Στάση που καταδεικνύει κλιμάκωση της αντιπαράθεσης εντός της Νέας Δημοκρατίας και που θα μπορούσε να πυροδοτήσει καταιγιστικές εξελίξεις υιοθετούν οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, καθώς ευθυγραμμίζονται και αρνούνται να παραβρεθούν στη φιέστα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα 50 χρόνια.
Μήνυμα με υψηλή σημειολογική αξία στέλνουν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς αμφότεροι αρνήθηκαν την προσωπική πρόσκληση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, για την επέτειο των 50 χρόνων.
Αν και η σταθερότητα της κυβέρνησης στη Βουλή δεν αμφισβητείται, εν τούτοις η ευθυγράμμιση των δύο πρώην πρωθυπουργών απέναντι στον νυν δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Η κίνηση ανεβάζει σαφώς το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα, καθώς πλέον αμφισβητείται η δυνατότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να ελέγξει την Κοινοβουλευτική Ομάδα σε κρίσιμα νομοσχέδια.
Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τίθεται σε πολιτική απομόνωση κι έτσι εντείνεται η αποσυσπειρωτική δυναμική, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει απώλεια της κομματικής βάσης, καθώς οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, ως θεσμικά αντίβαρα αναλαμβάνουν ρόλο εγγυητή της ενότητας της.
Τα αγκάθια
Τη συγκεκριμένη στιγμή, μάλιστα, υπό διαβούλευση βρίσκεται νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει την απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς καταργεί νομοθετικά την επήρεια μικρών νησιών και βραχονησίδων στην ΑΟΖ. Οι εξελίξεις θα μπορούσαν να είναι εστιασμένες γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο επαναπροσέγγισης Ελλάδας – Τουρκίας. Ωστόσο, τα γεγονότα των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι τα προβλήματα είναι ευρύτερα και δεν περιορίζονται στα εθνικά θέματα.
Το σκηνικό περιπλέκουν τα σενάρια μεταπήδησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΕ και διαδοχής του από τον Κωστή Χατζηδάκη στην πρωθυπουργία, με συνοπτικές διαδικασίες μέσω της Κ.Ο. Οι αντιδράσεις ομάδων βουλευτών της ΝΔ φαίνεται ότι στέλνουν το μήνυμα ότι η πλειοψηφία δεν είναι δεδομένη, σε τέτοιες τεκτονικές ανακατατάξεις.
Μηνύματα και ρίσκο
Πολιτικά, η συντονισμένη απουσία του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, παρά την προσωπική πρόκλησή τους από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί σαφή απαξίωση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ.
Τα μηνύματα που εκπέμπει αυτή η κίνηση όμως δεν περιορίζονται στο εσωκομματικό ακροατήριο, αλλά μεταδίδονται διεθνώς. Έτσι, το πολιτικό ρίσκο που δημιουργείται συναντάται με το γεωπολιτικό ρίσκο της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, που αναγνώρισε το ΚΥΣΕΑ και συνδυαστικά διαμορφώνουν ένα μάλλον εκρηκτικό μίγμα.