Οι πωλητές έκαναν το 5×5 κλείνοντας αρνητικά όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας καθώς ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο δεν κατάφερε να υπερβεί τα συνήθη επίπεδα αντίστασης που επί έξι μήνες δοκιμάζει η αγορά να διασπάσει αλλά υποχώρησε κάτω και από τα όρια της πολύμηνης συσσώρευσης.
Του Μάνου Χατζηδάκη | Υπεύθυνου Τμ. Ανάλυσης BETA ΑΧΕ
Οι αγοραστές υπέστησαν (ένα ακόμα) σκωτσέζικό ντους αφού η άνοδος της προηγούμενης εβδομάδας δεν είχε συνέχεια ενώ εμφατική ήταν η αδυναμία του ΧΑ να παρακολουθήσει την τάση των ξένων αγορών ή τα επιμέρους εγχώρια επιχειρηματικά νέα. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι η Αγορά υπερεκτίμησε τις δυνατότητες της ως προς την απορρόφηση των μετοχών που είτε διατέθηκαν σε δημόσιες προσφορές είτε ήταν προϊόν αυξήσεων κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα ντηλ σημαντικής προστιθέμενης αξίας που ανακοινώθηκε την εβδομάδα που πέρασε, η μετοχή της Quest εξάντλησε την δυναμική της ανακοίνωσης πώλησης της θυγατρικής της ACS σε μια μόλις συνεδρίαση ενώ απώλεσε το σύνολο των χρηματιστηριακών κερδών στις επόμενες συνεδριάσεις. Το γεγονός αυτό δείχνει πολύ χαμηλά επενδυτικά αντανακλαστικά καθώς και ότι η αγορά έχει ενδεχομένως άλλες προτεραιότητες που συνδέονται με την ολοκλήρωση του κύκλου αποεπένδυσης δεικτοβαρών χαρτοφυλακίων ενόψει της αλλαγής του status της Ελληνικής Αγοράς.
Η δυναμική της πτώσης μπορεί να αλλάξει ή να αναχαιτιστεί μόνο αν αλλάξει η ατζέντα της αγοράς και αυτό μπορεί να συμβεί κυρίως με την επιβεβαίωση των ισχυρών επιδόσεων που αναμένονται για το 2024 μέσα από τις ανακοινώσεις του γ’ τριμήνου και την ύπαρξη αγοραστικού αντίβαρου στις πιέσεις. Η εκκίνηση των ανακοινώσεων των τραπεζικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου την προσεχή Παρασκευή 1η Νοεμβρίου (Τρ. Πειραιώς πριν το άνοιγμα) είναι ίσως κομβική για την πορεία της Αγοράς καθώς η πρόσφατη πίεση είχε επίκεντρο τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου.
Που θα εστιάσει το Χρηματιστήριο
Τα κύρια στοιχεία τα οποία θα εστιάσει η αγορά είναι τα εξής: α) το βαθμό μείωσης των εσόδων από τόκους β) το νέο καθεστώς τιμολόγησης ειδικών κατηγοριών των τραπεζικών προμηθειών που απευθύνονται στην λιανική γ) την ποιότητα του ενεργητικού δ) το ενοποιημένο σχήμα Eurobank – Ελληνικής ε) το πλάνο μείωσης της αναβαλλόμενης φορολογίας και στ) την επικαιροποίηση επίτευξης των ετήσιων στόχων. Για το σύνολο του γ’ τριμήνου οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένουν καθαρά κέρδη 1,15 δις ευρώ, σταθεροποίηση των NPEs στο 3,6% και οριακή αύξηση των χορηγήσεων κατά 0,3%.
Υπό αμφισβήτηση και η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση
Τεχνικά η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση έχει μπει σε αμφισβήτηση μετά την καθοδική διάσπαση του εκθετικού κινητού μέσου όρου των 200 ημερών στις 1.398 μονάδες. Η πτώση έχει ακόμα δυναμική καθώς παρατηρούνται συνεχόμενα πτωτικά κλεισίματα κοντά στα χαμηλά ημέρας με αυξημένο τζίρο ο οποίος επιταχύνει προς το τέλος των συνεδριάσεων. Πρώτο επίπεδο στήριξης είναι οι 1.350 μονάδες και δεύτερο οι 1.320 που οριοθετούται από τα χαμηλά του Αυγούστου ωστόσο από την άλλη πλευρά ο Γενικός Δείκτης έχει πλέον πολλαπλά επίπεδα αντίστασης να αντιμετωπίσει εφόσον αντιδράσει ανοδικά με κυριότερο τις 1.420 μονάδες. Προς το παρόν δεν διαφαίνεται να υπάρχει ολοκλήρωση της εκτόνωσης καθώς διαγραμματικά δεν έχει υπάρχει η ημέρα ισορροπίας που θα δώσει μια ένδειξη αναχαίτισης της προσφοράς. Οι πιθανότητες είναι με την πλευρά των πωλητών καθώς ακόμα οι ημερήσιοι ταλαντωτές δεν έχουν εισέλθει σε ζώνες υπερβολής και η προβολή τους δείχνει ότι η πιθανότερη περιοχή έναρξης μιας ανοδικής αντίδρασης είναι οι 1.350 -1.340 μονάδες.
Η ατζέντα της εβδομάδας
Τα αποτελέσματα των εταιριών στις ΗΠΑ συνεχίζονται καθώς οδεύομε στον πυρήνα των ανακοινώσεων των εμποροβιομηχανικών εταιριών. Στις κυριότερες ανακοινώσεις επισημαίνονται οι Ford Motor (28/10), Pfizer, McDonald’s, Caterpillar, PayPal, AMD (29/10) AbbVie, Amgen, Meta Platforms, Eli Lilly & Co, ADP (30/01) Bristol-Μyers Squibb, Estee Lauder, Merck, Apple (31/10) Chevron (01/11).
Στο εξωτερικό εκτός από τα εταιρικά αποτελέσματα το ενδιαφέρον θα εστιαστεί την προσεχή Τετάρτη στην ανακοίνωση της αναθεωρημένης εκτίμησης για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου στις ΗΠΑ (αρχ. 2,8% και εκτ. 3,0%) ενώ την ίδια ημέρα θα ανακοινωθούν οι αρχικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη. Την Πέμπτη η Τράπεζα της Ιαπωνίας συνεδριάζει για τα επιτόκια του γιέν ενώ την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα στοιχεία απασχόλησης για τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ με την εκτίμηση να κινείται στις 140.000 νέες θέσεις εργασίας που θα είναι και η τελευταία κρίσιμη μέτρηση πριν την συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της FED στις 7 Νοεμβρίου.
Τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου ανεβάζουν στροφές την ερχόμενη εβδομάδα και στο ΧΑ. Στις κυριότερες ανακοινώσεις επισημαίνονται οι ΔΑΑ (30/10), Coca Cola, Mermeren (31/10) και Τράπεζα Πειραιώς (01/11).
Κατά τα λοιπά την Τετάρτη παύει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων συμμετοχής στην ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής ενώ την ίδια μέρα θα λάβει χώρα η προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας (προηγ. 2,84%).