Διάπλατα ανοίγει την πόρτα για ενδεχόμενα διασυνοριακά deals τραπεζών στην Ελλάδα ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, μέσω της έκθεσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σε τροχιά ανασύνταξης εισέρχεται το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα με τις “ευλογίες” της ΕΚΤ, καθώς η επιθετική κίνηση του Αντρέα Ορτσέλ της UniCredid να διεκδικήσει την Commerzbank, ασχέτως αποτελέσματος έχει δρομολογήσει εξελίξεις, οι οποίες σύντομα θα καταστούν αναπόδραστες.
Η προοπτική ισχυροποίησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, μέσω της συγκέντρωσής του, δεν αποτελεί νέο σχέδιο, αλλά δυναμική που έχει από καιρό ωριμάσει, υπό την πίεση των πιέσεων από ΗΠΑ τις ΗΠΑ και καθώς οι ασιατικές τράπεζες αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς.
Υπέρ της δημιουργίας μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων εντός της Ευρωζώνης τάσσεται και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο κείμενο της Έκθεσης για την Νομισματική Πολιτική. Η τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα αποτελεί μήνυμα τόσο προς το Ευρωσύστημα και το πολιτικό προσωπικό στην Ελλάδα και την ΕΕ, όσο και προς τους εν δυνάμει επενδυτές, υποδεικνύοντας ότι δεν εφόσον υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον, τότε η στάση των θεσμών θα είναι υποστηρικτική.
«Η αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων με την επέκταση των πολεμικών συγκρούσεων και οι πολιτικές εξελίξεις με τις επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ εντείνουν την αβεβαιότητα. Συνεπώς, σε ένα περιβάλλον εντεινόμενων εξωτερικών επιδράσεων με υψηλή διασύνδεση και ταχεία μετάδοση των κινδύνων, η προώθηση μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην απαλοιφή των εγγενών αδυναμιών της ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα», αναφέρεται στην Έκθεση.
Η συγκεκριμένη αναφορά στόχο έχει να διαμορφώσει το πλαίσιο και να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα αλλαγής στάσης απέναντι στα διασυνοριακά τραπεζικά deals.
Οι πολιτικοί δεν μπορούν…
Αν και για πολλούς, η τραπεζική ενοποίηση και το ενιαίο πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων θεωρούνται προαπατούμενα για να προχωρήσουν οι διασυνοριακές εξαγορές, στην πραγματικότητα είναι το M&A Activity αυτό που θα καταστήσει αναγκαία την προώθηση της θεσμικής ενοποίησης της ΕΕ. Με δεδομένο ότι το πολιτικό προσωπικό στην Ευρωζώνη έχει αποδειχθεί κατώτερο των περιστάσεων και η εναλλαγή πολύ γρήγορη, είναι οι ίδιοι οι τραπεζίτες αρχικά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά που θα επιβάλλουν τις αλλαγές που χρονίζουν.
Η δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων (European Deposit Insurance Scheme – EDIS) σε επίπεδο τραπεζικής ένωσης κρίνεται, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, απαραίτητη για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών, ιδίως σε περίπτωση διασυνοριακών αναταράξεων και συστημικών κρίσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι προτάσεις πολιτικής της έκθεσης Ντράγκι εκτιμάται ότι θα συμβάλουν αφενός στην επίλυση των προβλημάτων ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η ΕΕ και αφετέρου στη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες πλέον θα υπάγονται σε ένα ομοιόμορφο πλαίσιο κανονιστικής ρύθμισης και εξυγίανσης.
Επίσης, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των τραπεζών της ζώνης του ευρώ, αξιολογούνται «θετικά διασυνοριακές πρωτοβουλίες, οι οποίες αποσκοπούν στην ενοποίηση τραπεζικών σχημάτων και τη διαμόρφωση οντοτήτων με κρίσιμο μέγεθος για να είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο», καταλήγει το κείμενο της Έκθεσης.
Οι τραπεζίτες θα εξαναναγκάσουν το χέρι των πολιτικών
Στην πραγματικότητα απαιτούνται η τραπεζική ενοποίηση και η θέσπιση του κοινού πλαισίου διαχείρισης κρίσεων και ασφάλισης των καταθέσεων, καθώς και η Ένωση των Κεφαλαιαγορών, που θα επιτρέψει στις εταιρίες της περιφέρειας να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα, επενδυτές και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, ώστε να αναπτυχθούν και εκτός συνόρων.
Το ζήτημα των διασυνοριακών deals στις τράπεζες άνοιξε πρώτος ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν, αιφνιδιάζοντας άπαντες εκείνη την εποχή. Ακολούθησε η θετική υποδοχή από την ΕΚΤ και μετά η “βόμβα” της απόκτησης στρατηγικής συμμετοχής της Unicredit στην Commerzbank. Αυτής, όμως είχε προηγηθεί η απόκτηση του 10% της Alpha Bank από την ιταλική τράπεζα, η οποία έγινε δεκτή με ζέση από το τραπεζικό σύστημα και τους θεσμούς στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την προώθηση μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διατύπωση αυτή, πετάει το μπαλάκι και εντείνει την πίεση για την προώθηση των δύσκολων συζητήσεων και αποφάσεων σε κεντρικό επίπεδο. Πρόκειται για προσπάθεια ωρίμανσης της προοπτικής, η οποία είχε μείνει σε εμβρυακό επίπεδο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.