Στην καλύτερη και πιο ώριμη φάση της μακραίωνης ιστορίας τους βρίσκονται τα μεταλλεία στον κόλπο της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, τα οποία έχουν ιστορία πάνω από 2.500 χρόνια, καθώς από αυτά χρηματοδοτούνταν το Μακεδονικό Βασίλειο και οι εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ανατολή.
- Πως η Eldorado Gold βάζει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη εξορύξεων χρυσού και χαλκού
- Πως η Eldorado Gold βάζει μπροστά τις μηχανές της εξορυκτικής βιομηχανίας της χώρας
- Οι 400 αισθητήρες του Κοκκινόλακκα που ισούται με τέσσερις πυραμίδες του Χέοπα
- Γιατί η EBRD έγινε στρατηγικός επενδυτής στην Eldorado Gold
Για μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου κυριαρχεί η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και η παραγωγική διαδικασία εδώ και πολλές δεκαετίες βρίσκεται υπό διωγμό, η επένδυση της Eldorando Gold στη Χαλκιδική – μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα – μπορεί να φέρει ισχυρή προστιθέμενη αξία τόσο για την τοπική κοινωνία, όσο και ευρύτερα.
Σε μια συγκυρία που διεθνώς καταγράφεται η άμεση ανάγκη επιστροφής στην ενεργειακή αυτάρκεια, υπάρχει επανεξέταση δεδομένων και αλλαγή κουλτούρας ευρύτερα, νομοτελειακά, έρχεται στην επιφάνεια περισσότερο από ποτέ η ανάγκη στήριξης της ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας. Ένας κλάδος εν πολλοίς παρεξηγημένος, υποτιμημένος, «σκεπασμένος» με το πέπλο της… σκόνης και της μαυρίλας που η Ελλάδα της μεταπολίτευσης ήθελε να αφήσει πίσω της.
Πλέον, το μεταλλείο της Ολυμπιάδας παράγει ετησίως περίπου 470 χιλιάδες τόνους με στόχο να πάει στους 650 χιλιάδες τόνους έως το 2026, ενώ προς το παρόν είναι η μοναδική βασική πηγή θετικών ταμειακών ροών της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, δεδομένου ότι το μεταλλείο στις Σκουριές θα ξεκινήσει την παραγωγή το τρίτο τρίμηνο του 2025 και εμπορικά θα μπει στην αγορά αρχές 2026. Σημειώνεται πως το μεταλλείο της Ολυμπιάδας παράγει συμπυκνωμένο χρυσό, άργυρο, μόλυβδο και ψευδάργυρο, ενώ ετησίως καλύπτονται 35 χιλιόμετρα εξόρυξης.
Αυτά τόνισε η διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός και της Eldorado Gold στους δημοσιογράφους που ξεναγήθηκαν μεταξύ 14 και 16 Οκτωβρίου σε όλες τις εγκαταστάσεις των μεταλλείων της Κασσάνδρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι περίπου τα 2/3 των μεταλλευτικών εσόδων της χώρας προέρχονται από τα μεταλλεία Χαλκιδικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα μεταλλεία Κασσάνδρας μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα την τρίτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη, με 6,7 τόνους ανά έτος, όχι μακριά από τη Σουηδία (8,1 τόνους) και την Φινλανδία (7,7 τόνοι).
Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας εξελίσσονται σε ένα ευρωπαϊκό μεταλλευτικό κέντρο-πρότυπο
Η επένδυση της Eldorado Gold τοποθετεί την Ελλάδα στο χάρτη της παραγωγής χαλκού ως κρίσιμου μετάλλου στην πιο επίκαιρη συγκυρία, λόγω της Ευρωπαϊκής Πράξης για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (Critical Raw Materials Act, CRMA) και αυξάνει την παραγωγική υποδομή της χώρας ενισχύοντας μεταξύ άλλων και το γεωστρατηγικό της ρόλο.
