Εκτός ελέγχου παραμένει για έναν ακόμη μήνα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, εμπεδώνοντας ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο τιμών, το οποίο θεωρείται απίθανο να υποχωρήσει ακόμη και αν αποκλιμακωθεί η δυναμική ανόδου των τιμών.
Σε επίπεδα 30% υψηλότερα από της Ευρωζώνης διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώνοντας ένα ιδιαιτέρα ανησυχητικό μοτίβο overshooting, το οποίο υπονομεύει την πραγματική ανάπτυξη, καίει τα πραγματικά εισοδήματα και δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή.
Κατά πολλούς, το φαινόμενο overshooting του πληθωρισμού στην Ελλάδα αποδίδεται στην κυκλοφορία μαύρου χρήματος, που επιτρέπει τη διατήρηση της ζήτησης σε υψηλά επίπεδα παρά τις ανατιμήσεις. Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή είναι ελλειπτική και περιορίζει το ζήτημα στην πλευρά της ζήτησης. Αντιθέτως, ο πλυθωρισμός στην Ελλάδα δε είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς προσφοράς αλλά βίαιης ανατίμησης, μονοπωλιακών και ολιγοπωλιακών πρακτικών και της λειτουργίας καρτέλ στην πλευρά της προσφοράς.
Από τα στοιχεία των προηγούμενων τιμών προκύπτει οριζόντια αύξηση του κόστους ζωής στην Ελλάδα με ευρεία ανατίμηση στο κόστος της στέγης, στα τρόφιμα, τα φάρμακα και τις ιατρικές υπηρεσίες. Υπ’ αυτό πρίσμα και με δεδομένα τα χαμηλά περιθώρια κέρδους στα πολυκαταστήματα ο πληθωρισμός εντοπίζεται στους παραγωγούς και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι έρευνες ωστόσο των εποπτικών αρχών περιορίζονται στο ράφι και σε πρακτικές shrinkflation και greedflation, που αν και εντυπωσιακές αποτελούν ένα μικρό μέρος του προβλήματος.
Auditor’s note: Ο κίνδυνος των αντισυστημικών κομμάτων
Το Crisis Monitor έχει κατ επανάλειψη επισημάνει ότι τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού σε συνδυασμό με τις ανοιχτές πληγές σε οργανωμένο έγκλημα, την έλλειψη διαφάνειας και τον έλεγχο του Τύπου εντείνουν τις υπόγειες κοινωνικές διεργασίες και ευνοούν την άνοδο αντισυστημικών κομμάτων. Το ίδιο τοπίο σκιαγραφούν και οι δημοσκοπήσεις που καταγράφουν κατάρρευση της κυβέρνησης, αδυναμία της αντιπολίτευσης να καρπωθεί την φθορά αυτή και μεγάλο τμήμα αδιευκρίνιστης ψήφου.Οι συνθήκες αυτές ωριμάζουν κρίσεις. Αν και στο παρελθόν το συνταγματικό τόξο κατάφερε να αντιμετωπίσει την απειλή της ακροδεξιάς πρώτα στο πρόσωπο της Χρυσής Αυγής και μετά σε αυτό των Σπαρτιατών, εν τούτοις άλλοι εξίσου επικίνδυνοι σχηματισμοί όπως η Ελληνική Λύση και το υπερορθόδοξο κόμμα της Νίκης και το επίσης λαϊκιστικό της Πλεύσης βρίσκονται στη Βουλή. Παράλληλα, υπάρχουν συζητήσεις και για τη δημιουργία Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τους Ανεξάρτητους βουλευτές, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από τους Σπαρτιάτες.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και σε μεγάλο βαθμό πραγματωμένοι….
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
Ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ εκτιμάται στο 2,0% τον Οκτώβριο του 2024, από 1,7% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα έχουν αυξηθεί κατά 1,9%.
Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, παρέμεινε αναπάντεχα σταθερός στο 2,7% ετησίως.
Οπως σημειώνει το Bloomberg, τα στοιχεία θα στηρίξουν τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, που έχουν προειδοποιήσει κατά των υπερβολικών μειώσεων των επιτοκίων για την τόνωση της υποτονικής οικονομίας της περιοχής. Οι επενδυτές έχουν ήδη μειώσει τα στοιχήματα για μια μεγαλύτερη μείωση που θα ολοκληρώσει το 2024, αφού τα στοιχεία για την ανάπτυξη την Τετάρτη έδειξαν ότι το μπλοκ βρίσκεται σε πιο σταθερή βάση, με τη Γερμανία να αποφεύγει την ύφεση.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον Οκτώβριο τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό (3,9%, σταθερό σε σχέση με τον Σεπτέμβριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,9%, έναντι 2,4% τον Σεπτέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,5%, έναντι 0,4% τον Σεπτέμβριο) και την ενέργεια (-4,6%, έναντι -6,1% τον Σεπτέμβριο).
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα
Στη χώρα μας, οι τιμές καταναλωτή ανηφόρισαν κατά 3,2% σε ετήσια βάση, από άνοδο 3,1% τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει τον έκτο υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη.
Στο 2,4% αυξήθηκε στη Γερμανία
O πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 2,4% από 1,8% τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πιο μικρή άνοδο, στο 2,1%.
Επιταχύνθηκε στη Γαλλία
Ο γαλλικός δείκτης τιμών καταναλωτή -εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη- αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 1,5% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας INSEE, που δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη.
Το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς υψηλότερο από τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου, που ήταν 1,4%. Μια δημοσκόπηση 19 οικονομολόγων που διενεργήθηκε από το Reuters ανέμενε αύξηση αυτού του ύψους.