Τη διαδικασία επί παραβάσει για την Ελλάδα εκκίνησε η Κομισιόν προκειμένου να μεταφέρει ορθά στο εθνικό της δίκαιο τους κανόνες της Ε.Ε. σχετικά με το τεκμήριο αθωότητας και το δικαίωμα παράστασης του κατηγορουμένου στη δίκη του.
Αντίστοιχη διαδικασία με την αποστολή και προειδοποιητικής επιστολής για το ίδιο ζήτημα αποφάσισε και για το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία.
Πρόκειται συγκεκριμένα για την οδηγία για την ενίσχυση του τεκμηρίου αθωότητας και του δικαιώματος παράστασης του κατηγορουμένου στη δίκη του στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας [οδηγία (ΕΕ) 2016/343].
Η οδηγία είναι μία από τις έξι, που εκδόθηκαν από την Ε.Ε. για τη δημιουργία κοινών ελάχιστων προτύπων, προκειμένου να εξασφαλίζεται δίκαιη δίκη και ότι τα δικαιώματα των υπόπτων και των κατηγορουμένων –στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών– προστατεύονται επαρκώς σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Η Κομισιόν θεωρεί ότι ορισμένα εθνικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από τα έξι κράτη-μέλη δεν πληρούν τις απαιτήσεις της οδηγίας.
Ειδικότερα, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα μέτρα που κοινοποίησαν η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο δεν μεταφέρουν ορθά στο εθνικό δίκαιο τις διατάξεις της οδηγίας σχετικά με τις δημόσιες αναφορές στην ενοχή προσώπου και τις ερήμην δίκες.
Για τον λόγο αυτόν, η Κομισιόν αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία, που έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν. Εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.