Οι παγκόσμιοι επενδυτές αναζητούν πέρα από τον βραχυπρόθεσμο «θόρυβο» που δημιούργησε ο φετινός εκλογικός κύκλος να αξιοποιήσουν τις σημαντικές τάσεις της αποπαγκοσμιοποίησης, ανατροπής (λόγω ισχυρού πληθωρισμού, μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος επιτοκίων ή ακόμη και λόγω της τεχνολογίας) και απανθρακοποίησης, ενισχύοντας την έκθεσή τους σε παγκόσμιες μετοχές και Private Equity, σύμφωνα με τη φετινή εμβληματική έρευνα της Schroders, με τίτλο «Global Investor Study».
Σε αυτήν την έρευνα-ορόσημο – η οποία περιλαμβάνει δεδομένα από σχεδόν 3.000 επενδυτές, οι οποίοι διαχειρίζονται συνολικά περίπου 74,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, σε όλο το φάσμα των θεσμικών φορέων – διαπιστώθηκε ότι ο αντίκτυπος της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών (70%), τα υψηλά επιτόκια (68%) και μια πιθανή οικονομική επιβράδυνση (62%) υπερίσχυσαν κάθε ανησυχίας σχετικά με τον φετινό εκλογικό κύκλο.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την εθνική χάραξη πολιτικής, οι επενδυτές ανέφεραν ότι οι παγκόσμιες συμμαχίες στην πολιτική και το εμπόριο (44%), καθώς και τα υψηλά επίπεδα κρατικού δανεισμού (35%), είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν τις επενδυτικές τους θέσεις.
Πιστεύετε ότι οι εκλογές που θα διεξαχθούν φέτος σε παγκόσμιο επίπεδο θα επηρεάσουν την επενδυτική σας στάση;
Η Johanna Kyrklund, Chief Investment Officer της Schroders, δήλωσε:
«Ως ενεργή διαχειριστής χαρτοφυλακίων θεωρώ πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εστιάζουμε στα θεμελιώδη στοιχεία των επενδύσεων και όχι στα δημοσιεύματα (των εφημερίδων). Η οικονομική δραστηριότητα, σε γενικές γραμμές, παραμένει θετική και ο πληθωρισμός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, με τις κύριες κεντρικές τράπεζες να μειώνουν πλέον τα επιτόκια. Τα χαμηλότερα επιτόκια υποστηρίζουν την αξία των μετοχών.
Η πιο σημαντική εκλογική αναμέτρηση είναι ακόμη μπροστά μας, με τους Αμερικανούς πολίτες να κατευθύνονται στις κάλπες τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα πολιτικά γεγονότα εκδηλώνονται σε βάθος μηνών και ετών, και όχι ημερών, γι’ αυτό και πορευόμαστε με αυτό το σκεπτικό.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δείχνουν ξεκάθαρα την πίεση που αντιμετωπίζουν οι κεντρικές τράπεζες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, καθώς πολλοί από τους συμμετέχοντες της έρευνας ανησυχούν τόσο για τον κίνδυνο αύξησης του πληθωρισμού όσο και για τα υψηλά επιτόκια. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους αποτελούν βασική ανησυχία για τις μεγάλες οικονομίες. Παρόλο που οι ισολογισμοί του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται σε καλή κατάσταση στη μετά-Covid εποχή, οι ισολογισμοί του δημόσιου τομέα παραμένουν επισφαλείς. Ένας σημαντικός κίνδυνος που πρέπει να έχουμε υπόψη είναι κατά πόσο τα αυξανόμενα χρέη μπορούν τελικά να αποσταθεροποιήσουν σημαντικά τις αγορές ομολόγων».
Πράγματι, στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι, όπως ο υψηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός ή η επιβράδυνση της ανάπτυξης (62%), οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών (60%) και οι πολιτικοί κίνδυνοι (57%) αποτελούν τις μεγαλύτερες απειλές για τις ομολογιακές επενδύσεις.
Από την άλλη πλευρά, περισσότεροι από τους μισούς επενδυτές (51%) αναμένουν να αυξήσουν τις κατανομές τους σε παγκόσμιες μετοχές τα επόμενα δύο χρόνια. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί από τους επενδυτές (44%) σκοπεύουν να αυξήσουν τις κατανομές τους σε ενεργή διαχείριση μετοχών, ενώ η ζήτηση για θεματικές μετοχές (39%) είναι επίσης υψηλή. Περίπου το 30% των θεσμικών επενδυτών και των διαχειριστών κεφαλαίων δήλωσαν ότι σκοπεύουν να αυξήσουν την έκθεση τους στις επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης.
Πώς περιμένετε να εξελιχθεί η κατανομή των μετοχών σας τα επόμενα 1-2 χρόνια;
Συγκεκριμένα, δήλωσαν ότι η απεξάρτηση των χαρτοφυλακίων τους από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (41%), η διαφοροποίηση (41%) και η δυνατότητα επίτευξης υψηλών αποδόσεων (38%) αποτελούν τα σημαντικότερα κίνητρα για να εστιάσουν την προσοχή τους στην ενεργειακή μετάβαση.
