Η οικονομία της Ευρωζώνης επεκτάθηκε πιο έντονα από ό,τι αναμενόταν το τρίτο τρίμηνο – με ακόμη και τη Γερμανία να αποφεύγει την ύφεση που ευρέως εκτιμήθηκε ότι θα υποστεί.Η ανάπτυξη στο μπλοκ των 20 χωρών επιταχύνθηκε στο 0,4%, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι θα παρέμενε σταθερή στο 0,2%, καθώς επιταχύνθηκε η δυναμική στη Γαλλία και παρέμεινε ισχυρή στην Ισπανία. Η αιφνιδιαστική αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Γερμανίας κατά 0,2% ξάφνιασε τους αναλυτές, αν και η μέτρηση για τους τρεις προηγούμενους μήνες αναθεωρήθηκε απότομα προς τα κάτω.
Το αδύναμο σημείο ήταν η Ιταλία, όπου η παραγωγή παρέμεινε απροσδόκητα αμετάβλητη, λόγω της αρνητικής συμβολής του καθαρού εμπορίου.
Στο μέτωπο του πληθωρισμού, ξεχωριστά στοιχεία από την Ισπανία έδειξαν ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε λίγο στο 1,8%, αλλά παρέμεινε εντός του στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2%. Τα γερμανικά στοιχεία που αναμένονται αργότερα σήμερα είναι πιθανό να παρουσιάσουν επίσης άνοδο, ενώ για την Πέμπτη έχουν προγραμματιστεί στοιχεία για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
Τα στοιχεία της Τετάρτης, όπως σημειώνει το Bloomberg, ενδέχεται να αμβλύνουν κάποιες από τις ανησυχίες για την ευρωπαϊκή οικονομία που είχαν εκδηλωθεί την περασμένη εβδομάδα όταν οι αξιωματούχοι του χρηματοπιστωτικού τομέα συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον για τις συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ υποστήριξαν ότι η επιδείνωση των προοπτικών μπορεί να καταστήσει αναγκαία τη μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων, ενώ άλλοι προέτρεψαν σε επιφυλακτικότητα.
Ισχυροί αριθμοί ανάπτυξης και ανησυχίες
Οι εκπληκτικά ισχυροί αριθμοί ανάπτυξης θα μπορούσαν να στηρίξουν τα επιχειρήματα για τη διατήρηση ενός σταδιακού ρυθμού χαλάρωσης και την εμμονή στις παραδοσιακές μειώσεις του κόστους δανεισμού κατά ένα τέταρτο της μονάδας. Οι επενδυτές περιόρισαν τα στοιχήματα για μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ μετά το μπαράζ στοιχείων, εκτιμώντας περίπου 25% πιθανότητα μείωσης κατά μισή μονάδα τον Δεκέμβριο. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η τεκμαρτή πιθανότητα ήταν 50%, σύμφωνα με την αποτίμηση των swap.
Οι μεγαλύτερες ανησυχίες επικεντρώνονται στη Γερμανία, της οποίας ο μεταποιητικός τομέας παλεύει με την απώλεια ανταγωνιστικότητας που τα στελέχη της αποδίδουν στο υψηλό ενεργειακό κόστος, τις υπερβολικές ρυθμίσεις και τις ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού. Η αβεβαιότητα έχει οδηγήσει τους καταναλωτές να αυξήσουν τις αποταμιεύσεις αντί να ξοδέψουν τις αυξήσεις μισθών που έλαβαν τους τελευταίους μήνες.
Αυτό μπορεί να αρχίσει να αλλάζει, ωστόσο, με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας να επισημαίνει την υψηλότερη κατανάλωση των νοικοκυριών και της κυβέρνησης ως λόγους για την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου.
Η αποτυχία της Γερμανίας να διατηρήσει τη δυναμική της έχει εν τω μεταξύ αυξανόμενες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας της, η οποία παρέμενε επί μακρόν ανθεκτική. Η ανεργία αυξήθηκε κατά 27.000 τον Οκτώβριο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση μόλις 15.000. Το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο 6,1%.
Καθοριστική η συμβολή των υπηρεσιών
Οι χώρες με μεγαλύτερη εστίαση στις υπηρεσίες τα πήγαν καλύτερα τον τελευταίο καιρό. Τον Οκτώβριο, η παραγωγή του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε ακόμη και με ταχύτερο ρυθμό εκτός της Γαλλίας και της Γερμανίας, σύμφωνα με έρευνες επιχειρήσεων της S&P Global.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέτρεψαν προσωρινά στη Γαλλία να καλύψει την υποκείμενη αδυναμία που επιβαρύνει τα οικονομικά της χώρας. Όπως και στην Ισπανία, η κατανάλωση των νοικοκυριών και οι δημόσιες δαπάνες ήταν οι κύριοι παράγοντες.
Η Αυστρία σημείωσε επέκταση 0,3%, τη μεγαλύτερη των τελευταίων δύο ετών, βοηθούμενη από την ανάκαμψη της κατανάλωσης, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ της Πορτογαλίας και της Λιθουανίας επιταχύνθηκε.
Η οικονομική βελτίωση της Γαλλίας προσφέρει ανακούφιση στην κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει διογκωμένα δημοσιονομικά ελλείμματα που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Με το κόστος δανεισμού να αυξάνεται σε σχέση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο πρωθυπουργός Michel Barnier προσπαθεί να προωθήσει τις αντιδημοφιλείς περικοπές δαπανών και τις αυξήσεις φόρων σε ένα κοινοβούλιο όπου δεν διαθέτει πλειοψηφία.
Τι λέει το Bloomberg Economics…
«Η απροσδόκητη άνοδος του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο δεν αλλάζει την εκτίμησή μας ότι η οικονομία της Γερμανίας αγωνίζεται να ανακτήσει τα βήματά της και το 2024 θα είναι ένα ακόμη χαμένο έτος ανάπτυξης. Μια μικρή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος δίνει κάποια πρόσθετη ελπίδα ότι η κοιλιά μπορεί να είναι πίσω και το ΑΕΠ θα επεκταθεί περαιτέρω τα επόμενα τρίμηνα», σημειώνει η οικονομολόγος Martin Ademmer.
Αν και η σταθερότερη οικονομική επέκταση φέτος αποτελεί ευλογία για τον πρόεδρο Emmanuel Macron, η εμβάθυνση στα στοιχεία δείχνει ότι οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 0,8% την περίοδο αυτή. Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών επιβραδύνθηκε τον Σεπτέμβριο. Η συνεχιζόμενη αδυναμία σε αυτούς τους τομείς είναι βασικός παράγοντας πίσω από την πτώση των φορολογικών εσόδων που τεντώνουν περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά.
Οι ευρύτερες συνέπειες αυτής της πίεσης γίνονται εμφανείς. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε απροσδόκητα για πρώτη φορά από τον Απρίλιο αυτό το μήνα, με τα νοικοκυριά να είναι πιο δυσοίωνα για το μελλοντικό βιοτικό επίπεδο και την ανεργία να αποτελεί μεγαλύτερη ανησυχία.