Πιο ισχυρό από ότι αρχικά φάνηκε αποδεικνύεται το πλήγμα του Ισραήλ στο Ιράν, καθώς σύμφωνα με ειδικούς και εικόνες από δορυφόρους προκύπτει ότι έχουν πληγεί μυστικές βάσεις, που προηγουμένως χρησιμοποιούνταν στο πλαίσιο του πυρηνικού προγράμματος, ενώ τώρα φαίνεται ότι ανήκαν στην δύναμη βαλλιστικών πυραύλων.
Η Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν φαίνεται ότι προκάλεσε ζημιές σε εγκαταστάσεις σε μυστική στρατιωτική βάση νοτιοανατολικά της ιρανικής πρωτεύουσας, την οποία εμπειρογνώμονες έχουν στο παρελθόν συνδέσει με το πρώην πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς και σε άλλη βάση συνδεδεμένη με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της χώρας, σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες που αναλύθηκαν την Κυριακή από το Associated Press.
Αναλυτές που εξέτασαν τα σημεία αναφέρουν ότι η επίθεση του Ισραήλ έχει πλήξει την ικανότητα στρατηγικών πληγμάτων του Ιράν.
Ταυτόχρονα, τρέχουν οι εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο με την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά από αίτημα του Ιράν, ένδειξη ότι η Τεχεράνη επιχειρεί να κατοχυρώσει τον ρόλο του θύματος και να υπογραμμίσει την επιθετικότητα του Ισραήλ.
Οι στόχοι
Μερικά από τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές βρίσκονταν στη στρατιωτική βάση του Πάρτσιν, όπου η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) υποπτεύεται ότι το Ιράν διεξήγαγε δοκιμές εκρηκτικών υψηλής ισχύος που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρηνικό όπλο. Το Ιράν έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ειρηνικό, αν και η ΙΑΕΑ, οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και άλλοι πιστεύουν ότι το Ιράν είχε ενεργό πρόγραμμα όπλων έως το 2003.
Άλλες ζημιές παρατηρήθηκαν στη στρατιωτική βάση Χοτζίρ, η οποία φημολογείται ότι διαθέτει σύστημα υπόγειων σηράγγων και εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων.
Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν αναγνώρισαν τις ζημιές στο Χοτζίρ ή στο Πάρτσιν από την επίθεση του Ισραήλ το Σάββατο, αν και ανέφεραν ότι η επίθεση σκότωσε τέσσερις Ιρανούς στρατιώτες που εργάζονταν στα συστήματα αεράμυνας της χώρας. Την Κυριακή, το Ιράν ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο ενός πολίτη, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Πως θα αντιδράσει το Ιράν
Από την αξιολόγηση των έσως τώρα πληροφοριών για το πλήγμα και τις δηλώσεις στρατιωτικών και του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν προκύπτει ότι η ηγεσία της χώρας αντιμετωπίζει δύσκολες επιλογές για τον τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθεί στις επιθέσεις του Ισραήλ. Ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σχολίασε ότι «η ισραηλινή επίθεση δεν πρέπει να μεγαλοποιηθεί ούτε να υποτιμηθεί» χωρίς να καλεί για άμεση αντίποινα.
Περιοχές που επλήγησαν: Οι επηρεαζόμενες περιοχές περιλαμβάνουν τις επαρχίες Ιλάμ, Χουζεστάν και Τεχεράνη, με τις δορυφορικές εικόνες να δείχνουν ζημιές και σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στο Τανγκε Μπιτζάρ στην επαρχία Ιλάμ. Στο Πάρτσιν, ένα κτίριο φάνηκε να έχει καταστραφεί εντελώς, ενώ άλλα υπέστησαν ζημιές. Στη Χοτζίρ, καταστροφές παρατηρήθηκαν σε δύο δομές, ενώ στο βιομηχανικό πάρκο Σαμσάμπαντ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης επλήγη εργοστάσιο.
Σχόλια από ΙΑΕΑ και Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι: Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, επιβεβαίωσε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν δεν επηρεάστηκαν, τονίζοντας την ασφάλεια των επιθεωρητών και την ανάγκη για αυτοσυγκράτηση.
Αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα, κατόπιν αιτήματος του Ιράν, μετά τα φονικά πυραυλικά πλήγματα του Ισραήλ σε αντίποινα για την επίθεση της Τεχεράνης την 1η Οκτωβρίου.
Η ελβετική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δήλωσε την Κυριακή ότι η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί μετά από αίτημα του Ιράν, το οποίο υποστηρίζεται από την Αλγερία, την Κίνα και τη Ρωσία.