Σε επιταχυνόμενα πτωτική τροχιά βρίσκεται το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς οι εκθέσεις για τις τράπεζες, τα προβληματικά μάκρο και η αύξηση του πολιτικού ρίσκου στην Ελλάδα και του γεωπολιτικού στην ευρύτερη περιοχή, υπηρετούν το αφήγημα των ξένων παιχτών που κατοχυρώνουν κέρδη και περιορίζουν ανοίγματα.
Οι αγορές διεθνώς κινούνται στο κόκκινο, χωρίς όμως ισχυρές πιέσεις, αλλά σε πλαίσιο ανασύνταξης και επαναξιολόγησης. Στην Ελλάδα το Χ.Α δέχεται ισχυρότερες πιέσεις, στη σκιά εκθέσεων που “ψαλιδίζουν” τις προοπτικές των τραπεζών και εν μέσω κλιμακούμενου πολιτικού και γεωπολιτικού ρίσκου.
Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας η διόρθωση έχει επιταχυνθεί με τον Γενικό Δείκτη στο -1,5% και τις τράπεζες να γράφουν μεγαλύτερες απώλειες, ενώ ο τζίρος είναι αυξημένος ένδειξη της πλεονάζουσας προσφοράς και της δυναμικής για υποχώρηση σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.
Από την προσυνεδρίαση αρνητικό το κλίμα, δεν άλλαξε στην εξέλιξη της συνεδρίασης, αλλά τουλάχιστον μέχρι τις 12:00 η προσφορά ήταν μέτρια, ανάλογη και η διόρθωση για τους κύριους δείκτες.
Αρνητικό φορτίο
Παράγοντες της αγοράς επικεντρώνουν στις εκθέσεις S&P για το αξιόχρεο, Morgan Stanley και Goldman Sachs για τις τράπεζες και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τη μείωση των τουριστικών εσόδων τον Αύγουστο και την αύξηση των NPL’s. Το μικροκλίμα και την αξιοπιστία της αγοράς υπονόμευσε σημαντικά και η υπόθεση της Attica Bank, καθώς το Χ.Α βρέθηκε εκτεθειμένο σε απλές διαδικασίες όταν έχει θέσει υποψηφιότητα και βρίσκεται σε δύο watch lists για αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές.
Ρόλο παίζει και η έξαρση του πολιτικού ρίσκου που καταγράφεται παρά τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης, καθώς η απουσία αντίπαλου δέους έχει τροφοφοδτήσει φυγόκεντρες τάσεις στην κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη αντιπαράθεση των πρώην πρωθυπουργών Καραμανλή και Σαμαρά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς η απομάκρυνση του Βαγγελη Μεϊμαράκη, αποτελούν μηνύματα που δεν μπορούν να υποτιμηθούν. Αν σε αυτά προστεθούν και οι αναφορές του Αλέξη Παπαχελά στον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει αρκετά πιο επικίνδυνη.
Σε γεωοικονομικό επίπεδο, μπορεί η προοπτική σημαντικής μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ να πιέζει τις τράπεζες, παράλληλα όμως υπονομεύει την προσπάθεια ελέγχου του πληθωρισμού που στην Ελλάδα καλπάζει, καθώς παραμένει αισθητά υψηλότερα από την Ευρωζώνη.
Από γεωπολιτική σκοπιά, το ΚΥΣΕΑ προσφάτως αναγνώρισε τη δυναμική αύξησης του ρίσκου για την Ελλάδα, ενώ οι πρόσφατη κλιμάκωση της βίας από το Ισραήλ κατά του Λιβάνου, πλήττοντας ακόμη και τράπεζες, εντείνει την ανησυχία για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του δικτύου υποστήριξης μεταναστών. Ένα τέτοιο σενάριο είναι τρομακτικό καθώς θα οδηγήσει σε νέα έξαρση των προσφυγικών ροών, πυροδοτώντας κοινωνικές αντιδράσεις και πιθανώς αναταραχές.
Ξηρασία και… εγκλωβισμένοι
Αρνητικά επιβαρύνουν την αγορά και τα πρόσφατα placements καθώς μεγάλο μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας οδηγήθηκε εκτός κυκλοφορίας και σε επενδύσεις μακροχρόνιου χαρακτήρα, οι οποίες όμως έχουν ανάγκη και αντιστάθμισης με τη χρήση παραγώγων. Αποτέλεσμα ήταν η αύξηση του open interest στα short απότομα και απρόσμενα, αλλάζοντας την τεχνική εικόνα της αγοράς.
Συνολικά, κεφάλαια της τάξης των 5 δισ. έχουν τοποθετηθεί σε placements και ομολογιακές εκδόσεις από τις αρχές του έτους, ενώ έπεται η αμκ της Attica Bank και κάποια ακόμη IPO.