Το «σχέδιο νίκης της Ουκρανίας» παρουσιάζει σε επαφές διεθνώς ο Βόλοντμιρ Ζελένσκι, θέλοντας έτσι να αντλήσει έμπρακτη στήριξη, καθώς το έλλειμμα στον προϋπολογισμό διευρύνεται υπονομεύοντας τις προοπτικές της χώρας και στον πόλεμο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πραγματοποιεί μια σειρά διμερών συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες, προωθώντας αυτό που αποκαλείται «σχέδιο νίκης της Ουκρανίας».
Το σχέδιο, το οποίο δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως, περιλαμβάνει έναν πιθανό δρόμο για τη δημιουργία των «κατάλληλων συνθηκών για έναν δίκαιο τερματισμό του πολέμου» κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Ζελένσκι. Μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, και τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στο Λονδίνο, πριν συνεχίσει με συναντήσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, το ίδιο βράδυ. Αργότερα, βρέθηκε στη Ρώμη για να συναντήσει τον Πάπα και ταξίδεψε στο Βερολίνο για συνομιλίες με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.
Παρόλο που οι λεπτομέρειες του σχεδίου παραμένουν άγνωστες, αναμένεται να περιλαμβάνει την ανάγκη για περισσότερη χρηματοδότηση από τους ξένους δωρητές της Ουκρανίας, οι οποίοι είναι κυρίως στην Ευρώπη, εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και της Ιαπωνίας. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν – ο μεγαλύτερος δωρητής του Ζελένσκι – ανέβαλε μια συνάντηση μαζί του στην Ευρώπη λόγω του τυφώνα Μίλτον.
Στοιχεία από την ουκρανική κυβέρνηση, που αναλύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δείχνουν ότι, παρόλο που τα έξοδα της Ουκρανίας αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι δωρεές από ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς μειώθηκαν ελαφρώς το 2023 σε σύγκριση με το 2022 – κατά 10% στα περίπου 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Εν τω μεταξύ, τα μη φορολογικά έσοδα της Ουκρανίας κάλυψαν κάποια κενά στη χρηματοδότηση της χώρας. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, φιλανθρωπικές εισφορές από πηγές εκτός των ξένων κυβερνήσεων και οντοτήτων, καθώς και μια μεγάλη πληρωμή από την Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας το 2023. Αν και τα φορολογικά έσοδα σημείωσαν πτώση το 2022, τον χρόνο της εισβολής της Ρωσίας, από τότε έχουν αυξηθεί πάνω από τα επίπεδα του 2021, καθώς η οικονομία προσαρμόστηκε και οι φόροι αυξήθηκαν για να καλύψουν τις πολεμικές δαπάνες, αλλά και λόγω του πληθωρισμού. Το ουκρανικό κοινοβούλιο αύξησε επίσης τον πολεμικό φόρο από 1,5% σε 5%, τη μεγαλύτερη αύξηση φόρου από την αρχή της σύγκρουσης. Οι φόροι στα κέρδη των τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν επίσης αναδρομικά από την αρχή του έτους.
You will find more infographics at Statista