Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δυόμισι μηνών, από το μεγάλο ξεπούλημα της 5ης Αυγούστου όταν το Χ.Α. – όπως και όλες οι αγορές – είχε βυθιστεί, σημείωσε την Τρίτη 22 Οκτωβρίου το ελληνικό χρηματιστήριο, δείχνοντας ιδιαίτερα ευάλωτο και χωρίς άμυνες και αναχώματα σε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη αρνητική εξέλιξη.
- Χωρίς άμυνες και αναχώματα, κάτω από τις 1.415 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
- Το τραπεζοκεντρικό προφίλ του Χ.Α. έφερε ντόμινο γενικών πιέσεων
- Οι εκθέσεις των Morgan Stanley και Goldman Sachs έφεραν σημαντικές ρευστοποιήσεις
- Πλήγμα στην αξιοπιστία της αγοράς το… λούνα πάρκ της Attica Bank
Η ελληνική αγορά πληρώνει – όπως πάγια γίνεται – τη μεγάλη της τραπεζική εξάρτηση, καθώς ο κλάδος οριοθετεί όγκους, τζίρους, κλίμα και momentum σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό, καθιστώντας εντελώς μονόπλευρη και μονοσήμαντη την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά.
Αυτό γίνεται, τόσο στις καλές περιόδους, όταν το momentum είναι ανοδικό, όπως έγινε πέρυσι που ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε ράλι +65% τραβώντας το Γ.Δ. στο +39%, όσο και στις άσχημες συγκυρίες που η πτώση των τραπεζών «σπέρνει» το ζιζάνιο της αμφιβολίας και της ανασφάλειας σε υπερβολικό βαθμό.
Σήμερα π.χ., μολονότι υπήρξε εύλογο βύθισμα των τραπεζικών μετοχών λόγω των εκθέσεων υποβάθμισης των αμερικανικών οίκων Morgan Stanley και Goldman Sachs, το… μάρμαρο πλήρωσαν σχεδόν όλα τα blue chips, ενώ σημαντικότατες ήταν οι πιέσεις και στον ενεργειακό τομέα όπου μετοχές όπως ΔΕΗ, Cenergy Holdings, Viohalco και άλλες βρέθηκαν στο καναβάτσο.
Τα τραγελαφικά που έλαβαν χώρα στην Attica Bank
Τα τραγελαφικά που έλαβαν χώρα με τη μετοχή της Attica Bank τη Δευτέρα έβγαλαν στην επιφάνεια τις σοβαρές αρρυθμίες της ελληνικής αγοράς καθώς και την επάρκεια των συστημάτων αλλά και των στελεχών, καθώς σε μια προγραμματισμένη συναλλαγή και ενόψει της ΑΜΚ, το Χ.Α και η ΕΧΑΕ πιάστηκαν εκτός θέσης, υπονομεύοντας την αξιοπιστία της αγοράς.
Δεν είναι η πρώτη φορά που στο Χ.Α. διαπιστώνονται μεγάλα «κενά» στα συστήματα λειτουργίας και έλλειψη μηχανισμών παρακολούθησης και αντιμετώπισης έκτακτων ακραίων περιστατικών, ενώ υπάρχει απουσία πρωτοκόλλων προληπτικής παρέμβασης, παρά το τεχνολογικά αναβαθμισμένο σύστημα που χρησιμοποιεί η ΕΧΑΕ.
Μπορεί το πρόβλημα με την Attica Bank να είναι προσωρινό και πρωτίστως… λογιστικό, όμως σε μια αγορά που κυριαρχούν οι αριθμοί και οι αριθμοί οριοθετούν αξίες, περιουσίες, χαρτοφυλάκια και κωδικούς, δεν είναι δυνατόν να καταγράφονται τραγελαφικά φαινόμενα και τη συγκεκριμένη μετοχή να φτάνει να αποτιμάται άνω των 32 δισ. ευρώ, ήτοι τρεις φορές η Coca Cola HBC.
Οι δύο εκθέσεις
Οι Morgan Stanley και Goldman Sachs, με δύο εκθέσεις τους το τελευταίο διήμερο μείωσαν τις τιμές – στόχους για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, μολονότι διατηρούν τις θετικές εκτιμήσεις για τη μακροπρόθεσμη πορεία του. Η Morgan Stanley μείωσε την τιμή στόχο για την Αlpha Bank από τα 2,50 ευρώ στα 2,28, για την Εθνική Τράπεζα από τα 10,43, σε 10,25, για την Τράπεζα Πειραιώς από 5,51, στα 5,39 και για τη Eurobank από τα 2,66, στα 2,63 ευρώ.
Η Goldman Sachs μείωσε την τιμή – στόχο για την Alpha Bank στα 1,90 ευρώ, από 2 ευρώ πριν, με «ουδέτερη» σύσταση, ενώ για την Πειραιώς, η νέα τιμή – στόχος είναι στα 5,40 ευρώ, από 5,80 ευρώ πριν, με σύσταση «αγορά». Για την Εθνική Τράπεζα η νέα τιμή – στόχος είναι στα 10,60 ευρώ, από 11 ευρώ πριν, με σύσταση «αγορά». Για τη Eurobank, η νέα τιμή – στόχος είναι στα 2,50 ευρώ από 2,70 ευρώ πριν, με σύσταση «αγορά».
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο τραπεζικός δείκτης έχασε το όριο ψυχολογίας των 1.200 μονάδων πέφτοντας στις 1.197,92 μονάδες με απώλειες 2,29% με την Πειραιώς να διολισθαίνει κατά 3,74% στα 3,73 ευρώ, τη Eurobank να σημειώνει πτώση 2,99% στα 1,95 ευρώ, την Alpha Bank να χάνει 2,4% στα 1,46 ευρώ, ενώ τη μικρότερη πτώση (-0,91%) είχε η Εθνική που έκλεισε στα 7,376 ευρώ. Η μετοχή της Attica Bank έκλεισε με πτώση 4,56% στα 6,70 ευρώ με την κεφαλαιοποίησή της να υπερβαίνει τα 10,8 δισ. ευρώ!
Τα στατιστικά
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και στις 1.414,65 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,67%, που είναι η μεγαλύτερη από τις 5 Αυγούστου, ήτοι δυόμισι μήνες πίσω. Η αξία συναλλαγών ενισχύθηκε σημαντικά έναντι της χθεσινής ημέρας καθώς έφτασε στα 136,69 εκατ. ευρώ, με τα 124,3 εκατ. ευρώ να διακινούνται στις 25 μετοχές του Large Cap, εκ των οποίων τα 72,56 εκατ. ευρώ έγιναν στις τράπεζες.
Τις περισσότερες συναλλαγές, όπως πάγια γίνεται τελευταία, έκανε η ΕΤΕ με 27,5 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς διακίνησε 16,1 εκατ., η Eurobank 16 εκατ. και η Alpha Bank 12,38 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης FTSE 25 σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,02% κλείνοντας στις 3.432,18 μονάδες, ενώ ο Mid Cap είχε πτώση 1,11% στις 2.293,42 μονάδες.
Με απώλειες έκλεισαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν μετοχές όπως ΔΕΗ (-4,09%), Viohalco (-3,80%), Ελλάκτωρ (-2,39%), ΟΤΕ (-2,12%), Metlen (-2,00%) και Aegean (-2,00%). Στο σύνολο της αγοράς, μόνο 19 μετοχές διασώθηκαν ανοδικά έναντι 86 που υποχώρησαν. Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν τίτλοι όπως Intracom Holdings, Ικτίνος, Αλουμύλ, Revoil, Ideal, Μινέρβα κ.α.