Αρνητικό σερί «χτίζει» τον Οκτώβριο το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς στις έξι έως τώρα συνεδριάσεις του μήνα, έχει πέντε πτωτικές, με το Γενικό Δείκτη να χάνει 1,70% και τον τραπεζικό -2,76%. Μολονότι οι απώλειες δεν είναι μεγάλες, εντούτοις η αγορά είναι προφανές ότι παρουσιάζει συμπτώματα μεγάλης κόπωσης και αδυναμίας να ακολουθήσει το κλίμα των διεθνών αγορών.
- Συνεχίζεται ο εγκλωβισμός σε στενό εύρος διακύμανσης
- Νέο limit down στην Attica Bank, εξαΰλωση -64,20% τον Οκτώβριο
- Πιέσεις σε Cenergy, Coca Cola HBC, ETE, Aegean, Τιτάν, Intrakat, Fourlis, AVAX
- Νέα υψηλά 3ετίας για τη Lamda Development
Ασχέτως με τις επιμέρους διορθώσεις των διεθνών αγορών, η αλήθεια είναι ότι κορυφαίοι διεθνείς δείκτες βρίσκονται πλησίον των ιστορικών υψηλών τους, έχοντας και φέτος σημαντικά κέρδη, εν αντιθέσει με το ελληνικό χρηματιστήριο που βολοδέρνει στην εσωστρέφεια και στη ρηχότητα. Η ελληνική αγορά συνεχίζει να ταλανίζεται από τις αρρυθμίες που προκαλούν οι τεράστιες ανάγκες ρευστότητας, αφενός λόγω του πρόσφατου placement της Εθνικής και αφετέρου λόγω των αυξήσεων κεφαλαίου σε Attica Bank και Cenregy Holdings.
Παρ’ ότι τα αποτελέσματα 1ου εξαμήνου ήταν πολύ καλά στη μεγάλη εικόνα, μολονότι υπάρχουν deals και επιχειρηματικές εξελίξεις, εντούτοις η αγορά παραμένει εγκλωβισμένη στην εσωστρέφεια, απέχοντας από τα υψηλά της. Η μεγάλη εικόνα δείχνει πως από τις ευρωεκλογές και μετά, η χρηματιστηριακή αγορά έχει μια εντελώς… flat πορεία, με ελάχιστες εξάρσεις και γενικά προβληματικό κλίμα.
Κάποιοι βλέπουν ξεκάθαρο «πολιτικό» πρόβλημα στην αγορά, καθώς η εικόνα του Χρηματιστηρίου δεν συνάδει με τα ευρύτερα… συμφραζόμενα, όπως είναι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας ύστερα από 13 χρόνια στο «γύψο», η εξυγίανση των τραπεζών, η υπεραξία που φέρνει ο πακτωλός των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και τα μεγέθη των εισηγμένων.
Η μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση είναι στην ουσία εκτός αγοράς και μόνιμα εκτός κλίματος, ενώ όσες είναι νεοεισηγμένες, αντί να λειτουργήσουν ως κράχτης επανέλκυσης επενδυτών στο Χ.Α., λειτουργούν αποτρεπτικά, καθώς ευρίσκονται αρκετά κάτω από τις τιμές εισαγωγής.
Σήμερα μάλιστα οι συναλλαγές κατήλθαν στα 101,5 εκατ. ευρώ, οι χαμηλότερες εδώ και ημέρες, ενώ δεκάδες ήταν οι μετοχές που δεν άνοιξαν καν στο ταμπλό.
Η εικόνα της αγοράς
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε όλη την ημέρα σε αρνητικό έδαφος, πέφτοντας έως το χαμηλό των 1.418,87 μονάδων (-0,76%) στις 11:34 π.μ., επίπεδα απ’ όπου – και πάλι – βγήκαν κάποια αγοραστικά αντανακλαστικά, με το κλείσιμο να γίνεται υψηλότερα, στις 1.427,29 μονάδες (-0,17%). Όπως φαίνεται, η αγορά δεν θέλει να χάσει την ευρύτερη περιοχή των 1.400 – 1.420 μονάδων, κάτι που επιβεβαιώνεται κάθε φορά που υπάρχει σύγκλιση με αυτά τα επίπεδα.
O FTSE 25 κινούμενος επίσης όλη την ημέρα πτωτικά έκλεισε με πτώση 0,50%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,23%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 0,68% στις 1.216,93 μονάδες, ενώ έφτασε να υποχωρεί έως και 1,30%, όταν έπεσε στις 1.209,29 μονάδες.
Στο χώρο του Large Cap θετικά ξεχώρισε η Lamda Development που έκλεισε στα 7,70 ευρώ (+2,67%) που είναι νέα υψηλά τριών περίπου ετών, ενώ άνω του 1% κέρδισαν οι Σαράντης, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα. Στον αντίποδα, νέα πτώση 2,05% είχε η Cenergy Holdings που υποχωρεί 4,50% το 6ήμερο του Οκτώβρη, με φόντο την αύξηση κεφαλαίου, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Coca Cola HBC, Εθνική, Aegean Airlines και Τιτάν. Στον Mid Cap κέρδη 1,25% είχε η ΕΥΑΘ, ενώ άνω του 2% υποχώρησαν οι Intrakat, Fourlis και AVAX.
Στην ευρύτερη αγορά, νέο ξεφόρτωμα με καινούριο limit down στην Attica Bank (-30%) η οποία κατήλθε στα 1,7150 ευρώ που είναι νέα ιστορικά χαμηλά, έχοντας εξαϋλωθεί κυριολεκτικά, ενώ χάνει άνω του 64% μόνο στις έξι πρώτες συνεδριάσεις του Οκτώβρη! Στο σύνολο της αγοράς, 50 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 70 που έκλεισαν χαμηλότερα.