Κεφάλαια 600 εκατ. άντλησε η ΔΕΗ με την έκδοση 7ετούς senior ομολόγου, υπερβαίνοντας τον αρχικό στόχο για 500 εκατ. λόγω της αυξημένης ζήτησης και της υποχώρησης του επιτοκίου.
Η ΔΕΗ άντλησε 600 εκατ. από τις αγορές με το 7ετές senior ομόλογο που εξέδωσε σήμερα, έναντι αρχικού στόχου για 500 εκατ. Η ισχυρή ζήτηση πίεσε το επιτόκιο και έδωσε στη ΔΕΗ την ευκαιρία να αντλήσει περισσ΄τοερα κεφάλαια.
Το βιβλίο προσφορών άνοιξε νωρίτερα, με τις αρχικές σκέψεις για την τιμολόγηση (ΙΡΤ) να κινούνται στην περιοχή του 5%, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στην περιοχή του 4,75% (+/- 12,5 μονάδες βάσης). Εν τέλει η τιμολόγηση του τίτλου κλείδωσε στο 4,625%.
Οπως αναφέρει η επιχείρηση, τα έσοδα από την έκδοση θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των υπό εξέλιξη έργων κεφαλαιακών δαπανών της ΔEΗ και των θυγατρικών της και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της δημοπρασίας.
Η ΔEΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών στο χρηματιστήριο Euronext του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο κατάλληλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Citigroup Global Markets Europe AG, η Goldman Sachs Bank Europe SE και η HSBC Continental Europe ενεργούν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών, και η BNP PARIBAS, η Deutsche Bank Aktiengesellschaft, η Nomura Financial Products Europe GmbH, η Société Générale, και οι Alpha Βank Α.Ε., Eurobank Α.Ε., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Τράπεζα Optima Α.Ε., Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., Ambrosia Capital Μονοπρόσωπη Α.Ε., AXIA Ventures Group Limited, και Euroxx Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ ενεργούν από κοινού ως Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά.
Που θα πάνε τα λεφτά
Τα 600 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις της ΔΕΗ και των θυγατρικών της στο πλαίσιο του αναπτυξιακού business plan του ομίλου. Με επενδύσεις €9 δισ. στην τριετία, κυρίως σε ΑΠΕ, αναβάθμιση δικτύων και νέες δραστηριότητες, αυξημένες κατά 130% σε σχέση με την τριετία 2021-2023, το εμπροσθοβαρές business plan της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως είναι πλέον ο Όμιλος ΔΕΗ, μετά και την είσοδο στην αγορά της Ρουμανίας, είναι βασισμένο σε μία ολιστική προσέγγιση γύρω από την πράσινη μετάβαση και το τρίπτυχο καθαρή παράγωγή ενέργειας, σύγχρονα δίκτυα και πελατοκεντρική φιλοσοφία.