Ο Alex Tedder, Co-Head of Equities της Schroders, πρόσθεσε:
«Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερωτηθέντες εμφανίζονται αρκετά θετικοί όσον αφορά τις προοπτικές που έχουν οι ενεργοί διαχειριστές. Ένας περιορισμένος αριθμός εταιρειών κυριάρχησε φέτος στις αγορές μετοχών, μια τάση που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά είναι ιδιαίτερα έντονη στις ΗΠΑ, όπου η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη παίζουν κυρίαρχο ρόλο. Από τον Ιούλιο, έχουμε παρατηρήσει μια επανεκτίμηση λόγω της αλλαγής των προσδοκιών για τα επιτόκια.
Ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να εξερευνήσουμε τομείς που μέχρι πρότινος δεν ήταν δημοφιλείς και τώρα παρουσιάζουν ελκυστικές αποτιμήσεις. Κλάδοι όπως οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, οι επενδύσεις σε ακίνητα, η βιοτεχνολογία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενδέχεται να είναι πιο ενδιαφέροντες σε ένα περιβάλλον χαμηλότερου πληθωρισμού και επιτοκίων. Αυτού του τύπου συνθήκες επιτρέπουν στους ενεργούς διαχειριστές να είναι ευέλικτοι, επενδύοντας νωρίτερα σε τομείς της αγοράς που θεωρούμε ότι θα είναι οι μελλοντικοί νικητές».
Οι επενδύσεις στις ιδιωτικές αγορές αυξάνονται συνεχώς, με πάνω από το 80% των επενδυτών να έχουν ήδη επενδύσει σε ιδιωτικές αγορές ή σχεδιάζουν να το κάνουν στο άμεσο μέλλον. Οι ιδιωτικές αγορές θεωρούνται πλέον βασικό στοιχείο στη δομή των χαρτοφυλακίων για τους περισσότερους επενδυτές. Οι κύριοι λόγοι για την κατανομή κεφαλαίων σε ιδιωτικές αγορές περιλαμβάνουν ταυτόχρονα τις υψηλότερες αποδόσεις και τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων. Περισσότεροι από τους μισούς (53%) ερωτηθέντες επιθυμούν να αυξήσουν τις κατανομές τους στο private equity μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 42% σκοπεύει να επενδύσει σε ιδιωτικό χρέος (private debt) και το 45% σε μετοχές υποδομών ανανεώσιμης ενέργειας.
Αυτό θεωρείται επίσης ως ένας βασικός τρόπος μέσω του οποίου οι επενδυτές μπορούν να αξιοποιήσουν την ενεργειακή μετάβαση, τη μείωση έκθεσης σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την τεχνολογική επανάσταση.
Σε ποιες επενδυτικές θεματικές ενότητες και/ή τομείς επιδιώκετε να επενδύσετε προληπτικά μέσω των ιδιωτικών αγορών τα επόμενα ένα-δύο χρόνια;
Ο Georg Wunderlin, CEO της Schroders Capital, τόνισε:
«Οι ιδιωτικές αγορές αποτελούν ουσιαστική πηγή δημιουργικού και μακροπρόθεσμου κεφαλαίου για τη χρηματοδότηση θεμελιωδών διαρθρωτικών αλλαγών στις κοινωνίες μας – οι οποίες καθοδηγούνται από τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την αποπαγκοσμιοποίηση, τις δημογραφικές αλλαγές και την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης. Οι επενδυτές αναγνωρίζουν τη δυνατότητα των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων να επιφέρουν θετική αλλαγή και, κατά συνέπεια, υψηλότερες αποδόσεις.
Επιπλέον, τα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία θεωρούνται πλέον βασικός παράγοντας διαφοροποίησης. Μετά τις καθοδικές μεταβολές των επιτοκίων, οι επενδύσεις στις ιδιωτικές αγορές βρίσκονται σε κομβικό σημείο. Στο μέλλον θα απαιτούνται βαθύτερες ικανότητες των διαχειριστών για την εξεύρεση, την εκτέλεση και τη διαχείριση των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων. Κατά συνέπεια, οι επενδυτές πρέπει να είναι όλο και πιο επιλεκτικοί και να συνεργάζονται με διαχειριστές που έχουν τις δεξιότητες για τη δημιουργία αξίας.
Είναι σημαντικό να μπορέσουν τόσο οι θεσμικοί όσο και οι ιδιώτες επενδυτές να αξιοποιήσουν τα οφέλη των επενδύσεων στις ιδιωτικές αγορές. Η προσβασιμότητα σε κατηγορίες ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, χάρη στη δημιουργία μιας πολύ διευρυμένης γκάμας δομών αμοιβαίων κεφαλαίων που απευθύνονται ιδιώτες επενδυτές. Θεωρούμε ότι είναι πρωταρχικό μας καθήκον να προωθούμε αυτή την τάση».