Στην Ουάσιγκτον, όπου διεξάγονται οι εργασίες του κοινού συνεδρίου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας το μείζον θέμα είναι ένα: Trump Effect. Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας διέρχονται από τη βάσανο των αμερικανικών εκλογών και όπως άπαντες γνωρίζουν, ενδεχόμενη επανεκλογή Τραμπ θα οδηγήσει σε αναπόδραστη αναζωπύρωση των γεωοικονομικών ανταγωνισμών.
Η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο επισκιάζει τις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας αυτή την εβδομάδα. Σε δημόσια σεμινάρια και πάνελ ή σε ιδιωτικές συναντήσεις στα εστιατόρια, η συζήτηση στρέφεται διαρκώς στην ψηφοφορία που απέχει λιγότερο από δύο εβδομάδες.
Οι ηγέτες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος έχουν συγκεντρωθεί στην Ουάσινγκτον, φαινομενικά για να συζητήσουν τεχνικά θέματα: χρέος, πληθωρισμό, επιτόκια. Αυτό που πραγματικά έχουν στο μυαλό τους είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.
Τα εκ διαμέτρου αντικρουόμενα προγράμματα Χάρις και Τραμπ αποτελούν μείζονα πηγή ανησυχίας. Δεν είναι μόνο οι κυρώσεις και οι σχέσεις με την Κίνα και την ΕΕ, αλλά ο εξηλεκτρισμός, τα ορυκτά καύσιμα, οι διεθνείς ροές πρώτων υλών, αγαθών και χρήματος. Ο Τραμπ αμφισβητεί το status quo των κεντρικών τραπεζών επιδιώκοντας να αποκτήσει ο πρόεδρος παρέμβαση στις αποφάσεις της Fed, στα πρότυπα του Ερντογάν.
Πάνω από τα γεωοικονομικά όμως, είναι τα γεωπολιτικά: Οι θέσεις Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και ο χειρισμός των σχέσεων με την Κίνα, τη Ρωσία και την ΕΕ. Οι εξελίξεις στην Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και την ASEAN δεν εξαιρούνται από τις επιπτώσεις του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών.
Σενάρια επιπτώσεων
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν είτε ισορροπία του τρόμου, είτε επικράτηση Τραμπ, ενώ η απεικόνιση του αποτελέσματος στο κολέγιο των επιτρόπων αποτελεί μια δεύτερη εξίσωση, επίσης αμφίρροπη.
Η Gita Gopinath, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, μίλησε για τους λόγους που η ομάδα της υποβάθμισε την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη. Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι μία από τις ισχυρότερες οικονομίες και ότι οι προεδρικές εκλογές είναι σημαντικές. Αναφέρθηκε επίσης στους γεωπολιτικούς κινδύνους, τον πληθωρισμό, την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, τη Ρωσία και τα παγκόσμια προβλήματα χρέους.
Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο τη συνέχεια, ενώ ο Τραμπ απειλεί να ανατρέψει το παγκόσμιο εμπόριο ακόμα περισσότερο από την πρώτη του θητεία, προτείνοντας δασμούς 60% στην Κίνα και έως 20% σε όλους τους άλλους.
Οι πολιτικές επιπτώσεις είναι αρκετά διαφορετικές ώστε να αποτελούν πηγή «μεγάλης αβεβαιότητας», όπως είπε ένας ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ, σε μια περίοδο όπου η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε πορεία «ήπιας προσγείωσης» και οι επενδυτές είναι γενικά αισιόδοξοι.
«Οι αγορές μισούν την αβεβαιότητα, και η μεγαλύτερη αβεβαιότητα απ’ όλες πλανάται πάνω από αυτές τις συναντήσεις: Ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών;» δήλωσε ο Josh Lipsky, διευθυντής του Κέντρου Γεωοικονομικών του Atlantic Council στην Ουάσινγκτον. «Αυτό έχει σημασία για όλους».
Προβλέψεις
Στα περιθώρια της συνάντησης, υπήρχαν αρκετές εκδηλώσεις για τους συμμετέχοντες, οι οποίοι απορροφήθηκαν από το παιχνίδι πρόβλεψης των εκλογών.
Η Goldman Sachs διοργάνωσε ένα δείπνο για πελάτες με ομιλητή τον διάσημο δημοσκόπο Nate Silver. Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών είχε τον Mike Pompeo, πρώην υπουργό Εξωτερικών του Τραμπ, ανάμεσα στους καλεσμένους του. Σε ένα σεμινάριο επενδυτών της JPMorgan Chase & Co., σε μια συνεδρία με τίτλο «Είναι αναπόφευκτη η νίκη του Τραμπ;», ομιλητές ήταν ο Jim Messina, πρώην αναπληρωτής προσωπάρχης στην κυβέρνηση Ομπάμα, και ο ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ, Scott Bessent.
Βλέπουν Τραμπ
Σε ένα εστιατόριο Morton’s το βράδυ της Τετάρτης, η Gavekal Research — μια συμβουλευτική εταιρεία με επίκεντρο την Κίνα — διοργάνωσε μια συζήτηση που περιστράφηκε γύρω από την πολιτική για το εμπόριο και τους δασμούς εάν κερδίσει ο Τραμπ. Η ατμόσφαιρα μεταξύ των ομιλητών και του ακροατηρίου, που αποτελούνταν κυρίως από στελέχη της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας, ήταν ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ισχυρή θέση.
«Μας έχουν πει ότι είναι ακόμα πολύ θυμωμένος λόγω του Covid και του Xi Jinping που του κόστισαν τις τελευταίες εκλογές», είπε ο επικεφαλής ερευνών της εταιρείας, Arthur Kroeber. «Έτσι, θα έρθει με πολύ αρνητική στάση.»
Προβλεψιμότητα
Για πολλούς, κυρίως οικονομικούς διπλωμάτες, ενδεχόμενη επανεκλογή Τραμπ δεν αποτελεί πηγή τεράστιας αβεβαιότητας, καθώς η πρώτη θητεία αποτελεί ικανό handbook για τις διαπραγματεύσεις μαζί του.
Ο υπουργός Οικονομικών του Πακιστάν, Μουχάμαντ Αουρανγκζέμπ, είπε ότι η χώρα του θα διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν κύριος εμπορικός εταίρος ανεξαρτήτως της πολιτικής κατάστασης.
«Αυτό ίσχυε υπό διάφορες διοικήσεις που αναλάμβαναν», είπε σε συνέντευξή του. «Έτσι, είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει έτσι.»
Μηνύματα στον Τραμπ
Αν και ο Τραμπ έχει εκφράσει σκεπτικισμό για τους δυτικούς πολυμερείς θεσμούς στο παρελθόν, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ajay Banga, εξέφρασε αισιοδοξία ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων— εάν εκλεγεί — θα δει την αξία της ικανότητας του δανειστή να αξιοποιεί πόρους, αντί να επιλέξει να απομονώσει τις ΗΠΑ.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, είπε ότι όποιος κερδίσει τις εκλογές πρέπει να είναι προσεκτικός με τους εμπορικούς εταίρους.
«Περίοδοι περιορισμών και εμποδίων δεν ήταν περίοδοι ευημερίας και ισχυρής ηγεσίας σε όλο τον κόσμο», είπε σε εκδήλωση στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Όποιος γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ «πρέπει τουλάχιστον να το έχει υπόψη του.»