Κλίμα για πιο επιθετική πολιτική αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ δημιουργεί η Isabel Schnabel, μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου που συγκαταλέγεται στα… “γεράκια”.
«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους αντίθετους ανέμους στην ανάπτυξη», δήλωσε στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας. «Με σημάδια επιβράδυνσης της ζήτησης εργασίας και περαιτέρω πρόοδο στην αποπληθωριστική τάση, η βιώσιμη πτώση του πληθωρισμού πίσω στον στόχο μας του 2% σε εύθετο χρόνο γίνεται πιο πιθανή, παρά τον υψηλό πληθωρισμό στις υπηρεσίες και την έντονη αύξηση των μισθών».
Οι δηλώσεις από ένα από τα πιο “γεράκια” της ΕΚΤ υπογραμμίζουν την αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των αξιωματούχων για την οικονομική επιδείνωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη μείωση της αύξησης των τιμών καταναλωτή απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Αυτό ώθησε τους επενδυτές να ενισχύσουν τα στοιχήματά τους για μια νέα μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο — νωρίτερα απ’ ό,τι οι αξιωματούχοι φαίνονταν προηγουμένως διατεθειμένοι να δράσουν. Η Πρόεδρος Christine Lagarde ενίσχυσε αυτές τις προσδοκίες αυτή την εβδομάδα, λέγοντας στους νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τον πληθωρισμό θα ληφθεί υπόψη κατά τη ρύθμιση των επιτοκίων στις 17 Οκτωβρίου.
«Παρόλο που το αποκορύφωμα της επίδρασης της νομισματικής σύσφιξης πιθανώς βρίσκεται πίσω μας και τα πραγματικά εισοδήματα αυξάνονται καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται, η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη», δήλωσε η Schnabel την Τετάρτη. «Τους τελευταίους 18 μήνες, η ανάκαμψη ήταν επανειλημμένα ασθενέστερη από την αναμενόμενη.»
Οι δηλώσεις της Schnabel αποτελούν σημαντικό σήμα ότι ακόμη και οι πιο επιθετικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να μην είναι αντίθετοι με μια περαιτέρω κίνηση σε δύο εβδομάδες. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας, Martins Kazaks, δήλωσε στο Bloomberg την Τρίτη ότι είναι υπέρ μιας τέτοιας κίνησης, λέγοντας ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία «έχουν γίνει πιο έντονοι.»
Ταυτόχρονα, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι προβλέπει μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 125 μονάδες, από τα σημερινά επίπεδα, μέχρι το τέλος του 2025.
Παράγοντες… αδυναμίας
Ένας βασικός παράγοντας αδυναμίας είναι η Γερμανία, της οποίας ο βιομηχανικός τομέας επιβαρύνεται από τη χαμηλή ζήτηση στο εξωτερικό και τα διαρθρωτικά προβλήματα στο εσωτερικό. Ο τομέας υπηρεσιών της Γαλλίας έχει επίσης επιβραδυνθεί σημαντικά μετά από μια προσωρινή άνοδο λόγω της φιλοξενίας των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Η Schnabel τόνισε τη σαφή απόκλιση στην οικονομική απόδοση μεταξύ των χωρών της περιοχής.
«Μεγάλο μέρος της κακής οικονομικής απόδοσης της ζώνης του ευρώ από τη στιγμή που αρχίσαμε να αυξάνουμε τα βασικά μας επιτόκια μπορεί να αποδοθεί σε μια μικρή ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Εσθονίας», δήλωσε.
Ο ρυθμός πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου υποχώρησε κάτω από το 2% για πρώτη φορά από το 2021, αν και αναμένεται να αυξηθεί ξανά προτού σταθεροποιηθεί στον στόχο στα τέλη του επόμενου έτους