Η Ελληνικός Χρυσός, συνεχίζοντας μια μακραίωνη μεταλλευτική ιστορία 25 αιώνων, αναπτύσσει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας (μεταλλευτικά έργα Σκουριών και Ολυμπιάδας), στη βάση των αρχών της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας, δημιουργώντας ένα μεταλλευτικό κέντρο-πρότυπο ως προς τη λειτουργία, την ασφάλεια, την παραγωγικότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και τη συνεισφορά στην τοπική κοινωνία.
Η Eldorado Gold έχει δρομολογήσει να επενδύσει 1,9 δισ. δολάρια επιπλέον στη χώρα μας τα οποία θα προστεθούν στα ήδη επενδεδυμένα 1,3 δισ. δολάρια έως σήμερα. Στόχος είναι το 2026, που όπως αναφέρθηκε εκτιμάται ότι θα είναι η πρώτη χρονιά πλήρους λειτουργίας και της νέας μονάδας ο κύκλος εργασιών να ξεπερνάει τα 800 εκατ. ευρώ.
Συνολικά η Eldorado Gold θα επενδύσει στην Ελλάδα πάνω από 3 δισ. δολάρια σε βάθος ετών για όλα τα μεταλλεία που έχει αναλάβει στη Χαλκιδική. Αυτή τη στιγμή απασχολεί πάνω από 1.000 εργαζόμενους, το 90% των οποίων είναι από τη γύρω περιοχή, ενώ στην πλήρη ανάπτυξη όλων των projects θα φτάσει να απασχολεί 2.300 άμεσα εργαζομένους, ενώ έμμεσα (φορτηγά, εργολάβοι, σίτιση, μεταφορές κ.λπ.) θα φτάσει να επηρεάζει έως και 5.000 θέσεις εργασίας.
Οι καινοτομίες που εφαρμόζονται στις Σκουριές
Ήδη, στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής αναπτύσσεται ένα ιδιαίτερης σημασίας έργο για την εθνική και ευρωπαϊκή αυτάρκεια σε ορυκτές πρώτες ύλες (ΟΠΥ), αυτό των Σκουριών. Ένα από τα λίγα νέα μεταλλευτικά έργα χαλκού στην Ευρώπη, ενώ κατασκευάζεται ένα υπερσύγχρονο και πλήρως αυτοματοποιημένο ψηφιακό μεταλλείο, το οποίο περιλαμβάνει τις πλέον καινοτόμες και διαθέσιμες βέλτιστες τεχνολογίες του μεταλλευτικού κλάδου διεθνώς.
Το υπερσύγχρονο μεταλλείο χαλκού και χρυσού είναι μέρος της συνολικής επένδυσης ύψους άνω των τριών δισ. δολαρίων, που θα συμβάλει στην ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού και θα τοποθετήσει για πρώτη φορά τη σύγχρονη Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη παραγωγής χαλκού.
Συγκεκριμένα, στο παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα στις Σκουριές υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα 740.000 τόνων χαλκού και 3,6 εκατ. ουγκιών χρυσού που, με την ολοκλήρωση της επένδυσης και την έναρξη παραγωγής του μεταλλείου από τα τέλη του 2025, θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του εφοδιαστικού κενού σε κρίσιμα μέταλλα, όπως είναι ο χαλκός.
Έως τώρα η πρόοδος των κατασκευαστικών εργασιών έχει ολοκληρωθεί κατά 76%, όπως τόνισαν τα στελέχη στους δημοσιογράφους, ενώ έχουν γίνει επενδύσεις 550 εκατ. δολαρίων, ενώ θα φτάσουν τα 845 εκατ. δολάρια, δημιουργώντας άμεσα περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στις κατασκευές και επιπλέον 1.400 κατά την πλήρη λειτουργία του μεταλλείου. Η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατ. λιβρών χαλκού.
Ο χαλκός, ως νέος… χρυσός
Στα μεταλλεία της Χαλκιδικής δεν εξορύσσεται μόνο χρυσός, αλλά και ασήμι, μόλυβδος, άργυρος και ψευδάργυρος σε μεγάλες και ανταγωνιστικές ποσότητες αλλά και χαλκός. H σημερινή παραγωγή χαλκού παγκόσμια είναι είκοσι εκατομμύρια τόνοι, όμως λόγω της στροφής στην ηλεκτροκίνηση, οι απαιτήσεις έως το 2035 θα διπλασιαστούν. Άρα, η Ελλάδα μπορεί να παίξει πολύ σημαίνοντα ρόλο σε όλο αυτό». Γενικότερα οι Σκουριές αποτελούν κοίτασμα παγκόσμιου κλάσης.
Πλέον ο χαλκός αναγνωρίζεται ως το «μέταλλο της ηλεκτροκίνησης», ενώ είναι απαραίτητος σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, όντας άρρηκτα συνδεδεμένος με το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη. Η ζήτηση για χαλκό αναμένεται να αυξάνεται διαρκώς εν μέσω της πράσινης μετάβασης και να διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα έως το 2050.
Η παγκόσμια ζήτηση για χαλκό το 2022 ήταν στους 21,6 εκατ. τόνους, ενώ θα πάει στους 38,5 εκατ. τόνους έως το 2035, μια αύξηση κατά 93%. Τα ηλεκτρικά οχήματα θα χρειάζονται έως και 3,7 εκατ. τόνους χαλκού ετησίως έως το 2035, μια αύξηση κατά 311% έναντι της σημερινής απορρόφησης. Στις ΑΠΕ θα χρειαστούν 1,6 εκατ. τόνοι υλικού έως το 2035, μια αύξηση κατά 45,5% έναντι του 2022. Τέλος στις κατασκευές η ζήτηση εκτιμάται έως τα 9,9 εκατ. τόνους έως το 2035, μια αύξηση κατά 12,5%.
Η παγκόσμια ζήτηση του χαλκού παρουσιάζεται αυξημένη το 2024 σε σχέση με το 2022. Ειδικότερα, η τιμή του χαλκού υπολογιζόταν σε 7.587,00 δολάρια ανά τόνο στις 11.10.2022, ενώ δύο χρόνια μετά η ίδια τιμή έφθανε τα 9.563,00 δολάρια ανά τόνο. Το 2025 αναμένεται να έχουν διπλασιαστεί αυτά τα νούμερα. Όσον αφορά την τιμή του χρυσού, φέτος καταγράφει ράλι +30% φέτος, πετυχαίνοντας νέο ρεκόρ, ενώ μεγάλη είναι η άνοδος συγκριτικά με τα προ διετίας επίπεδα. Η τιμή του στις 11.10.2022 ανερχόταν σε 1.664,70 δολάρια η ουγκιά, ενώ στις 11.10.2024 διαμορφωνόταν σε 2,617.25 δολάρια ανά ουγκιά. Την Πέμπτη (17/10) μάλιστα έπιασε νέα ιστορικά υψηλά στα 2.695,50 δολάρια η ουγκιά, καθώς η ζήτηση καταγράφει διαρκές ράλι ενόψει επικαιροποιημένων οικονομικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία και καθ’ οδόν για το εκλογικό ντέρμπι στις ΗΠΑ.
Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σμιθ Λόου, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Ελλάδας της Eldorado, «το πρώτο κυρίαρχο ζήτημα, πριν αναπτύξουμε τα μεταλλεία, είναι η ανάπτυξη των ίδιων των ανθρώπων, των εργαζομένων. Μπορούμε να αποτελέσουμε μέρος του μεταλλευτικού χάρτη της Ευρώπης, ενώ ο χαλκός παίζει πολύ κρίσιμο ρόλο σε αυτή τη μετάβαση. Την ίδια ώρα, έχουμε σημαντική συνεισφορά στις τοπικές κοινωνίες, ενώ βασική μας αρχή είναι η υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα, η υπεύθυνη εξόρυξη. Στόχος μας είναι να λειτουργούμε με τα βέλτιστα πρότυπα, περιβαλλοντικά, εργασιακά και στα πάντα».
