρίζοντας ότι δεν ικανοποιεί τις ανάγκες των Παλαιστινίων.
Η Χαμάς αρνήθηκε να εξετάσει μια πρόταση για μια σύντομης διάρκειας εκεχειρία που κατέθεσαν χώρες (Αίγυπτος και Κατάρ) που μεσολαβούν μεταξύ των εμπόλεμων μερών, καθώς αυτή δεν ικανοποιεί «τις ανάγκες των Παλαιστινίων», δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Η απόφαση του νέου επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς να απορρίψει την πρόταση είναι από τη μια κίνηση στρατηγικής για την ισχυροποίηση του εντός της οργάνωσης και από την άλλη για να παίξει το χαρτί σκλήρυνσης του Ιράν, το οποίο τώρα απειλεί με αντίποινα το Ισραήλ, σε μια προσπάθεια να πιέσει το διεθνή παράγοντα.
Ενόψει των αμερικανικών εκλογών και της αβεβαιότητας που αυτές περικλείουν το ενδεχόμενο επίτευξης βιώσιμης συμφωνίας στη Μέση Ανατολή δεν συγκεντρώνει ιδιαίτερες πιθανότητες. Αντιθέτως, οι παίχτες αναμένεται να επιχειρήσουν κινήσεις για την διεύρυνση του αποτυπώματός τους ώστε να ισχυροποιήσουν τη διαπραγματευτική τους θέση στο νέο -υπό διαμόρφωση- τραπέζι.
Η πρόταση και η αντίδραση της Χαμάς
Αντιπροσωπεία της Χαμάς παρέλαβε αυτήν την πρόταση κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε τη Δευτέρα στην Ντόχα με εκπροσώπους της Αιγύπτου και του Κατάρ.
Η εν λόγω πρόταση περιλάμβανε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα και μια περιορισμένη ανταλλαγή Παλαιστίνιων κρατουμένων με Ισραηλινούς ομήρους.
Ωστόσο, «η πρόταση δεν περιλαμβάνει ένα μόνιμο τέλος της (σ.σ. ισραηλινής) επίθεσης, ούτε την απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας, ούτε την επιστροφή των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν», καταγγέλλει η πλευρά της Χαμάς.
«Η πρόταση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού μας αναφορικά με την ασφάλεια, τη σταθερότητα, τη βοήθεια και την ανοικοδόμηση, ούτε επιτρέπει το κανονικό άνοιγμα των σημείων διέλευσης, ιδιαίτερα εκείνου της Ράφα», στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θύλακα, είπε ο αξιωματούχος της Χαμάς ο οποίος δεν κατονομάζεται.
Οι Παλαιστίνιοι θέλουν «πλήρη και μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την πλήρη αποχώρηση (σ.σ. του ισραηλινού στρατού) από τη Γάζα, την επιστροφή των εκτοπισμένων και την άρση της πολιορκίας», πρόσθεσε το στέλεχος της Χαμάς.