Με εξαγορές ποσοστών σε ώριμα ΣΔΙΤ και ανάπτυξη ιδιοδιαχειριζόμενων υποδομών θα προσπαθήσει η Aktor Συμμετοχών να καλύψει το κενό που τη χωρίζει από άλλες εταιρίες του κλάδου, χρησιμοποιώντας πάντα εργαλεία τύπου project finance ώστε να μην επιβαρύνεται ο δείκτης μόχλευσης της μητρικής εταιρίας.
Αν και ο όμιλος της Intrakat παραμένει σε εμβρυακό στάδιο ως προς την οργανωτική του διάρθρωση και διοικητική ωρίμανση, ο CEO Αλέξανδρος Εξάρχου ξεδίπλωσε τη στρατηγική που σκοπεύει να ακολουθήσει, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τα project που τρέχει τόσο σε επίπεδο εξαγορών, όσο και αναπτύξεων.
Στον κλάδο του Real Estate η Aktor έχει επιλέξει να κινηθεί με τρεις συμπληρωματικές εταιρίες, την Συμμετοχών που θα ασχολείται με την συμμετοχή σε ΣΔΙΤ, τη Real Estate που απέκτησε ήδη χαρτοφυλάκιο ακινήτων 600 εκατ. από την Prodea και την Facilities Management η οποία θα αναλαμβάνει τη συντήρηση και διαχείριση των ακινήτων. Το σύνολο των έργων στα οποία εμπλέκονται οι παραπάνω εταιρίες θα αποτελούν ταυτόχρονα capex για την κατασκευαστική Aktor Κατασκευές.
Συνολικά, ο όμιλος θα εστιάζει στην αποδοτικότητα της μητρικής holding εταιρίας, η οποία θα είναι η εισηγμένη. Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Εξάρχου, η ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού θα απαιτήσει περίπου ένα έτος, που συνεπάγεται ότι σε πρώτη φάση, όλες οι κινήσεις θα εκπορεύονται άμεσα από την εισηγμένη Aktor (πρώην Intrakat).
Οι επενδύσεις
Σύμφωνα με τον CEO του ομίλου, Αλέξανδρο Εξάρχου, η Aktor απέκτησε χαρτοφυλάκιο ακινήτων από την Prodea ύψους 600 εκατ., στο οποίο εκτός από εμπορικά ακίνητα και κτίρια γραφείων περιλαμβάνονται και κατοικίες, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο project για την προσιτή κατοικία.
Το χαρτοφυλάκιο έχει μέση απόδοση της τάξης του 7% ετησίως, επίπεδο που αποτελεί και τον πήχη για τις υπόλοιπες αναπτύξεις που σχεδιάζει η εταιρία στον κλάδο του Real Estate. Να σημειωθεί το 2023 η Intrakat σε κοινοπραξία με την REDEX του ομίλου της οικογένειας Κοπελούζου ανέλαβαν ΣΔΙΤ 140 εκατ. για τη δημιουργία και λειτουργία φοιτητικών εστιών. Το project αυτό αναμένεται αν περάσει στη συνέχεια στην Intrakat Real Estate και όχι στην Συμμετοχών, βάσει της επιχειρηματικής διάρθρωσης που έχει αποφασιστεί.
Στα ΣΔΙΤ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου απέρριψε την προοπτική συμμετοχής στην Αττική Οδό, θεωρώντας το asset υπερτιμημένο. Ενδεχόμενη διαφοροποίηση του project της παραχώρησης της Αττικής Οδού, με την προσθήκη επιπλέον οδών και προεκτάσεων, θα μπορούσε να αλλάξει την θεώρηση γύρω από το αντικείμενο.
Στο γενικότερο πλαίσιο των παραχωρήσεων η διοίκηση της Aktor επικεντρώνει σε ώριμα project τα οποία θα μπορέσουν άμεσα να συνεισφέρουν στα EBITDA του ομίλου και θα έχουν προοπτική και διάρκεια. Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο Αλέξανδρος Εξάρχου είπε ότι υπάρχουν δύο περιπτώσεις που συζητώνται, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν δώσει ακόμη ξεκάθαρη προοπτική και η συζήτηση για deal θα ήταν πρώιμη.
