Η συνολική ζήτηση χρυσού (συμπεριλαμβανομένων των εξωχρηματιστηριακών επενδύσεων) αυξήθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τους 1.313 τόνους – ρεκόρ για τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του World Gold Council.
Αυτή η δυναμική αποτυπώθηκε στην τιμή του χρυσού, η οποία έφτασε σε μια σειρά από νέα υψηλά ρεκόρ κατά το τρίμηνο. Η αξία της ζήτησης εκτοξεύθηκε κατά 35% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι παγκόσμιες εισροές ETF χρυσού (95 τόνοι) αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης· το Γ’ τρίμηνο ήταν το πρώτο θετικό τρίμηνο από το Α’ τρίμηνο του 2022, με ετήσια αντιστροφή από τις μεγάλες εκροές (-139 τόνοι) του Γ’ τριμήνου 2023.
Οι επενδύσεις σε ράβδους και νομίσματα (269 τόνοι) μειώθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση, από ένα σχετικά ισχυρό Γ’ τρίμηνο 2023. Η πτώση αυτή οφείλεται κυρίως σε δύο ή τρεις βασικές αγορές, ενώ αντισταθμίζεται από ένα πολύ ισχυρό τρίμηνο στην Ινδία.
Η κατανάλωση κοσμημάτων χρυσού (459 τόνοι) σημείωσε πτώση 12% σε ετήσια βάση, παρά την ισχυρή ανάπτυξη στην Ινδία. Παρόλο που οι καταναλωτές αγόρασαν μικρότερες ποσότητες, οι δαπάνες τους για χρυσά κοσμήματα αυξήθηκαν: η αξία της ζήτησης αυξήθηκε κατά 13% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τα 36 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο ρυθμός αγορών των κεντρικών τραπεζών (186 τόνοι) επιβραδύνθηκε το Γ’ τρίμηνο, αλλά οι αγορές μέχρι στιγμής για το έτος ευθυγραμμίζονται με το 2022 και παραμένουν διαδεδομένες.
Η τεχνητή νοημοσύνη συνέχισε να στηρίζει τη χρήση του χρυσού στην τεχνολογία (83 τόνοι)· αυξήθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση, αν και από σχετικά χαμηλή βάση, και οι προοπτικές παραμένουν επιφυλακτικές.
Επισημάνσεις
- Η τιμή του χρυσού της LBMA (PM) συνέχισε να καταρρίπτει διαδοχικά υψηλά ρεκόρ κατά το Γ’ τρίμηνο. Η μέση τιμή για το τρίμηνο ήταν 28% υψηλότερη σε ετήσια βάση, φτάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ των 2.474 δολαρίων ανά ουγγιά.
- Οι εξωχρηματιστηριακές επενδύσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση, φτάνοντας τους 137 τόνους. Αυτό ήταν το έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο στο οποίο οι εξωχρηματιστηριακές επενδύσεις ήταν θετικές για τη ζήτηση χρυσού και παραμένουν σημαντικό στοιχείο της αγοράς.
- Η συνολική προσφορά χρυσού αυξήθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση, φτάνοντας σε ρεκόρ 1.313 τόνων. Η εξόρυξη αυξήθηκε κατά 6% σε ετήσια βάση, φτάνοντας επίσης σε ρεκόρ τριμήνου, και η παραγωγή για το έτος ξεπέρασε το προηγούμενο υψηλό του 2018. Οι όγκοι ανακυκλωμένου χρυσού αυξήθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση, αλλά δεν παρατηρείται ακόμη διαδεδομένη πώληση λόγω οικονομικής πίεσης.
- Οι επενδυτικές ροές ήταν καθοριστικές για την απόδοση του χρυσού στο Γ’ τρίμηνο. Η πτώση των επιτοκίων, η γεωπολιτική αβεβαιότητα, η διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου και οι επενδύσεις με κίνητρο τη δυναμική της αγοράς ήταν μεταξύ των βασικών παραγόντων.
Προοπτικές για το 2024
Η αναζωπύρωση των επαγγελματικών ροών, σε συνδυασμό με σταθερές επενδύσεις σε ράβδους και νομίσματα, θα αντισταθμίσει την ασθενέστερη καταναλωτική ζήτηση και την επιβράδυνση των αγορών των κεντρικών τραπεζών.