Στρατηγική για τη διάσπαση του -φαινομενικά- ενιαίου μετώπου των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμώντας ότι με βάση την πολιτική ατζέντα και τον συσχετισμό δυνάμεων υπάρχει πρόσφορο έδαφος για άμβλυνση της έντασης με τον έναν εκ των δύο.
Απόφαση να σκληρύνει τη στάση απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά και να δείξει μεγαλύτερη ανεκτικότητα και διάθεση διαλόγου με τον Κώστα Καραμανλή φαίνεται ότι έχει λάβει το Μαξίμου, κίνηση που μοιάζει βγαλμένη από το βυζαντινό playbook του “διαίρει και βασίλευε”.
Το Μαξίμου έστειλε πρώτα μήνυμα σκλήρυνσης στον Αντώνη Σαμαρά με δηλώσεις αρχικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, απαντώντας στις αιτιάσεις για υποχωρητικότητα και ενδοτισμό έναντι της Τουρκίας στο Αιγαίο. Ωστόσο, έμεινε ανοιχτό το ζήτημα της Κύπρου…
Η σκληρή απάντηση σε δύο χρόνους απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά ήρθε λίγο πριν την 28η Οκτωβρίου, θέλοντας να εξαντλήσει τα περιθώρια δημόσιων παρεμβάσεων και καθιστώντας πλέον οριακά εμπρηστική οποιαδήποτε παρέμβαση επ αφορμής της επετείου της εθνικής εορτής. Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραβρεθεί σε εκδήλωση του Ιδρύματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη Μεταπολίτευση και την ποιότητα της Δημοκρατίας σήμερα.
Ειδικότερα, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη Μεταπολίτευση και τίτλο «50 χρόνια από τη μετάβαση στη Δημοκρατία – Η Δημοκρατία στην εποχή µας», το Ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή διοργανώνει εκδήλωση την Πέμπτη, με κεντρικό ομιλητή τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Όπως με πληροφόρησε η γνωστή (πλέον) περιφερειακή πηγή που διαθέτω (και με κρατά ζωντανό δημοσιογραφικά) πέριξ του Μαξίμου, στην εκδήλωση του Ιδρύματος θα δώσει το «παρών» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το ζήτημα όμως τώρα είναι αν θα παραβρεθεί ο Κώστας Καραμανλής. Είναι πολύ πιθανό ο πρώην πρωθυπουργός, εκτιμώντας τον θεσμικό του ρόλο να παραστεί, υποβαθμίζοντας την αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δείχνοντας ετοιμότητας για επαναπροσέγγισης. Το Μαξίμου, πάντως, δεν αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους, αλλά πιέζει μέσω διαρροών στα media για τα μηνύματα της παρουσίας του Κώστα Καραμανλή και τον προσωπικό αντίκτυπο ενδεχόμενης απουσίας του.