Το πετρέλαιο σημείωσε πτώση μετά από πληροφορίες ότι το Ισραήλ μπορεί να αποφύγει να στοχεύσει τις υποδομές αργού του Ιράν, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για μια σημαντική διακοπή της προσφοράς, φέρνοντας την προσοχή των επενδυτών πίσω στις προσδοκίες του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για μια σημαντική υπερκάλυψη στις αρχές του επόμενου έτους.Το West Texas Intermediate, όπως αναφέρει το Bloomberg διολίσθησε έως και 5% και υποχώρησε κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του brent υποχώρησαν κάτω από τα 74 δολάρια.
Το Ισραήλ δήλωσε ότι ζυγίζει τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ κατά των χτυπημάτων στις ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν, αλλά ότι θα ενεργήσει με βάση τις δικές του εκτιμήσεις, αφού η Washington Post ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu είπε στην κυβέρνηση Biden ότι είναι πρόθυμος να χτυπήσει στρατιωτικές παρά πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν.
Ενώ οι εντάσεις αυτές αποτελούν κίνδυνο για τις ενεργειακές υποδομές της περιοχής, θα υπάρξει υπερπληθώρα στην αγορά πετρελαίου στις αρχές του 2025, προειδοποίησε την Τρίτη ο ΙΕΑ. Ο Οργανισμός προέβη σε μικρή μείωση των προβλέψεών του για την αύξηση της ζήτησης και δήλωσε ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στον ΟΠΕΚ+ βρίσκεται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.
Οι τιμές του αργού βρίσκονται σε έντονες διακυμάνσεις τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι traders παρακολουθούν την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή – όπου βρίσκεται περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς – μετά την υπόσχεση του Ισραήλ για ισχυρά αντίποινα στην πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου. Αυτό είχε εξουδετερώσει τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε βασικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
«Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν μεγάλες απώλειες σήμερα το πρωί μετά τα τελευταία σχόλια του Ισραήλ ότι θα αποφύγει να στοχεύσει τις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν», έγραψαν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της ING Ewa Manthey και Warren Patterson. «Αυτό έχει αφαιρέσει μια μεγάλη πίεση για την αγορά πετρελαίου στο άμεσο μέλλον».
Το brent υποχώρησε 2% τη Δευτέρα, αφού από την πολυαναμενόμενη ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών της Κίνας το Σαββατοκύριακο δεν υπήρχαν συγκεκριμένα νέα κίνητρα για την ενίσχυση της κατανάλωσης στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο. Επιτείνοντας την απαισιοδοξία, ο ΟΠΕΚ συντάχθηκε με όσους προβλέπουν εξασθένηση της αύξησης της ζήτησης, μειώνοντας τις προβλέψεις του για το τρέχον και το επόμενο έτος για τρίτο συνεχή μήνα.