Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποίησε την Πέμπτη ότι το υψηλό χρέος και η χαμηλή ανάπτυξη παραμένουν σημαντικά εμπόδια για την παγκόσμια οικονομία.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva δήλωσε στο CNBC ότι ενώ έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, οι κυβερνήσεις έχουν συνηθίσει υπερβολικά να δανείζονται, με την «αναιμική ανάπτυξη» να αυξάνει τις προκλήσεις της εξυπηρέτησης αυτού του χρέους.
«Δεν είναι ακόμη καιρός να γιορτάσουμε», δήλωσε η ίδια στην Karen Tso. «Όταν εξετάζουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, η μεγαλύτερη είναι η χαμηλή ανάπτυξη, το υψηλό χρέος. Σε αυτό το σημείο μπορούμε και πρέπει να τα καταφέρουμε καλύτερα», πρόσθεσε.
Ενώ η Georgieva επαίνεσε το έργο των μεγάλων κεντρικών τραπεζών για την τιθάσευση του πληθωρισμού, σημείωσε ότι τα επιτεύγματα δεν ήταν καθολικά και ότι ορισμένες οικονομίες συνεχίζουν να αγωνίζονται με τις υψηλότερες τιμές, γεγονός που εντείνει την κοινωνική και πολιτική δυσαρέσκεια.
«Είναι επιτυχημένες οι μεγάλες οικονομίες που τα κατάφεραν πραγματικά καλά … και υπάρχουν θύλακες στον κόσμο όπου ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα», είπε.
«Ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών παραμένει και κάνει πολλούς ανθρώπους σε πολλές χώρες να αισθάνονται χειρότερα και θυμωμένοι».
Τα σχόλια αυτά, όπως αναφέρει το CNBC, διατυπώνονται την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον για τις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2024. Θα συζητήσουν θέματα όπως οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, η εξάλειψη της φτώχειας και η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.
Η Georgieva προειδοποίησε ότι το διεθνές εμπόριο δεν θα είναι πλέον η «ατμομηχανή της ανάπτυξης» που ήταν κάποτε, υπογραμμίζοντας τον πολλαπλασιασμό των περιοριστικών πολιτικών μεταξύ πολλών οικονομιών.
Η αυξανόμενη «αγάπη» για περιορισμούς είναι επιζήμια για την ανάπτυξη
Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προχωρήσει στην επιβολή μιας σειράς τιμωρητικών δασμών κατά της Κίνας για τις αθέμιτες, κατά τη γνώμη τους, εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου.
«Αυτό που βλέπουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και αλλού, είναι πιέσεις από ανθρώπους που δικαιολογημένα αισθάνονται ότι η παγκοσμιοποίηση δεν λειτούργησε γι’ αυτούς- οι δουλειές τους εξαφανίστηκαν, οι κοινότητές τους δεν εξυπηρετήθηκαν, και οι ανησυχίες για λόγους ασφαλείας – που εδράζονται κυρίως στις επιπτώσεις της πανδημίας και στις επιπτώσεις της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας – φέρνουν τις προτεραιότητες της εθνικής ασφάλειας ψηλά στη λίστα», είπε.
«Όλα αυτά δημιουργούν πράγματι περισσότερο ένα περιβάλλον δυσπιστίας και τώρα είναι οι προηγμένες οικονομίες περισσότερο από τις αναδυόμενες αγορές που πρωταγωνιστούν σε μέτρα βιομηχανοποίησης [και] σε μέτρα προστατευτισμού».
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν για τέτοιους περιορισμούς, λέγοντας στο CNBC τον Ιούνιο ότι η αυξανόμενη «αγάπη» για περιορισμούς, όπως οι δασμοί, είναι επιζήμια για τη διεθνή ανάπτυξη.
Την Πέμπτη, διπλασίασε αυτό το μήνυμα επιμένοντας ότι τα «αντίποινα» εμπορικών μέτρων θα μπορούσαν να βλάψουν τους εφαρμοστές όσο και τους στόχους τους.
«Η συμβουλή μας είναι, να εξετάσετε προσεκτικά το κόστος και τα οφέλη και τι μπορεί να σημαίνει αυτό μεσοπρόθεσμα. Και φυσικά κάνουμε το καθήκον μας υπολογίζοντας το κόστος και τα οφέλη και δείχνοντας ποιος τα επωμίζεται, διότι οι δασμοί συνήθως επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές στη χώρα που τους εισάγει», δήλωσε.
Νωρίτερα την Πέμπτη, η Georgieva επισήμανε επίσης τις ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις ως έναν από τους βασικούς κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
«Είμαστε όλοι πολύ ανήσυχοι για την επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και το ενδεχόμενο να αποσταθεροποιήσει τις περιφερειακές οικονομίες και τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε.