Τους από καιρό γνωστούς φόβους της Δύσης για τη στενότερη αμυντική συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν επιβεβαιώνει με δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, καθώς οι εξαντλητικές κυρώσεις και τα πολεμικά μέτωπα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες τις οδηγούν σε διμερή συνεργασία.
Την επικείμενη εμπέδωση στενότερων αμυντικών δεσμών Ρωσίας και Ιράν προανήγγειλε ο Σεργκέι Λαβρόφ, επιβεβαιώνοντας τους φόβους της Δύσης. Η δυναμική αυτή είναι αποτέλεσμα των οικονομικών κυρώσεων και των πολεμικών μετώπων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες. Παράλληλα, Ιράν και Ρωσία συμμετέχουν στα BRICS η συνεργασία των οποίων εμβαθύνεται.
Οι στρατιωτικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών προκαλούν βαθιά ανησυχία για τη Δύση και έχουν οδηγήσει σε επιβολή κυρώσεων σε πλοία και εταιρείες που εμπλέκονται στην παράδοση ιρανικών όπλων στη Ρωσία. Η ρωσοϊρανική συνθήκη αναμένεται να προσομοιάζει με αυτήν μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας. Αυτό συνεπάγεται ότι ανοίγει ο δρόμος για την μετακίνηση στρατιωτών μεταξύ των χωρών…
Οι κινήσεις αυτές είναι σε θέση να επηρεάσουν τα μέτωπα τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μέση Ανατολή, ενώ σίγουρα εισάγουν νέες μεταβλητές σε δύο ήδη ρευστές γεωπολιτικές εξισώσεις. Σε διπλωματικό επίπεδο θεωρείται ότι είναι λίγα αυτά που μπορούν να γίνουν για να ανακόψουν τη δυναμική αυτή.
Οι δηλώσεις Λαβροφ
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «η συνθήκη για μια συνολική στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ρωσίας και Ιράν που ετοιμάζεται θα γίνει σοβαρός παράγοντας για την ενίσχυση των ρωσοϊρανικών σχέσεων». Επίσης, είπε ότι θα υπογραφεί «στο εγγύς μέλλον».
Σύμφωνα με τη Μόσχα, ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, θα επισκεφθεί τη Ρωσία πριν από το τέλος του 2024.
Η συμφωνία «θα επιβεβαιώσει την επιθυμία των μερών για στενότερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της αλληλεπίδρασης προς το συμφέρον της ειρήνης και της ασφάλειας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο», είπε επίσης ο Σεργκέι Λαβρόφ, χωρίς να διευκρινίζει ποια μορφή θα έχουν οι αμυντικοί δεσμοί.
Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει την Τεχεράνη ότι παρέδωσε βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία για χρήση κατά της Ουκρανίας και επέβαλαν κυρώσεις σε πλοία και εταιρείες που ανέφεραν ότι εμπλέκονται στην παράδοση ιρανικών όπλων. Η Τεχεράνη αρνείται ότι παρείχε στη Μόσχα τους πυραύλους ή χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη, παρά το γεγονός ότι το Κίεβο και οι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι η Ρωσία τα χρησιμοποιεί εναντίον στρατιωτικών στόχων και για να καταστρέψει μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας.
Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την παραλαβή ιρανικών πυραύλων, λέγοντας ωστόσο ότι η συνεργασία με το Ιράν περιλαμβάνει «τους πιο ευαίσθητους τομείς».