Για το μεταλλείο της Ολυμπιάδας τόνισε πως «βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού και πάει καλά. Είμαστε στη διαρκή διαδικασία να φέρνουμε νέες τεχνολογίες και πρακτικές, όπως αυτόματη φόρτωση. Στόχος είναι η επεξεργασία 650 χιλιάδων τόνων μεταλλεύματος το χρόνο». Αναφορικά με το πλάνο επενδύσεων για τη στήριξη και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών για την επόμενη 20ετία ανέρχεται στα 80 εκατ. δολάρια.
Η 24/7 παρακολούθηση και ο Κοκκινόλακκας που ισούται με τέσσερις πυραμίδες του Χέοπα
Με στόχο να έχει πλήρη εικόνα των περιβαλλοντικών επιδόσεών της, η εταιρεία παρακολουθεί 24/7 περισσότερα από 500 σημεία ελέγχου, μέσω του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, μία επένδυση με αρχικό κόστος εγκατάστασης άνω των 4 εκατ. ευρώ και ετήσιο κόστος λειτουργίας και συντήρησης που αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ.
Για την ασφαλή και περιβαλλοντικά υπεύθυνη διαχείριση των μεταλλευτικών καταλοίπων από τις εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας η εταιρεία λειτουργεί στον Κοκκινόλακκα έναν σύγχρονο χώρο ξηρής απόθεσης, αξίας 100 εκατ. δολαρίων και χωρητικότητας 10,65 εκατ. κυβικά μέτρα.
Πρόκειται για έκταση περίπου 500 στρεμμάτων, με σύνθετο και πολυεπίπεδο σύστημα στεγάνωσης με πολλαπλά υλικά. Έχει περίπου 400 αισθητήρες, που δίνει τριμηνιαίες αναφορές και ενημερώσεις για το πώς εξελίσσεται η επιβάρυνση στο περιβάλλον, ενώ το μέγεθός του είναι ίσο με τέσσερις πυραμίδες το Χέοπα.
Τέλος, με τη χρήση της μεθόδου Ξηρής Απόθεσης στο μεταλλείο των Σκουριών, η οποία αποτελεί την πλέον σύγχρονη και ασφαλή μέθοδο διαχείρισης των μεταλλευτικών καταλοίπων, θα μειώσει κατά 40% το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, απελευθερώνοντας μια ολόκληρη κοιλάδα, αυτή του Λοτσάνικου ρέματος, που στον αρχικό σχεδιασμό και την αποθήκευση των καταλοίπων σε υγρή μορφή, προοριζόταν να μετατραπεί σε χώρο απόθεσης.
Στρατηγικός επενδυτής η EBRD
Θυμίζουμε πως από το Μάιο του 2023 θέση στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της Εldorado Gold έλαβε η
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), με στόχο τη χρηματοδότηση του έργου της καναδικής πολυεθνικής στις Σκουριές. Συγκεκριμένα η συμφωνία αφορούσε στρατηγική επένδυση ύψους 81,5 εκατ. καναδικών δολ. στην Eldorado Gold μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στο μετοχικό της κεφάλαιο. Απέκτησε 6.269.231 μετοχές στην τιμή των 13,00 δολαρίων Καναδά ανά μετοχή.
Όπως τονίζει η διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός, η EBRD θέτει πολύ αυστηρούς όρους σε όλα τα ζητήματα κοινωνίας, περιβάλλοντος και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG), οπότε αυτό βοηθάει και την εταιρεία να διατηρήσει και να βελτιώσει όπου είναι απαραίτητο τα στάνταρ της σε αυτούς τους τομείς.