Με υποβάθμιση των προοπτικών για το αξιόχρεο της Γαλλίας σε αρνητικές υποδέχθηκε η Fitch τον προϋπολογισμό που κατέθεσε ο νέος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ.
Καμπανάκι για υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας στους προσεχείς 12 με 18 μήνες χτύπησε η Fitch Rating καθώς υποβάθμισε τις προοπτικές μετά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2025 από την κυβέρνηση.
Η επίκριση του οίκου αξιολόγησης έρχεται αφού ήδη είχε υποβαθμίσει τη Γαλλία σε AA- από AA τον Απρίλιο του περασμένου έτους, αξιολόγηση που μοιράζεται με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο.
«Οι κίνδυνοι της δημοσιονομικής πολιτικής έχουν αυξηθεί από την τελευταία μας αξιολόγηση», ανέφερε η Fitch σε δήλωση την Παρασκευή. «Η προβλεπόμενη δημοσιονομική ολίσθηση για φέτος τοποθετεί τη Γαλλία σε χειρότερη αφετηρία, και τώρα αναμένουμε ευρύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα, οδηγώντας σε απότομη αύξηση του δημόσιου χρέους προς το 118,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2028».
Η προειδοποίηση σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας υπογραμμίζει το βάθος των δημοσιονομικών προκλήσεων της χώρας. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ραγδαία το 2024, καθώς οι ασθενείς φορολογικές εισπράξεις δημιούργησαν κενό στον προϋπολογισμό και ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε μήνες πολιτικής αβεβαιότητας και αδράνειας με την ξαφνική απόφασή του να διαλύσει το κοινοβούλιο.
Οι εξελίξεις ώθησαν τους επενδυτές να πουλήσουν γαλλικά ομόλογα, αυξάνοντας το ασφάλιστρο που πληρώνει η χώρα έναντι της Γερμανίας για δεκαετή χρέη κοντά στις 80 μονάδες βάσης, από λιγότερο από 50 νωρίτερα μέσα στο έτος.
Fitch VS Μπαρνιέ
Η Fitch προβλέπει έλλειμμα 5,4% του ΑΕΠ το 2025 και το 2026, και δήλωσε ότι δεν αναμένει πως η κυβέρνηση θα πετύχει τη δέσμευσή της να μειώσει το έλλειμμα στο όριο του 3% της ΕΕ μέχρι το 2029.
«Ο προϋπολογισμός για το 2025 που μόλις παρουσιάσαμε αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ευθυγραμμίσει την πορεία των δημόσιων οικονομικών και να ελέγξει το χρέος», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Αντουάν Αρμάν, σχολιάζοντας την απόφαση της Fitch.
Πολιτική αστάθεια
Το ανίσχυρο κοινοβούλιο στη Γαλλία αποτελεί έναν ακόμη κίνδυνο για τα οικονομικά. Χωρίς πλειοψηφία για να υποστηρίξει τον προϋπολογισμό, ο Μπαρνιέ θα πρέπει πιθανότατα να χρησιμοποιήσει το άρθρο 49.3 του συντάγματος για να παρακάμψει την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, κίνηση που αυξάνει την πιθανότητα προτάσεων μομφής.
Η προσπάθεια του Αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου να ρίξει την κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα απέτυχε να συγκεντρώσει επαρκή υποστήριξη, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν το ακροδεξιό μπλοκ υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν υποστήριζε μελλοντική πρόταση μομφής.
Η Fitch δήλωσε ότι θα μπορούσε να λάβει περαιτέρω αρνητικά μέτρα στην αξιολόγησή της για τη Γαλλία εάν η χώρα αποτύχει να εφαρμόσει ένα σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης μεσοπρόθεσμα, λόγω πολιτικής αντιπολίτευσης ή κοινωνικών πιέσεων. Επίσης, ανέφερε ότι ένας άλλος λόγος για περαιτέρω δράση θα ήταν «σημαντικά χαμηλότερες οικονομικές προοπτικές ανάπτυξης και εξασθενημένη ανταγωνιστικότητα»
Δεν έπεισαν οι περικοπές των 60 δισ.
Σε μια προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ παρουσίασε την Πέμπτη ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025, με περικοπές δαπανών ύψους 60 δισ. ευρώ και αυξήσεις φόρων, για να μειώσει το έλλειμμα στο 5% του οικονομικού προϊόντος από 6,1% φέτος. Η προηγούμενη διοίκηση είχε αρχικά στόχο έλλειμμα 4,4% το 2024.
Η δημοσιονομική ολίσθηση και τα επείγοντα μέτρα έχουν επηρεάσει την εικόνα του Μακρόν ως μεταρρυθμιστή ικανού να επιλύσει τα μακροπρόθεσμα οικονομικά προβλήματα της Γαλλίας μέσω μειώσεων φόρων και μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.
Έρχονται και άλλες αξιολογήσεις
Η χώρα θα περάσει από νέες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας τις επόμενες εβδομάδες από τους Scope, Moody’s και S&P, που υποβάθμισαν τη Γαλλία νωρίτερα φέτος.
Ημερομηνίες αξιολογήσεων της Γαλλίας: 18 Οκτωβρίου: Scope (AA, αρνητική) 25 Οκτωβρίου: Moody’s (Aa2, σταθερή) 29 Νοεμβρίου: S&P (AA-, σταθερή)
Τα τελευταία σχέδια προϋπολογισμού της Γαλλίας έχουν επίσης δεχτεί κριτική από το δημοσιονομικό συμβούλιο της χώρας, το Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιων Οικονομικών. Το συμβούλιο ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου είναι «εύθραυστο» λόγω υπεραισιόδοξης πρόβλεψης ανάπτυξης, δεδομένης της έκτασης των υποσχόμενων αυξήσεων φόρων και περικοπών δαπανών.