Σε κλοιό κινδύνων βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς εκτός από τους προφανείς γεωπολιτικούς -που επίσης υποτιμώνται- το πολιτικό σκηνικό έχει κατακερματιστεί σε τέτοιο βαθμό που η άνοδος αντισυστημικών κομμάτων μπορεί να γίνει εκρηκτική, ταυτόχρονα όμως πληθαίνουν οι ανησυχίες για την συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας τη δυνατότητα να προωθήσει τη φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα της.
Η ελληνική οικονομία, οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κατακτήσει πλέον την επενδυτική βαθμίδα, οι οίκοι -αν και αισιόδοξοι- είναι επιφυλακτικοί, καθώς οι αβεβαιότητες αντισταθμίζουν τις βεβαιότητες και θολώνουν τις προοπτικές.
Μπορεί η στενότητα στην αγορά εργασίας, τα deals και το χρηματιστήριο να δημιουργούν μια εικόνα ευφορίας για την Ελλάδα, αυτή όμως είναι αρκετά πληθωρισμένη -όπως άλλωστε και η οικονομία-, ενώ η αθρόα ρευστότητα και οι προσδοκίες οδηγούν σε στρέβλωση στην αποτίμηση του πραγματικού κινδύνου.
Ήδη, το ΚΥΣΕΑ ανέβασε το επίπεδο επιφυλακής για τον κίνδυνο έξαρσης του προσφυγικού και το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων. Προσφάτως μάλιστα υπήρξαν δημοσιεύματα για την προσπάθεια του Ιράν να δημιουργήσει τρομοκρατικό δίκτυο στην Ελλάδα. Πρόκειται για γεγονότα που ακόμη αποτελούν ενδείξεις, αλλά θολώνουν το τοπίο… Αν σε αυτά προστεθούν οι πρόσφατες παρεμβάσεις του Αλέξη Παπαχελά για την κατάσταση στο υπουργείο Εξωτερικών και για το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της χώρας ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης Καραμανλή και Σαμαρά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τότε τα μεμονωμένα συστατικά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό μίγμα.
Υποτιμημένοι κίνδυνοι
Οι αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή ενέχουν πολλαπλούς και συχνά υποτιμημένους κινδύνους για την Ελλάδα. Δεν είναι μόνο το κόστος των logistics και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις προϊόντων, αλλά και οι επιπτώσεις στο ευρύτερο περιβάλλον τη περιοχής. Το ενδεχόμενο διάχυσης της σύγκρουσης και έμμεσης εμπλοκής της Τουρκίας, θα μπορούσε να εντάξει ολόκληρη τη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου σε περιβάλλον κρίσης.
Οι κλιματικοί κίνδυνοι είναι επίσης υποτιμημένοι, καθώς επηρεάζουν από τον τουρισμό έως τη βιομηχανία, καθώς από τη μία η αλλαγή του κλίματος σε υποτροπικό, διαφοροποιεί την τουριστική περίοδο και ζήτηση και από την άλλη οι φυσικές καταστροφές πλήττουν πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.
Στο πολιτικό σκηνικό, ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης, τόσο στα αριστερά όσο στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, έχει πρόδηλα αρνητικές επιπτώσεις στην κυβερνησιμότητα, καθώς η κυβέρνηση πελαγοδρομεί εξαιτίας της έλλειψης αντιστάσεων και προγραμματικής κριτικής. Η εκδήλωση πλέον εσωκομματικής αντιπολίτευσης στη Νέα Δημοκρατία, μπορεί να υποκαθιστά κάποια θεσμικά αντίβαρα, παράλληλα όμως ενέχει κινδύνους για τον κατακερματισμό του ίδιου του κόμματος και δυσκυβερνησίας για την Ελλάδα.
Με τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά να βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η δυνατότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει εντός χρόνου το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό σχεδιασμό τίθεται υπό αμφισβήτηση. Η υποαπόδοση των μεταρρυθμίσεων ή ο εκτροχιασμός της ατζέντας, αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους οίκους αξιολόγησης. Για την ώρα, η κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται συμπαγής, όμως -όπως αποδείχθηκε στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων- στο ενδεχόμενο ψήφισης κρίσιμων νομοσχεδίων, όπως το ενεργειακό που περιλαμβάνει και τον καθορισμό της επήρειας των νησιών στην ΑΟΖ, τότε πολλά μπορεί να αλλάξουν.
Σημαντικός είναι και ο κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών, κυρίως εξαιτίας της ακρίβειας αλλά λόγω της έξαρσης της εγκληματικότητας και στους ανήλικους καθώς και της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος.