Αν και η μάχη για τα κλειδιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει τελειώσει ακόμη, παράλληλα έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για τν ίδρυση νέου κόμματος που θα τοποθετείται στην κεντροαριστερά και στο οποίο θα κληθεί να ηγηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης.
Μπορεί δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει καταρρεύσει και πολιτικά να έχει απωλέσει ερείσματα και επιρροή, η μάχη όμως για τα κλειδιά του κόμματος διαρκεί και παραμένει σκληρή, καθώς τόσο οι 84+ όσο η πλευρά Κασσελάκη επιζητούν την ασφάλεια της υφιστάμενης πλατφόρμας, του ονόματος και της βάσης ακολουθεί “το νόημα που είχε κάτι τις φωτιές”. Παράλληλα όμως, το σύστημα που υποστηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη έχει από καιρό ξεκινήσει και εσχάτως επισπεύσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία νέου κόμματος, το οποίο θα κινηθεί στον χώρο της κεντροαριστεράς και θα επιχειρήσει να απευθυνθεί στον κόσμο με τα κριτήρια της λογικής, να μιλήσει στις ελίτ και να αποκτήσει πρόσβαση στη Μεσαία Τάξη..
Στον ΣΥΡΙΖΑ, Κεντρική Επιτροπή και Πολιτική Γραμματεία έχουν ευθυγραμμιστεί, δημιουργώντας ενιαίο μέτωπο απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. Τελευταία ελπίδα του έκπτωτου προέδρου είναι το Συνέδριο, το οποίο όμως γίνεται προσπάθεια να αναβληθεί και μαζί και οι εσωκομματικές εκλογές για πρόεδρο, έτσι ώστε να παγώσει η αντιπαράθεση και να αλλάξει η ατζέντα. Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να ανακοινώσει το νέο κόμμα, εφόσον δεν θα υπάρχει επαρκής κινητικότητα που να δικαιολογεί την αυξημένη δημοσιότητα που ο ίδιος έχει ανάγκη.
Αλλαγή ισορροπιών
Ο Στέφανος Κασσελάκης μέχρι πρότινος απολάμβανε τη στήριξη των Media τόσο από την πλευρά Βαρδινογιάννη (Star, Alpha), όσο και από την πλευρά Μαρινάκη (Mega, In.gr, Βήμα, Νέα). Εσχάτως όμως, η πλευρά Μαρινάκη φαίνεται ότι αλλάζει στρατηγική και hedgάρει τα στοιχήματά της, βλέποντας με μεγαλύτερη συμπάθεια του 84+.
Αν και η κατάσταση παραμένει ακόμη ρευστή, η δυναμική δείχνει να εδραιώνεται και ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να έχει χάσει σημαντικά ερείσματα όσον αφορά στην προσπάθειά του να ελέγξει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τακτικισμοί
Μετά τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία και καθώς τα σενάρια αναβολής του Συνεδρίου εντάθηκαν, ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενο ότι θα προσπαθούσε “να παίξει τα ρέστα του”. Ενδεχομένως να ήταν αυτός ο στόχος των διαρροών και του κλίματος αναβολής του Συνεδρίου, ώστε να αναγκαστεί η πλευρά Κασσελάκη να ανοίξει πρώιμα όλα τα χαρτιά της.
Από την πλευρά των 84+ ξεδιπλώνονται παράλληλα δύο εναλλακτικά σενάρια, αυτό του τυπικού συνεδρίου, στο οποίο οι σύνεδροι θα επιβεβαιώσουν τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα εισηγηθεί και την αναβολή των προεδρικών εκλογών και της αναβολής του Συνεδρίου και κατ επέκταση των προεδρικών εκλογών, με στόχο την οργανωτική ανασύνταξη και την εμπέδωση της εσωκομματικής ηρεμίας. Στο δεύτερο σενάριο, όπως δήλωσε και ο Στέφανος Κασσελάκης στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, το Πολιτικό Γραφείο ή μια Εκτελεστική Γραμματεία θα αναλάβει τη διαχείριση του κόμματος, με τη λογική της συλλογικής διοίκησης και με προγραμματισμένες συγκλήσεις των οργάνων.
Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης διαμηνύει ότι είναι σε θέση να ανατρέψει τη δυναμική αυτή, να παρέμβει επιθετικά στις εξελίξεις πυροδοτώντας δημοψήφισμα μελών. Σύμφωνα με το καταστατικό αυτό μπορεί να προκληθεί είτε με την απόλυτη πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής, που δεν έχει, είτε από το 15 των οικονομικά ενήμερων μελών, το οποίο θεωρεί ότι το διαθέτει. Ωστόσο, το ζήτημα εδώ δεν είναι η υποστήριξη στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά η δυνατότητα κινητοποίησης των μελών αυτών και εξασφάλισης των συνθηκών εκείνων που θα επιβάλλουν τη βούληση στο Συνέδριο.