Χρηματοδότηση και κατανομή βαρών
Καθώς η ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού απαιτεί ένα τουλάχιστον έτος ακόμη, σε πρώτη φάση, τη βάρος του δανεισμού για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδιασμού θα επωμιστεί η Aktor (πρώην Intrakat). Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο η διοίκηση ανακοίνωσε και αύξηση κεφαλαίου 200 εκατ., καθώς η εισροή φρέσκου χρήματος και η απόδειξη της δέσμευσης των βασικών μετόχων αποτελεί αναγκαίο εχέγγυο για τη διεύρυνση της χρηματοδότησης από τον τραπεζικό τομέα.
Έτσι, σε πρώτη φάση, η Aktor θα επωμιστεί νέα δάνεια 1,4 δισ. τα οποία θα αποτυπωθούν στον ισολογισμό του 2025, ανεβάζοντας τα επίπεδα δανειακής μόχλευσης αισθητά. Αντίβαρο στη συγκεκριμένη εξίσωση θα αποτελέσουν τα επιπλέον έσοδα από το χαρτοφυλάκιο της Prodea, τα οποία θα ενισχύσουν το EBITDA.
Καθώς η εταιρία εισέρχεται σε αναπτυξιακή φάση, οι προσδοκίες για την ανταμοιβή των μετόχων παραπέμπονται για τη χρήση του 2025, τουλάχιστον σύμφωνα με τις υφιστάμενες εκτιμήσεις.
Σε ταμειακή βάση, η διοίκηση εκτιμά ότι με την ολοκλήρωση της αποπληρωμής των δόσεων για την εξαγορά της Άκτωρ από την Ελλάκτωρ, στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2025, την βελτίωση των ροών από το Δημόσιο και τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων θα βελτιωθεί το προφίλ και θα δοθούν οι απαιτούμενες ανάσες.
Έλεγχος κόστους και αύξηση παραγωγής
Όπως ανέφερε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, το σχέδιο για την ισχυροποίηση του ομίλου περιλαμβάνει τον εκ βάθρων διοικητικό και λειτουργικό μετασχηματισμό. Ήδη οι κινήσεις σε αυτό το επίπεδο αποδίδουν καρπούς αυξάνοντας την ετήσια παραγωγική ικανότητα έργων περίπου στο 1 δισ. Έχοντας κατακτήσει τη νέα κουλτούρα στην παραγωγική διαδικασία, η διοίκηση εκτιμά τώρα ότι η περαιτέρω αύξηση της παραγωγικότητας στα 3 δισ., που αποτελεί τον μεσοπρόθεσμο στόχο, είναι ρεαλιστική.
Αυτό συνεπάγεται ότι θα επιταχύνει την ταχύτητα ανακύκλωσης κεφαλαίου, εμπεδώνοντας ταχύτερα σχέσεις εμπιστοσύνης με τις τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ παράλληλα θα αυξήσει την αποδοτικότητα του προσωπικού βελτιώνοντας οριζόντια όλους τους δείκτες.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η ενσωμάτωση νέων διαδικασιών λήψης αποφάσεων, με στόχο τον περιορισμό του ρίσκου, την επιτάχυνση και τη διάχυση της εξουσίας. Με τον τρόπο αυτό η διοίκηση της Aktor εκτιμά ότι θα οικοδομεί σχήμα ικανό να ανταπεξέλθει σε προκλήσεις στην Ελλάδα και διεθνώς.
Συνολικά, το μέσο λειτουργικό κόστος εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 7% του τζίρου, με ενδεχόμενο overshooting τουλάχιστον στην πρώτη φάση, επίπεδο που με την επιτάχυνση της παραγωγής έργου θεωρείται διαχειρίσιμο.