Την 1η Ιανουαρίου, ένας νέος παγκόσμιος ελάχιστος εταιρικός φόρος 15% στις πολυεθνικές εταιρίες τέθηκε σε ισχύ σε ορισμένες ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες.
Τα επόμενα χρόνια περισσότερες χώρες αναμένεται να ενταχθούν σε αυτή την πρωτοβουλία φορολόγησης των πολυεθνικών- συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που είναι γνωστά ως φορολογικοί παράδεισοι. Της κίνησης ηγούνται ο ΟΟΣΑ και η G20.
Σκοπός είναι η συλλογή δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από εταιρικά κέρδη που μέχρι στιγμής φορολογούνταν σε συχνά πολύ χαμηλότερα επίπεδα, και να περιορίσει αυτό που οι οργανισμοί αποκαλούν διάβρωση της φορολογικής βάσης και μετατόπιση κερδών (BEPS), δηλαδή την ικανότητα μεγάλων πολυεθνικών να πληρώνουν ελάχιστους φόρους χρησιμοποιώντας διεθνείς εταιρικές δομές και ευνοϊκά υπεράκτια φορολογικά καθεστώτα.
Το infographic δείχνει τις επιπτώσεις στον εταιρικό φόρο σε δικαιοδοσίες που έχουν υιοθετήσει ή βρίσκονται στη διαδικασία υιοθέτησης αυτών των νέων εταιρικών φορολογικών νόμων και είχαν έως τώρα αποτελεσματικά μέσα φορολογικά ποσοστά χαμηλότερα του 15 τοις εκατό. Παρόλο που οι αλλαγές στη νομοθεσία εταιρικού φόρου σε αυτές τις περιοχές μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονες, έρευνα του ΟΟΣΑ έχει δείξει ότι τα εταιρικά κέρδη με χαμηλό φορολογικό συντελεστή υπάρχουν τόσο σε περιοχές γνωστές για χαμηλή φορολογία όσο και σε χώρες με υψηλό συνολικό εταιρικό φόρο, καθώς αυτές συχνά εξαιρούν ορισμένες μεγάλες εταιρίες. Μια μελέτη του οργανισμού διαπίστωσε ότι πάνω από τα μισά από τα κέρδη των πολυεθνικών που φορολογήθηκαν κάτω από το 15 τοις εκατό δημιουργήθηκαν σε χώρες που θεωρούνται υψηλές φορολογικές δικαιοδοσίες, όπου οι τυπικοί και οι αποτελεσματικοί μέσοι εταιρικοί φόροι ξεπερνούν ήδη αυτό το όριο.
Μεταξύ των χωρών με χαμηλή φορολογία, οι Μπαχάμες καθώς και οι αυτοδιοικούμενες εξαρτήσεις του Βρετανικού Στέμματος, Γκέρνζι, Τζέρζι και Νήσος του Μαν εργάζονται επί του παρόντος για την εφαρμογή νέων νόμων – αν και βρίσκονται ακόμα στα αρχικά στάδια της διαδικασίας. Η Orbitax, η οποία διατηρεί έναν δείκτη υλοποίησης των χωρών, δήλωσε ότι οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο Γενικός Εισαγγελέας στις Μπαχάμες θα αποτελούσαν “μια σεισμική αλλαγή” στο φορολογικό σύστημα της χώρας. Και οι τέσσερις δικαιοδοσίες θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι σύμφωνα με έναν ευρέως αποδεκτό ορισμό και έχουν επιβεβαιωθεί από τον ΟΟΣΑ ότι επιβάλλουν αποτελεσματικά μέσα εταιρικούς φόρους ύψους 0%. Ωστόσο, πρόσθετοι φορολογικοί παράδεισοι με 0 τοις εκατό αποτελεσματική φορολογία – όπως τα Νησιά Κέιμαν, οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι και τα Νησιά Τερκς και Κάικος – έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία, αλλά καθυστερούν στη διαδικασία.
Οι εταιρικοί φορολογικοί συντελεστές για πολυεθνικές αυξάνονται επίσης στην Ανδόρρα, παρόλο που το ευρωπαϊκό μικροέθνος δήλωσε ότι δεν φιλοξενεί πολλές εταιρίες με ετήσια έσοδα άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ ή τις εξαρτήσεις τους, στις οποίες εφαρμόζεται ο νόμος – υπογραμμίζοντας πώς οι φορολογικοί παράδεισοι διαφέρουν μεταξύ τους. Το σύνολο των δεδομένων δείχνει επίσης ότι από τα ετήσια μέσα κέρδη πολυεθνικών ύψους 5,9 τρισ. δολαρίων που αξιολογήθηκαν σε διάστημα τεσσάρων ετών στις χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία BEPS, 750 δισεκατομμύρια φορολογήθηκαν κάτω από το 5% και 1,39 τρισεκατομμύρια φορολογήθηκαν μεταξύ 5 και 15%.
You will find more infographics at Statista