Κινητικότητα που μπορεί να αλλάξει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς καταγράφεται εσχάτως, καθώς όπως όλα δείχνουν από τους 14 συνολικά ανεξάρτητους βουλευτές, οι εννέα συμφώνησαν ήδη στη σύσταση κοινοβουλευτικής ομάδας.
Η σύσταση νέας Κοινοβουλευτικής ομάδας απαιτεί 10 βουλευτές κατ ελάχισοτν και η δημιουργία της αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος για όσους συμμετέχουν, καθώς απολαμβάνουν δικαιώματα που ανεβάζουν το επίπεδο της κοινοβουλευτικής τους παρουσίας, καθώς και περισσότερους πόρους.
Μια πρώτη ένδειξη των διεργασιών αυτών είναι η συμφωνία για τον διορισμό αντιπροέδρου της Βουλής, θέση την οποία καταλαμβάνει ο ανεξάρτητος Μιχάλης Χουρδάκης, ο οποίος προέρχεται από την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Οι περισσότεροι ανεξάρτητοι βουλευτές, όμως, προέρχονται από τους Σπαρτιάτες, καθώς κόμμα έχει πολλοίς διαλυθεί. Γι’ αυτούς -κάποιοι εκ των οποίων ελέγχονται και ποινικά- η ένταξη σε Κ.Ο θα ενίσχυε την υπερασπιστική τους γραμμή. Παράλληλα, στην Κ.Ο θα συμμετείχαν οι ανεξάρτητοι της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης και ενδεχομένως ο Μάριος Σαλμάς. Ανεξάρτητη είναι και η Αθηνά Λινού, από τον ΣΥΡΙΖΑ, που δύσκολα θα εντασσόταν σε ένα τέτοιο εγχείρημα, τουλάχιστον όχι πριν ξεκαθαρίσει το σκηνικό στην Αριστερά.
Αν οι εξελίξεις σχηματοποιηθούν σε Κοινοβουλευτική Ομάδα συνονθύλευμα δεξιάς – ακροδεξιάς και με μια “πινελιά” κέντρου, τότε το πολιτικό ρίσκο θα πρέπει να επανυπολογιστεί όχι μόνο στατικά αλλά και προοπτικά για την απήχηση ενός τέτοιου σχήματος και τις κοινωνικές αναφορές που θα αποκτήσει. Σε ένα τέτοιο σενάριο θα πρέπει να εξεταστούν όχι μόνο οι επιπτώσεις στην κυβερνητική ατζέντα, αλλά και το ενδεχόμενο ενδυνάμωσης του πλέον αντιδραστικού τμήματος της κοινωνίας.
Αν και πολιτικά ο σχηματισμός μιας κεντρο-aler right Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα δημιουργούσε άλλους συνειρμούς, στη Βουλή θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανεξέταση ισορροπιών… Σε μια δεύτερη ανάλυση, μια τέτοια Κ.Ο θα μπορούσε να δώσει έκφραση σε τμήματα της βάσης της Νέας Δημοκρατίας που αισθάνονται παράτερα σε ένα κεντρώο κόμμα.
Εφόσον τελικά δημιουργηθεί η νέα Κ.Ο θα έχει το δικαίωμα να ορίσει εκπρόσωπό, που θα της δώσει φωνή ακόμα και στις συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, όπως η επικείμενη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις πυρκαγιές πιθανότατα την προσεχή εβδομάδα.
Μάλιστα σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς κύκλους μπορούν να λάβουν μέρος στις συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών ακόμα και αν δεν έχουν συγκροτήσει Κ.Ο. με την προϋπόθεση ότι έχουν συμφωνήσει στο πρόσωπο που θα τους εκπροσωπήσει.
Σε κάθε περίπτωση οι σχετικές συζητήσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη και το πρώτο βήμα έγινε με τον ορισμό εκπροσώπου τους στην Διάσκεψη των Προέδρων.
Οι 14 ανεξάρτητοι είναι: Μάριος Σαλμάς, Λευτέρης Αυγενάκης, Αθηνά Λινού, Μιχάλης Χουρδάκης, Αρετή Παπαϊωάννου, Παύλος Σαράκης, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Δημητροκάλλης, Διονύσης Βαλτογιάννης, Γιώργος Ασπιώτης, Μιχάλης Γαυγιωτάκης, Κώστας Φλώρος και Μπαράν Μπουρχάν.