Πρωτοφανή μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης πέρασε την Παρασκευή η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ολλανδίας, υπονομεύοντας -μεταξύ άλλων- τη Σένγκεν, η οποία πλέον καταρρέει χωρίς να υπάρχει διάδοχο καθεστώς.
Η ακροδεξιά ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή πρωτοφανή μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης, περιλαμβάνοντας την επαναφορά ελέγχων στα σύνορα, καθιστώντας την Ολλανδία την τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που υιοθετεί σκληρή στάση απέναντι στη μετανάστευση, καθώς η ξενοφοβικές τάσεις εντείνονται σε μεγάλο μέρος της ηπείρου.
Μεταξύ των μέτρων που θα αποσταλούν άμεσα στο κοινοβούλιο προς έγκριση, περιλαμβάνεται η περιοριστική κίνηση σχετικά με τα μέλη οικογενειών που μπορούν να συνοδεύσουν κάποιον που έχει λάβει άσυλο στην Ολλανδία, η μείωση της διάρκειας των προσωρινών θεωρήσεων και η ανακήρυξη τμημάτων της εμπόλεμης Συρίας ως ασφαλείς περιοχές, ώστε οι αρχές να μπορούν να απορρίπτουν αιτήσεις ασύλου από μετανάστες από αυτές τις περιοχές. Οι Σύριοι αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνική ομάδα μεταξύ των μεταναστών που φθάνουν στην Ολλανδία.
Η ανακοίνωση έρχεται μία εβδομάδα μετά την εξέταση σεναρίων για τρόπους αντιμετώπισης της μετανάστευσης και τη μετατροπή του 27μελούς μπλοκ σε «Φρούριο Ευρώπη» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Γερμανία, μία από τις γείτονες χώρες της Ολλανδίας, επανέφερε πρόσφατα κάποιους ελέγχους στα σύνορα, και η νέα γαλλική κυβέρνηση δεσμεύθηκε επίσης σε σκληρή στάση απέναντι στη μετανάστευση.
«Θέλουμε να κάνουμε την Ολλανδία όσο πιο μη ελκυστική γίνεται», δήλωσε η Υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης, Μαριολέιν Φάμπερ, μέλος του κόμματος του εθνικιστή, αντι-ισλαμιστή βουλευτή Γκερτ Βίλντερς, που κυριαρχεί στην κυβέρνηση.
Ο Βίλντερς, ο ισχυρός ηγέτης του Κόμματος για την Ελευθερία, επαίνεσε τα μέτρα ως ιστορικά και «την πιο σκληρή πολιτική ασύλου που υπήρξε ποτέ», χαρακτηρίζοντας τη μέρα ως «όμορφη».
Η κυβέρνηση επίσης θα καταργήσει έναν νόμο που υποχρέωνε τους δήμους να παρέχουν στέγαση στους μετανάστες.
Η ένωση των ολλανδικών δήμων ανέφερε ότι τα μέτρα θα «δημιουργήσουν χάος» και τόνισε ότι «οι αρμοδιότητες πρέπει να διανέμονται δίκαια μεταξύ των δήμων».
Ο Πρωθυπουργός Ντικ Σχοφ δήλωσε ότι οι κινήσεις αποσκοπούν στη «μείωση της εισροής, την επιτάχυνση της εκροής, την επιστροφή όσων δεν διαμένουν νόμιμα και την αποκατάσταση της αλυσίδας ασύλου, μειώνοντας έτσι την πίεση στην κοινωνία».
Το πολιτικό σκηνικό
Ο τετρακομματικός συνασπισμός, που σχηματίστηκε μετά τη νίκη του Βίλντερς στις εκλογές του προηγούμενου έτους, ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο με δέσμευση να ελέγξει τη μετανάστευση, αλλά από τότε παλεύει να εφαρμόσει γρήγορα τις αλλαγές.
Τους τελευταίους 12 μήνες, 51.000 άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ολλανδία, μια χώρα με πληθυσμό 18 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Ιθαγένειας. Τον περασμένο μήνα υπήρχαν 4.026 αφίξεις, λιγότερες από τις 4.683 του Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους.
Οι εβδομάδες συζητήσεων που οδήγησαν στην απόφαση της Παρασκευής επικεντρώθηκαν στο αν θα χρησιμοποιηθεί νομοθεσία κρίσης που μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς έγκριση του κοινοβουλίου ή ταχεία νομοθεσία που απαιτεί έγκριση από τους νομοθέτες.
Μετά από συνομιλίες μεταξύ του Βίλντερς και του κόμματος Νέα Κοινωνική Συμφωνία, που είχε προεκλογική δέσμευση για βελτίωση της διακυβέρνησης μετά από σειρά σκανδάλων τα τελευταία χρόνια, το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να ζητήσει κοινοβουλευτική έγκριση για τα νέα μέτρα.
Η κρίση ως πρόσχημα…
Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένων νομικών, βουλευτών της αντιπολίτευσης και της Νέας Κοινωνικής Συμφωνίας, αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της εφαρμογής νομοθεσίας κρίσης για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων προβλημάτων στο σύστημα μετανάστευσης.
Τα μέτρα της Παρασκευής δεν είναι το πρώτο βήμα που έχει λάβει ο ολλανδικός συνασπισμός. Τον Σεπτέμβριο, η Φάμπερ έγραψε στην Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιοχάνσον ζητώντας εξαίρεση από τους κανόνες μετανάστευσης της ΕΕ.
Η Φάμπερ επέμεινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να «μειώσει δραστικά τον όγκο της μετανάστευσης προς την Ολλανδία, ώστε να συνεχίσει να εκπληρώνει τα συνταγματικά της καθήκοντα — να παρέχει δημόσια στέγαση, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση».
Η στροφή προς τα δεξιά στην Ολλανδία αντικατοπτρίζει κινήσεις και αλλού στην Ευρώπη, όπου ακροδεξιοί ηγέτες όπως ο σύμμαχος του Βίλντερς, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, επίσης κινούνται για τη δραστική μείωση των μεταναστών.
Τον περασμένο μήνα, η ΕΕ άρχισε τη διαδικασία ανάκλησης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε κονδύλια που προορίζονταν για την Ουγγαρία, αφού η αντι-μεταναστευτική κυβέρνησή της αρνήθηκε να πληρώσει ένα τεράστιο πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων ασύλου του μπλοκ, στερώντας διαρκώς τους μετανάστες από το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση ασύλου