Η Πόλη του Μεξικού ανακηρύχθηκε η παγκόσμια πρωτεύουσα των κοκτέιλ, με το διάσημο μπαρ Handshake Speakeasy να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα “The World’s 50 Best Bars 2024” από τον William Reed.
Η ετήσια κατάταξη βασίζεται στις ψήφους περισσότερων από 600 ειδικών του κλάδου από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων bartenders και γνώστες κοκτέιλ, καθώς και συμβούλων, κριτικών και αξιολογητών ποτών.
Το βάθρο συμπληρώνεται από το Bar Leone, στο Χονγκ Κονγκ, και το Sips στη Βαρκελώνη, το οποίο κατέλαβε την πρώτη θέση πέρυσι.
You will find more infographics at Statista
Handshake Speakeasy, Μεξικό
Πρόκειται για ένα μπαρ δύο… επιπέδων στην Πόλη του Μεξικού. Κρυμμένο στη γειτονιά Colonia Juárez, το οποίο ανακηρύχθηκε το Καλύτερο Μπαρ της Βόρειας Αμερικής για το 2024. Εμπνευσμένο από την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης, περνώντας τις πλούσιες βελούδινες κουρτίνες φτάνεις στον πρώτο προορισμό στο ισόγειο, όπου ο χώρος των 32 ατόμων αποπνέει αισθητική σε μαύρο και χρυσό και vibes από την εποχή του Γκάτσμπι. Όσο για το υπόγειο μπαρ, το οποίο άνοιξε το 2023, σε περιμένει καθαρό μεξικάνικο πνεύμα και ενέργεια.
Με την πρώτη ματιά, η λίστα με τα ποτά φαίνεται μινιμαλιστική, αλλά δεδομένου ότι ο επικεφαλής bartender Eric Van Beek χρησιμοποιεί προηγμένες γαστρονομικές τεχνικές στην προετοιμασία, κάθε ποτό είναι πιο σύνθετο από όσο φαίνεται, συχνά απαιτώντας 48 ώρες για να δημιουργηθεί από την αρχή μέχρι το τέλος, με απροσδόκητες υφές. Υπάρχει ένα εργαστήριο εντός του μπαρ, με διευθύντρια τη Yiyi Aparicio, όπου η ομάδα πειραματίζεται καθημερινά.
Παράγγειλε το Fig Martini, το πρώτο κοκτέιλ του Van Beek για το μπαρ, ή δοκίμασε ένα δημοφιλές ποτό από το τρέχον μενού, το Salt N Pepper, ένα φρέσκο και πικάντικο mezcal highball με φράουλες και πράσινες πιπεριές. Το μπαρ παράγει επίσης το δικό του bitter, το Di Battista, που έχει πάρει το όνομά του από έναν εκ των συνιδιοκτητών.
Line, Αθήνα
Με λευκοασβεστωμένους τοίχους και ψηλοτάβανες οροφές, αυτός ο πρώην χώρος τέχνης αποτελεί το νέο σημείο συνάντησης των βασιλιάδων των κοκτέιλ της Αθήνας, του Βασίλη Κυρίτση και του Νίκου Μπακούλη (μαζί με τον Δημήτρη Δαφοπούλο από το Three Cents). Μόλις λίγα χιλιόμετρα από το πρώτο τους μαγαζί στο κέντρο, το The Clumsies, το Line έπρεπε να είναι μεγάλο για να φιλοξενήσει τις φιλοδοξίες των ιδιοκτητών: να επαναπροσδιορίσουν την τέχνη του craft bartending.
Εδώ, δεν φτιάχνουν απλώς κοκτέιλ, αλλά παράγουν πολλά από τα συστατικά επιτόπου. Αυτό σημαίνει ότι στους χώρους του μπαρ υπάρχουν ανοξείδωτες δεξαμενές όπου γίνεται ήπια ζύμωση με τα εποχιακά υλικά – τα τελευταία από αυτά είναι ένα κρασί φράουλας, ζύμωση από κίτρινο και λευκό ροδάκινο και ένα βερμούτ από χειμωνιάτικο πεπόνι. Ό,τι απομένει από αυτή τη διαδικασία μετατρέπεται σε νόστιμα φρουτοτυριά που σε προσκαλούν να δοκιμάσεις το σπιτικό ψωμί του Line, το οποίο συνδέεται και με την μπύρα που παράγεται επιτόπου. Η κυκλικότητα των συστατικών δεν σταματά εκεί – οι ζυμώσεις φρούτων βρίσκουν τον δρόμο τους και στα κοκτέιλ, προσφέροντας νόστιμες εποχιακές παραλλαγές σε αγαπημένα κλασικά ποτά. Αν το επιτρέπουν τα αποθέματα και οι εποχές, δοκίμασε το Alexander με κρασί φράουλας και το Peach Mojito.