Σκληραίνει η μάχη για τον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς παρά την υποχώρηση στην πέμπτη θέση δημοσκοπικά το κόμμα παραμένει η θεσμική αξιωματική αντιπολίτευση, διαθέτει ικανό αριθμό βουλευτών, δίκτυα και προσβάσεις που απορρέουν όσο από την θεσμική ισχύ όσο και από την ιστορική διαδρομή του.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκίνησε την αντεπίθεσή του με στόχο αρχικά την ανατροπή της απόφασης καθαίρεσής του από το Συνέδριο, ώστε να αποφύγει τις κάλπες και εν τέλει τις εκλογές εφόσον δεν τα καταφέρει. Βέβαια, κατά πολλούς ο Στέφανος Κασσελάκης θα μπορούσε να αποσύρει την υποψηφιότητά του πριν το συνέδριο αν διαπιστώσει ότι δεν διαθέτει πλέον την απαραίτητη δυναμική.
Ταυτόχρονα, όμως, η απέναντι πλευρά επιχειρεί να πετάξει των καθαιρεθέντα πρόεδρο στα “σχοινιά”, με πρόταση διαγραφής λόγω της ρητορικής και των επιθέσεων στον Αλέξη Τσίπρα και στη βάση της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής για τον προσδιορισμό του επιπέδου της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη έχουν ευθυγραμμιστεί πρόσωπα και ομάδες που αλλιώς δεν βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο. Η σφυρηλάτηση ενιαίου μετώπου χρειάζεται συνήθως και ειδική συγκολλητική ουσία, που τώρα φαίνεται να προσφέρει ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτή τη δυναμική φαίνεται ότι προσπάθησε να ανακόψει ο Στέφανος Κασσελάκης, με τις τελευταίες παρεμβάσεις του… εντείνοντας όμως τελικά τη συσπείρωση.
Τροπολογία πρόκριμα διαγραφής
Με αφορμή την τελευταία αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη σε συνιστώσα διαπλοκής, ο νομικός Γιάννης Μπουλέκος, μέλος της ΚΕ, κατέθεσε στο προεδρείο τροπολογία προς ψήφιση επιδιώκοντας την καταδίκη αντίστοιχων αναφορών.
«Όποιος θεωρεί τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος προϊόν διαπλοκής δεν μπορεί να είναι μέλος του κόμματος και σίγουρα δεν μπορεί να έχει θέση ευθύνης σ’ αυτό» συμπέρανε μεταξύ άλλων ο κ. Μπουλέκος υπονοώντας ξεκάθαρα τον πρώην πρόεδρο της παράταξης, αλλά και τη διάθεσή του να επανακτήσει τα ηνία.
«Το σχέδιο της διαπλοκής είναι να παραμείνει στη διακυβέρνηση του τόπου ο Μητσοτάκης μέχρι το 2031. Άρα το σχέδιο της διαπλοκής το υπηρετεί αυτός που υπονομεύει την ενιαία έκφραση των προοδευτικών δυνάμεων» ανέφερε επίσης.
Στην ίδια γραμμή βρέθηκαν από κοινού και οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος – Κώστας Ζαχαριάδης, οι οποίοι στη δική τους πρωτοβουλία ζήτησαν καταδίκη από την ΚΕ εκφράσεων που προσβάλλουν συνολικά το κόμμα.
Στόχος αυτής της σχεδόν ταυτόσιμης προσπάθειας στη θυελλώδη συνεδρίαση του Σαββάτου (4/10) που σημαδεύτηκε από την αποχώρηση μελών από την αίθουσα είναι ο Στ. Κασσελάκης είτε ν’ ανακαλέσει είτε να παραπεμφθεί. Σίγουρα πάντως να αισθανθεί την πίεση του κόμματος συνολικά.
Οι δύο αυτές προτάσεις ενσωματώθηκαν εν τέλει σε μία και εγκρίθηκαν, ως προς την καταδίκη των αναφορών, από το σώμα της Κεντρικής Επιτροπής στην ψηφοφορία που έλαβε χώρα πριν από τη λήξη των εργασιών.
Ο Μουμουλίδης ζητά τη διαγραφή Κασσελάκη
Νωρίτερα είχε γίνει, επίσης, γνωστό το αίτημα παραπομπής του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος με το ερώτημα της διαγραφής από τον σκηνοθέτη και μέλος της ΚΕ Θέμη Μουμουλίδη.
«Όποιος βλάπτει το ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέση σε αυτόν. Όποιος καθυβρίζει την ιστορία και συντρόφους του δεν έχει θέση σε αυτόν. Όποιος διχάζει με τοξικό λόγο αρνούμενος την πολιτική αντιπαράθεση δεν έχει θέση στο ΣΥΡΙΖΑ» επεσήμανε ο πρώην βουλευτής, υπογραμμίζοντας πως «οι καθαρές και υπεύθυνες πολιτικές επιλογές και οι καθαρές λύσεις είναι μονόδρομος».
Στην επιστολή του προς την αρμόδια Επιτροπή την 1η Οκτωβρίου, με ταυτόχρονη κοινοποίηση στον πρόεδρο της ΚΟ Νίκο Παππά και στη γραμματέα Ράνια Σβίγκου, ο κ. Μουμουλίδης περιέγραψε συγκεκριμένα περιστατικά.
Χαρακτηριστικά έκανε λόγο για έναν Κασσελάκη που «σε μια πρωτοφανή κατασκευή εσωκομματικών εχθρών επιδόθηκε σε ένα απίστευτο κυνήγι μαγισσών, φτάνοντας στο σημείο όχι μόνο να κατηγορήσει και να προκαλέσει δημόσια τον ιστορικό ηγέτη Αλέξη Τσίπρα, αλλά και να αμφισβητήσει την ηθική του διαδρομή, με ευθείες αδιανόητες κατηγορίες, τις οποίες ανασκεύαζε με άνεση ακροβάτη, γκρεμίζοντας την δημόσια εικόνα του κόμματός μας».