Ένας παγκόσμιος χάρτης που δείχνει τις πιο κοινές προελεύσεις μεταναστών ανά χώρα αποκαλύπτει ορισμένες χώρες με έντονη μετανάστευση, καθώς και την επίδραση που μπορούν να έχουν οι συγκρούσεις και η οικονομική κατάρρευση στα πρότυπα μετανάστευσης.
Αυτό βασίζεται σε δεδομένα της Διεύθυνσης Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών.
Το πιο κοινό μοτίβο παγκοσμίως είναι οι γειτονικές χώρες να παρέχουν τους περισσότερους μετανάστες η μία στην άλλη. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, με τις ΗΠΑ και το Μεξικό, που είναι η μεγαλύτερη πηγή μεταναστών η μία για την άλλη. Το ίδιο ισχύει μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας ή Ονδούρας και Ελ Σαλβαδόρ, για παράδειγμα. Ωστόσο, αυτό το μοτίβο διαταράσσεται όταν πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα τους ταυτόχρονα λόγω συγκρούσεων, πολέμου ή φτώχειας. Οι Βενεζουελάνοι μετανάστες είναι τώρα η μεγαλύτερη ομάδα σε εννέα γειτονικές χώρες, ενώ έξι γείτονες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό έχουν δεχθεί μεγάλες ομάδες πολιτών τους. Για τη Σομαλία, οι πέντε γειτονικές της χώρες έχουν δεχθεί μετανάστες. Οι Ουκρανοί μετανάστες, από το 2020, ήταν ήδη η μεγαλύτερη ομάδα σε τέσσερις γειτονικές χώρες, ίσοι με τη Συρία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Επιπλέον, υπάρχουν και εκείνα τα έθνη που είναι γνωστά για την αποστολή μεταναστών σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στη γειτονιά τους. Ανάμεσά τους είναι η Ινδία και η Κίνα, με τους πολίτες τους να αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών σε γειτονικές χώρες, καθώς και στον Αραβικό Κόλπο για την Ινδία και στον Καναδά και την Αυστραλία για την Κίνα. Στην Ευρώπη, η Πολωνία είναι το πιο σημαντικό έθνος μετανάστευσης, με τους Πολωνούς να αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και σε ορισμένες σκανδιναβικές χώρες.
Μόνο μια χούφτα χωρών έχει έναν πιο μοναδικό κύριο εταίρο μετανάστευσης που δεν είναι γείτονας. Αυτές οι περιπτώσεις συνδέονται συχνά με την αποικιοκρατία. Η μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών στη Ισημερινή Γουινέα και στο Μαρόκο προέρχεται από τη Γαλλία, ενώ για την Ολλανδία είναι το Σουρινάμ, για την Πορτογαλία η Αγκόλα, για τη Γαλλία η Αλγερία, για την Κούβα η Ισπανία και για τη Νέα Ζηλανδία το Ηνωμένο Βασίλειο.
You will find more infographics at Statista