Στρατηγική κίνηση που εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό ενεργειακής ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου ανακοίνωσε ο όμιλος Κοπελούζου, μέσω της σύναψης συμφωνίας με την κρατική εταιρία φυσικού αερίου της Αιγύπτου.
Κίνηση που διευρύνει το γεωοικονομικό αποτύπωμα της Ελλάδας πραγματοποίησε ο όμιλος Κοπελούζου, ενώ εμπεδώνει τους δεσμούς με την Αίγυπτο και επενδύει στη δημιουργία δομής ενεργειακής ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο όμιλος Κοπελούζου ανακοίνωσε συμφωνία με την κρατική εταιρία φυσικού αερίου της Αιγύπτου EGAS για τη δημιουργία κοινής εταιρίας που θα εξάγει LNG στην Ελλάδα και την Ανατολική Ευρώπη. Το εγχείρημα που είχε προαναγγελθεί από καιρό, ωρίμασε και πλέον λαμβάνει σάρκα και οστά. Η χρονική περίοδος δεν είναι τυχαία καθώς έρχεται λίγο πριν τις αμερικανικές εκλογές και καθώς οι ΗΠΑ επιχειρούν τώρα να διαμορφώσουν ένα νέο πλαίσιο ασφάλειας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, συνδέοντάς χώρες με την Ευρώπη, η οποία αναζητά εναλλακτικές και ασφαλείς οδεύσεις, για να περιορίσει την εξάρτηση από τη Ρωσία και να εξασφαλίσει βιώσιμες τιμές.
Ειδικότερα, μέσω της συμφωνίας θα δημιουργηθεί μια εταιρία η οποία θα μεταφέρει LNG στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο FSRU της Αλεξανδρούπολης, όπου θα επαναεριοποιείται και θα εξάγεται στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Σε πρώτη φάση ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η Βόρεια Μακεδονία, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι θα επιθυμούσε το Κόσοβο και η Σερβία. Με τη Βουλγαρία η κατάσταση είναι πιο σύνθετη και πολιτικά ευαίσθητη. Ωστόσο, επειδή το project εντάσσεται στον γενικότερο ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ, που συντονίζει ο Τζέφρι Πάιατ, εκτιμάται ότι ενδιαφέρον θα εκδηλώσουν και άλλες χώρες, ιδιαίτερα στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.
Η συμφωνία υπεγράφη στο περιθώριο των επαφών του ομίλου Κοπελούζου στο Κάιρο με κεντρικό θέμα τα επόμενα βήματα γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου και έγινε γνωστή με ανακοίνωση του υπουργείου Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της χώρας.
Για την κυβέρνηση της Αιγύπτου, η ενεργειακή επανασύνδεση με την Ευρώπη μέσω των εξαγωγών ενέργειας μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη διαφοροποίηση των εσόδων και στην εμπέδωση της πρόβασης στην πλέον απαιτητική ενεργειακή αγορά της περιοχής. Επίσης, σύμφωνα με αιγυπτιακά media το Κάιρο επιδιώκει συστηματικά να ενισχύσει τη θέση του ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου μέσω εξαγωγών LNG προς τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Βέβαια, μέχρι στιγμής, η παραγωγή φυσικού αερίου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και για να καλυφθεί η εσωτερική ζήτηση καταφεύγει σε εισαγωγές από το Ισραήλ.
Πριν την εμφάνιση των προβλημάτων, η ευρωπαϊκή αγορά είχε φτάσει να απορροφά το 71% των αιγυπτιακών εξαγωγών (2022) έναντι 31% το 2021, ενώ αντίστοιχα τα φορτία προς την Ασία είχαν μειωθεί το 2022 στο 28% από 69% τον προηγούμενο χρόνο.
Για τον όμιλο Κοπελούζου η συμφωνία με την Αίγυπτο δίνει βάση στο εγχείρημα του FSRU, καθώς παρά τα προβλήματα στην προσφορά αποτελεί το πρώτο πραγματικό deal με το οποίο προικοδοτείται το FSRU.
Στον στρατηγικό σχεδιασμό της αιγυπτιακής πλευράς, οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας του ΔΕΣΦΑ αλλά και το FSRU της Αλεξανδρούπολης μπορούν μακροπρόθεσμα να παίξουν κομβικό ρόλο για τη δημιουργία ενός τέτοιου ενδιάμεσου hub. Κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε πολλαπλασιαστικά στις εισαγωγές LNG από την περιοχή. Επιπλέον η εγγύτητα της Ελλάδας με την Αίγυπτο διευκολύνει ακόμη και τις spot αγορές και μάλιστα σε καλές τιμές.
Στην τελετή υπογραφής, ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Karim Badawi, είπε ότι η συμφωνία ανοίγει πόρτες για μελλοντική συνεργασία, ενώ από τη πλευρά του, ο επικεφαλής του ελληνικού ομίλου, Δημήτρης Κοπελούζος, εξέφρασε το ενδιαφέρον για τους ενεργειακούς πόρους της Αιγύπτου, ιδιαίτερα των εργοστασίων LNG στην Damietta και στο Idku.