Το ΚΥ.Σ.Ε.Α στη συνεδρίαση της Τετάρτης αναγνώρισε -για πρώτη φορά- τρομοκρατική απειλή ως απόρροια της θέσης που έχει λάβει η Ελλάδα στη Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου για αυξημένες μεταναστευτικές ροές.
Αν και η συνεδρίαση του οργάνου είναι πιο πολύ επικοινωνιακού και λιγότερο ουσιαστικού χαρακτήρα, με στόχο να καταδείξει την ετοιμότητα και να δράσει προληπτικά για το ενδεχόμενο καταλογισμού κυβερνητικής απραγίας.
Ειδικότερα, το ΚΥΣΕΑ έθεσε επί τάπητος τόσο τον κίνδυνο να έλθει η Ελλάδα αντιμέτωπη με ένα τεράστιο και ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό κύμα όσο και την πιθανότητα τρομοκρατικών χτυπημάτων. Παράλληλα, συζητήθηκαν και οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης Ελλήνων πολιτών από τον Λίβανο και το Ισραήλ.
Η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, επί γνωστών ζητημάτων, αποτελεί ένδειξη αναγνώρισης του αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου στην ευρύτερη περιοχή, με ότι αυτό συνεπάγεται. Μάλιστα, η ανακοίνωση της ατζέντας του ΚΥΣΕΑ, στην οποία περιλαμβάνεται και ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων, αποτελεί κίνηση που εφόσον αποτιμηθεί από τους επενδυτές θα οδηγήσει σε αναθεώρηση του risk profile της Ελλάδας.
Η ταυτόχρονη αναγνώριση δύο κινδύνων που απορρέουν από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, και το αυξημένο πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα, λόγω της ανυπαρξίας αντιπολίτευσης και των κλυδωνισμών στην κυβέρνηση, υπονομεύουν τη δυναμική της οικονομίας και την προοπτική των ξένων επενδύσεων, που είναι… αδύναμες.
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ
Στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα πρώτα μέτρα που μπορεί να ληφθούν και αφορούν την αύξηση της χωρητικότητας σε κάποιες από τις 33 δομές φιλοξενίας προσφύγων, πάντα σε συνεννόηση με την Ε.Ε. Αυτή τη στιγμή το περιθώριο δεν μπορεί να αυξηθεί παραπάνω από περίπου 3.000 άτομα, ενώ, σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές, εκ των πραγμάτων οι όποιες νέες ροές θα πρέπει να κατευθυνθούν προς τις δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς οι νησιωτικές βρίσκονται ήδη στο όριο των αντοχών τους. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τους τοπικούς παράγοντες στην Κρήτη και στη Ρόδο.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, το ΚΥΣΕΑ βλέπει αυξημένο κίνδυνο μετανάστευσης εκτοπισμένων κατοίκων του Λιβάνου και προσφύγων που φιλοξενούνται εκεί. Πυρήνας του προβλήματος είναι ότι –πέρα από τον πληθυσμό των περίπου 2,5 εκατ. ντόπιων– ο Λίβανος φιλοξενεί στο έδαφός του περίπου 2,5 εκατ. πρόσφυγες, κατά κύριο λόγο Παλαιστινίους και Σύρους, αλλά και Ιρακινούς. Οι δομές αυτές ουσιαστικά λειτουργούν υπό τη Χεζμπολάχ, η οποία και τις ελέγχει σε απόλυτο βαθμό. Είναι προφανές ότι σε περίπτωση που οι χερσαίες συγκρούσεις μεταξύ των Ισραηλινών και της Χεζμπολάχ ξεφύγουν από τον έλεγχο, θα καταρρεύσει ο ελεγκτικός μηχανισμός αυτών των προσφυγικών καταυλισμών. Ενας υπαρκτός φόβος για την Αθήνα είναι και η πιθανή κατάρρευση της συνοριακής διάβασης στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, και η μετάβαση Παλαιστινίων μέσω της Αιγύπτου προς την αφύλακτη Λιβύη και από εκεί προς βορρά και την Κρήτη.
Κίνδυνος κατάρρευσης καταυλισμών
Ηδη κάποιοι Σύροι έχουν εγκαταλείψει τους προηγούμενους μήνες τους καταυλισμούς του Λιβάνου και επέστρεψαν στη χώρα τους. Ωστόσο, τυχόν κατάρρευση του συστήματος καταυλισμών στον Λίβανο θα ασκήσει τεράστιες πιέσεις και προς τη Συρία και από εκεί στην Τουρκία, από όπου στη συνέχεια οι πρόσφυγες μπορεί να επιχειρήσουν να φθάσουν στην Ευρώπη είτε μέσω Αιγαίου είτε μέσω της χερσαίας διαδρομής. Ενώ πάντα επικίνδυνη είναι και η θαλάσσια οδός. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Κύπρος και η Κρήτη έχουν δεχθεί αυξημένες ροές τους προηγούμενους μήνες από τον νότο.
Μεταξύ των προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι, αλλά ενέχουν ιδιαίτερους γεωπολιτικούς κινδύνους είναι η δημιουργία καταυλισμών στην Κύπρο,
Σχέδιο “Κόσμος”: Απομάκρυνση Ελλήνων
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε και το σχέδιο «Κόσμος» για την απομάκρυνση Ελλήνων πολιτών και των οικογενειών τους. Ηδη, πριν από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας είχε προηγηθεί σύσκεψη των αρχηγών των Επιτελείων υπό τον Νίκο Δένδια, με την οποία τέθηκαν σε επιφυλακή δύο μεταγωγικά C-130 και αριθμός μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού. Επιπλέον, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών για παροχή συνδρομής σε Ελληνες πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από τον Λίβανο (περίπου 3.500). Πέρα από αυτά, η Αθήνα έθεσε και ένα C-130 στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς φαίνεται ότι έχουν εκφράσει τη διάθεση να αποχωρήσουν από τον Λίβανο περίπου 60 άτομα κυπριακής υπηκοότητας.
Κίνδυνος τρομοκρατικού χτυπήματος
Παράλληλα, σε συναγερμό για τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης σε στόχους ισραηλινού ενδιαφέροντος έχουν τεθεί από χθες Αστυνομία και Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το ενδεχόμενο να υπάρξουν και στην Ελλάδα φαινόμενα όπως οι εκρήξεις που σημειώθηκαν ξημερώματα χθες κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Κοπεγχάγη έχει θορυβήσει τις αρχές, με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής να εκδίδουν διαταγή ζητώντας την αύξηση των μέτρων ασφαλείας σε πιθανούς στόχους βίαιων επιθέσεων.
Τα μέτρα που λαμβάνονται, μάλιστα, χαρακτηρίζονται από αρμόδιους αξιωματούχους αυστηρότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα προηγούμενων μηνών κι αυτό λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης σε Ισραήλ, Λίβανο, Ιράν και Λωρίδα της Γάζας. Στον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. για την πρωτεύουσα μετέχουν κλιμάκια μυστικών αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής, της Κρατικής Ασφάλειας, καθώς και ένστολοι αστυνομικοί. Επιπλέον παράγοντα ανησυχίας αποτελούν τα καλέσματα για συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και το ξέσπασμα του πολέμου, που οδήγησε στην ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας και όχι μόνον.