Μέχρι στιγμής πάντως, οι προσπάθειες του Στέφανου Κασσελάκη για μαζική κινητοποίηση υποστηρικτών του αποδείχθηκαν κατώτερες των προσδοκιών, ακόμα και των εσωκομματικών αντιπάλων του.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει και ο Σωτήρης; Μπολάκης, στο In.gr, “η οργανωτική ικανότητα του στρατοπέδου Κασσελάκη φαίνεται ότι εξαντλήθηκε σε ένα αποτυχημένο κάλεσμα σε μέλη της «ΚΕ Κασσελάκη» και οπαδούς για αντισυγκέντρωση όπως σημειώνουν στελέχη της πλειοψηφίας”.
Ειδικότερα, στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η κινητοποίηση της πλευράς Κασσελάκη, βρήκε μικρή απήχηση και κυρίως σε συγκεκριμένες δυνάμεις. Μάλιστα τα ρεπορτάζ αναφέρονται σε γνωστά τρολ και γνωστούς παράγοντες της Κ.Ε που τελικά στάφηκαν κατά των δημοσιογράφων που κάλυπταν το γεγονός και προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα μέσω X (πρώην Twitter).
Το μόνο όπλο Κασσελάκη
Στην πραγματικότητα, το εγχείρημα του Δημοψηφίσματος είναι περισσότερο απειλή, παρά ουσιαστική πολιτική τακτική, καθώς το 15% είναι αρκετά χιλιάδες άτομα, ενώ η ταυτοποίησή τους, εκτός πλατφόρμας δύσκολη και η διαδικασία θα μπορέσει εύκολα να αμφισβητηθεί. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν απέκτησε ποτέ τα κλειδιά Τοπικών και Νομαρχιακών Ομάδων,. που συνεπάγεται ότι δεν διαθέτει -χωρίς τη στήριξη άλλων εσωκομματικών παραγόντων- τη δυνατότητα να αποκτήσει πρόσβαση σε κομματικούς καταλόγους και τους απαιτούμενους μηχανισμούς για να προκαλέσει και να επιβάλλει ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα.
Η μόνη ουσιαστική επιλογή που διαθέτει ο Στέφανος Κασσελλάης είναι η επιρροή των υπστηρικτών του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη, αλλά τόση ώστε να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ το προνόμιο του τίτλου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Υπ΄ αυτό το πρίσμα, το ερώτημα είναι ποιοι βουλευτές θα τον ακολουθήσουν σε τυχόν νέο εγχείρημα. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, εκτός ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθούσαν τον Στέφανο Κασσελάκη η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Πέτρος Παππάς και η Νίνα Κασιμάτη. Κοντά σε αυτούς τοποθετούνται και οι Γιάννης Σαρακιώτης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Γιώτα Πούλου και Γιώργος Γαβρήλος. Στην ίδια ομάδα φαίνεται ότι ανήκει και η Κυριακή Μάλαμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τον τίτλο και τα προνόμια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με την αποχώρηση τεσσάρων βουλευτών. Οι οποίοι όμως έχουν επίσης να χάσουν… πολλά. Σ’ αυτό το σημείο υπεισέρχεται η παράμετρος της κάκυψης των απωλειών από το “συνεγγυητικό” δηλαδή τους ισχυρούς υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη. Με δεδομένο ότι οι αποχωρήσαντες θα είναι λίγοι και δεν θα έχουν άλλες πολιτικές συνάφειες στη Βουλή, θα βρεθούν σε απομόνωση, χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα και με περιορισμένα προνόμια και παρουσία.
Η ζημιά όμως που μπορεί να πετύχουν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη, καθώς θα συμβάλλουν ενεργά στην αλλαγή των Κοινοβουλευτικών και Πολιτικών ισορροπιών, αναδεικνύοντας το ΠΑΣΟΚ σε ρόλο Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αυτό όμως το γνωρίζει και η πλειοψηφία του ελέγχει τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ και γι αυτό αναζητά διαύλους με τους αποχωρήσαντες της ΝΕ.ΑΡ και άλλους, ώστε να μπορέσει σε ένα τέτοιο σενάριο να “σώσει οτιδήποτε, αν σώζεται”.