Ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic λέει ότι δεν θα συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο κορυφής των BRICS αυτή την εβδομάδα, καθώς η βαλκανική χώρα προσπαθεί να εξισορροπήσει τους δεσμούς της με τη Ρωσία με τις προσπάθειές της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.
Επικαλούμενος σύγκρουση του προγράμματος, καθώς το ίδιο διάστημα θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Πολωνού πρωθυπουργού Donald Tusk και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στο Βελιγράδι, ο Vucic δήλωσε ότι ζήτησε από τον Vladimir Putin την κατανόηση ότι δεν θα παραστεί αυτοπροσώπως στη σύνοδο κορυφής, αναφέρει το Bloomberg.
Αντ’ αυτού, θα στείλει τέσσερις κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους, δήλωσε ο Vucic σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά τη Δευτέρα στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Σερβίας RTS.
«Ακόμη και αν δεν υπήρχαν αυτές οι επισκέψεις, θα ήταν πολύ δύσκολο για μένα να έρθω λόγω διαφόρων θεμάτων» που γνωρίζει ο Putin, δήλωσε ο Vucic χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. «Ήμουν πολύ ειλικρινής με τον πρόεδρο Putin», είπε.
Ο Putin ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους ηγέτες για την ετήσια σύνοδο κορυφής των BRICS, στο Καζάν από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου. Η ομάδα BRICS που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική διευρύνθηκε τον Ιανουάριο για να συμπεριλάβει το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αιθιοπία και την Αίγυπτο.
Η Σερβία είναι μια από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που δεν έχει συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής του στην Ουκρανία. «Το εκτιμά αυτό», δήλωσε ο Vucic, αναφερόμενος στον Putin. Η Σερβία έχει καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά παραμένει υπό έντονη πίεση να ενταχθεί στις κυρώσεις και να διακόψει τους δεσμούς της με τη Μόσχα.
Ο Vucic επαίνεσε επίσης τον Ρώσο ηγέτη επειδή βοήθησε να διασφαλιστεί η σταθερή προμήθεια φυσικού αερίου στη Σερβία σε «πολύ βολικές» τιμές. Η Σερβία εργάζεται επίσης για να διαφοροποιήσει τις πηγές του καυσίμου αναπτύσσοντας νέους αγωγούς που μπορούν να φέρουν αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και από έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα.
Η τρέχουσα τριετής συμφωνία της Σερβίας με την Gazprom λήγει τον Μάρτιο. Η πλήρης διαφοροποίηση από το ρωσικό φυσικό αέριο θα πάρει χρόνια, οπότε αναμένονται συνομιλίες για μια νέα σύμβαση.