Η ανάδυση των νέων BRICS ως πολικο-οικονομικός πόλος στο παγκόσμιο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό σκηνικό φαίνεται αναπόδραστη προοπτική, καθώς παρά τους χαλαρούς δεσμούς τους, η ισχύς που συνδυαστικά επιτυγχάνουν δεν μπορεί να παραβλεφθεί.
Οι ηγέτες της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας και άλλων χωρών των BRICS συγκεντρώνονται στο Καζάν της Ρωσίας την Τρίτη για την πρώτη ετήσια σύνοδο του μπλοκ από τη σημαντική του διεύρυνση πέρυσι.
Τον Αύγουστο του 2023, η ομάδα αποφάσισε να απευθύνει προσκλήσεις σε έξι χώρες. Τέσσερις από αυτές τις χώρες – η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – εντάχθηκαν επίσημα στο μπλοκ την 1η Ιανουαρίου 2024. Η Αργεντινή απέρριψε την πρόσκληση και η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να το εξετάζει.
Η διεύρυνση των BRICS πέρα από τα ιδρυτικά μέλη Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα, καθώς και τη Νότια Αφρική, που εντάχθηκε το 2010, στοχεύει να ενισχύσει την επιρροή του μπλοκ ως μια παγκόσμια οικονομική και πολιτική δύναμη, προσφέροντας ένα αντίβαρο στη G7 και άλλους θεσμούς υπό την ηγεσία της Δύσης. Η ομάδα επιδιώκει να προωθήσει έναν πιο πολυπολικό κόσμο, μειώνοντας την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.
Μιλώντας για τη διεύρυνση των BRICS, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σιρίλ Ραμαφόσα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πέρυσι: «Μοιραστήκαμε το όραμά μας για τα BRICS ως υπερασπιστή των αναγκών και ανησυχιών των λαών του Παγκόσμιου Νότου. Αυτές περιλαμβάνουν την ανάγκη για ωφέλιμη οικονομική ανάπτυξη, βιώσιμη ανάπτυξη και μεταρρύθμιση των πολυμερών συστημάτων».
Όπως δείχνει το γράφημά, τα νέα, διευρυμένα BRICS αντιπροσωπεύουν περίπου το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 35% του παγκόσμιου ΑΕΠ με βάση την αγοραστική δύναμη. Με την προσθήκη του Ιράν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το μπλοκ έχει αυξήσει την συνδυασμένη παραγωγή πετρελαίου του κατά σχεδόν 50 τοις εκατό και τώρα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 30 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενέργειας. Όσον αφορά τις εξαγωγές, το αποτύπωμα του μπλοκ είναι σχετικά μικρό. Πέρυσι, τα εννέα μέλη του αντιπροσώπευαν μόλις το 22 τοις εκατό των παγκόσμιων εξαγωγών εμπορευμάτων, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει σχεδόν τα δύο τρίτα των εξαγωγών του μπλοκ.
Όσον αφορά την Κίνα: παρά τους ισχυρισμούς ότι τα BRICS είναι «μια ισότιμη συνεργασία χωρών που έχουν διαφορετικές απόψεις αλλά μοιράζονται ένα κοινό όραμα για έναν καλύτερο κόσμο», όπως το έθεσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σιρίλ Ραμαφόσα, πέρυσι, είναι δύσκολο να αγνοηθεί ο δυσανάλογος ρόλος της Κίνας στο μπλοκ, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Με βάση την αγοραστική δύναμη, το ΑΕΠ της Κίνας είναι μεγαλύτερο από το συνδυασμένο ΑΕΠ των υπόλοιπων οκτώ μελών των BRICS, καθιστώντας δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η χώρα δεν θα ασκεί αυτή τη δύναμη στις διαπραγματεύσεις εντός του μπλοκ.
You will find more infographics at Statista