Όποια επιχείρηση, και δη μικρομεσαία, ρωτήσει κανείς αυτή την περίοδο, για το κατά πόσο είναι εύκολο να λάβει τραπεζική χρηματοδότηση, η απάντηση που θα πάρει στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι μονολεκτική. Καθόλου!
Γράφει ο * Νίκος Κοσμόπουλος
Και όμως, κάθε τρεις και λίγο ακούμε από τους αρμόδιους, πόσο η χρηματοδότηση είναι πρώτιστης σημασίας για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Αυτό στα λόγια. Διότι στην πραγματικότητα, οι Μμε στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν διαχρονικά το πρόβλημα της περιορισμένης πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση.
Τα τελευταία χρόνια δε, ήρθε να προστεθεί και το αυξημένο κόστος δανεισμού και εξυπηρέτησης χρέους, λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων του ευρώ από την ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Άλλωστε, η μείωση της ζήτησης δανείων που παρατηρείται οφείλεται σε σημαντικό βαθμό, και στην αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής. Μάλιστα, η απομείωση του ρυθμού χρηματοδότησης είναι ιδιαίτερα έντονη σε μια περίοδο όπου ένα σημαντικό μέρος των ευρωπαϊκών πόρων διοχετεύεται μέσα από τα τραπεζικά ιδρύματα.
Θα επικαλεστούμε στο σημείο αυτό τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Καταρχήν για το ζήτημα του κόστους της χρηματοδότησης, η ΤτΕ επισημαίνει ότι, το κόστος δανεισμού επηρεάστηκε δυσμενώς από την αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ από τον Ιούλιο 2022 και μετά, προκειμένου να αναχαιτιστεί ο υψηλός πληθωρισμός.
Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο νέων δανείων αυξήθηκε κατά 138 μονάδες βάσης σε 6,01% το Δεκέμβριο του 2023, από 4,63% το Δεκέμβριο του 2022. Αντίστοιχα, την εν λόγω περίοδο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε κατά 163 μονάδες βάσης σε 6,38%, από 4,75%.
Περιττό να αναφέρουμε ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού επιδρά καθοριστικά στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, το οποίο είναι ήδη βεβαρημένο λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.
Σε ότι αφορά αυτή καθαυτή τη χρηματοδότηση, τον Απρίλιο του 2024 ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς τις επιχειρήσεις επιταχύνθηκε σε 6,9% από 5,8% το Δεκέμβριο του 2023. Ωστόσο, αν λάβουμε υπόψιν τα στοιχεία της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου, διαπιστώνεται ότι η αύξηση των τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024 αντανακλά την αύξηση των δανείων κυρίως προς μεγάλες επιχειρήσεις.
Για του λόγου το αληθές, τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι στο πρώτο τετράμηνο του 2024, η μέση μηνιαία ροή τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε σε 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν το σύνολο (1,1 δισ. ευρώ) ήταν προς μεγάλες επιχειρήσεις.Τι απομένει λοιπόν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;
Οι λόγοι που ένας μεγάλος αριθμός ΜμΕ είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα, έχουν να κάνουν κυρίως με την πιστωτική πολιτική των ίδιων των τραπεζών: Τα πιστωτικά κριτήρια των δανείων, καθώς και τους συνολικούς όρους χορήγησης δανείων. Σε αυτά, έρχεται να προστεθεί και το υψηλό κόστος των επιτοκίων, που κάνει πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να σκέφτονται να μην επιχειρήσουν καν να χτυπήσουν την πόρτα κάποιας τράπεζας!
- Ο Νίκος Κοσμόπουλος είναι επιχειρηματίας και υποψήφιος για το ΔΣ του ΕΒΕΑ στο τομέα των υπηρεσιών