Μπορεί ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. να κινήθηκε και να έκλεισε ανοδικά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, η αγορά όμως παραμένει εγκλωβισμένη σε στενό εύρος, ενώ τα τεχνικά και θεμελιώδη μεγέθη επιβεβαιώνουν τον προβληματισμό που κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα.
Σε διαδικασία πλαγιοκαθοδικής συσσώρευσης παραμένει ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς παρά την άνοδο της Δευτέρας το σκηνικό δεν έχει διαφοροποιηθεί, ούτε έχουν προκύψει καταλύτες σε διεθνές ή εγχώριο επίπεδο που θα μπορούσαν να μεταβάλλουν άρδην τις δυναμικές.
Έτσι, με την μείωση της ΕΚΤ να έχει εν πολλοίς προεξοφληθεί, με το γεωπολιτικό ρίσκο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, το πολιτικό ρίσκο σε διεθνές και τοπικό επίπεδο σαφώς ανεβασμένο και την ορατότητα περιορισμένη, σε μακροσκοπικό επίπεδο η κατάσταση δεν ευνοεί την ανάληψη ρίσκου. Στην Ελλάδα το σκηνικό περιπλέκεται έτι περαιτέρω από τις αυξήσεις κεφαλαίου, τις νέες εισαγωγές και τις ομολογιακές εκδόσεις που συνολικά έχουν αντλήσει 4,2 δισ. από τις αρχές του έτους, ενώ αναμένονται και νέες, που περιορίζουν τη διαθέσιμη ρευστότητα των ξένων για τις ελληνικές μετοχές. Ταυτόχρονα, οι υψηλές αποδόσεις που προσφέρουν τα ελληνικά ομόλογα παροχετεύουν ρευστότητα, η οποία υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να κατευθυνθεί στο Χρηματιστήριο και σε εταιρίες Real Estate και με υψηλές μερισματικές αποδώσεις.
Για το Χ.Α κρίσιμο είναι ο Γενικός Δείκτης να διατηρήσει το ψυχολογικό όριο των 1400 μονάδων, χωρίς όμως να αποκλείεται και μια πτωτική εκτόνωση της συσσώρευσης που θα οδηγούσε σε δοκιμασία στηρίξεων σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.
Πλέον, το Χ.Α έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τις ευρωαγορές, όχι τόσο στη βραχυχρόνια τάση, αλλά στη μεγάλη εικόνα. Ο Γενικός Δείκτης δείχνει αδύναμος να ακολουθήσει Dow, S&P και DAX όταν αυτοί φλερτάρουν με νέα υψηλά, επιβεβαιώνοντας το σαφές έλλειμμα δυναμικής που αποδίδεται στην απουσία φρέσκου χρήματος.
Η κατακερματισμένη αντιπολίτευση, η πολιτικά καταρρακωμένη κυβέρνηση, η κυριαρχία προσωπικών ατζεντών και τα σενάρια για αντικατάσταση Μητσοτάκη, έχουν θολώσει το τοπίο, ενώ τροφοδοτούν σπεκουλαδόρικες προσεγγίσεις.
Η εικόνα της αγοράς
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1423,47 μονάδες (+0,85%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1422,38 (+0,77%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1423,95 (+0,88%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1423,74 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,87%.
Ο τζίρος στα 105,8 εκατ., από τα οποία τα 9,9 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, CENER, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΡΦ, ΠΕΙΡ, ΣΑΡ, TITC, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΙΝΚΑΤ), ενώ οι ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 31% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 105,8 εκατ., τα 98,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE 25.
Οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές κοντά στα υψηλά ημέρας, με σημαντικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες.
Στεγνώνει η αγορά, ανησυχούν οι Χρηματιστές
Το φαινόμενο της αφυδάτωσης της αγοράς, παρά τα ισχυρά θεμελιώδη και τις προσδοκίες για τα επιχειρηματικά κέρδη επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, υποστηρίζοντας ότι αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, τότε η εικόνα του Χ.Α μπορεί να επιδεινωθεί άρδην, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.
Το Χρηματιστήριο έχει ενταχθεί πλέον σε δύο watch list για πιθανή αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές το 2025, προοπτική που αν και θετική εν τούτοις παράγει και ανησυχία, καθώς δεν υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση για το τελικό ισοζύγιο εισροής/εκροής κεφαλαίων.
Την ίδια στιγμή, οι εκθέσεις των διεθνών επενδυτικών οίκων για κλάδους και μεμονομένες εταιρίες είναι θετικές, χωρίς όμως να παρατηρείται η αναμενόμενη ανταπόκριση στο ταμπλό.
Κατά πολλούς, το κλειδί της τάσης βρίσκεται στα χέρια των ξένων, οι οποίοι έχουν καταστεί ιδιαίτερα επιλεκτικοί και αναζητούν ευκαιρίες για βραχυχρόνιες κινήσεις, καθώς προτιμούν το ρευστό, λόγω των αυξημένων πηγών ρίσκου διεθνώς.
Υπ αυτό το πρίσμα, κινητικότητα στο Χ.Α θα μπορούσε να φέρει η επικείμενη δημόσια πρόταση της Masdar για την Τέρνα Ενεργειακή, η οποία αναμένεται να απελευθερώσει ικανή ρευστότηα η οποία θα ανακατευθυνθεί σε άλλες μετοχές.
Η τεχνική εικόνα
Για τον Γενικό Δείκτη δύο είναι τα κομβικά σημεία στην τεχνική εικόνα: οι 1395 – 1405 μονάδες ως στήριξη και οι 1465 – 1475 μονάδες ως αντίσταση. Όπερ σημαίνει ότι εν δυνάμει αγοραστές αναμένουν σήμα που θα προκύψει από τη διάσπαση της αντίστασης και οι εν δυνάμει πωλητές από ενδεχόμενη απώλεια της περιοχής στήριξης.
Ανακατατάξεις θα φέρει επίσης και ο επαναπροσδιορισμός της βαρύτητας των μεγάλων εταιριών και κυρίως των τραπεζών στον Γενικό Δείκτη και τους επιμέρους, καθώς τα index tracking funds αναπροσαρμόζουν αναλόγως τις θέσεις τους.
Κρίσιμα ορόσημα
Το πρώτο ορόσημο για το Χ.Α είναι η απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, όπου η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται -με μεγάλη βεβαιότητα- να ανακοινώσει μία ακόμη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου όπου οι επενδυτές αναμένενουν σαφήνεια για τον οδικό χάρτη της ΕΚΤ, την οποία δύσκολα θα λάβουν, αλλά οι διατυπώσεις θα καθιστούν σαφές ότι στόχος είναι η αλλαγή στάσης της νομισματικής πολιτικής από περιοριστική σε ουδέτερη, μέχρι το τέλος του 2025.
Στο εσωτερικό σκηνικό, ρόλο παίζουν και οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και οι τριβές στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Σε διεθνές επίπεδο, πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ που είναι προγραμματισμένες για την 5η Νοεμβρίου.
Όσον τις αγορές, παραδοσιακά τα επενδυτικά σπίτια κλείνουν τα βιβλία τους την περίοδο 30/11 έως 15/12, που συνεπάγεται κινήσεις εξαέρωσης, mark-to-market και εξισορρόπησης θέσεων. Αυτές οι κινήσεις μπορεί να μην έχουν σαφή τάση, αλλά θα ενισχύουν τη ρευστότητα στην αγορά.