Πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την Κομισιόν έλαβε η Αλβανία, καθώς η ελληνική κυβέρνηση ήρε τις επιφυλάξεις της.
Το πρώτο βήμα εντός του προθαλάμου της ΕΕ κάνει η Αλβανία, καθώς η χώρα έλαβε πρόσκληση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Για να συμβεί όμως αυτό, η ελληνική κυβέρνηση χρειάστηκε να άρει τις επιφυλάξεις που είχε διατυπώσεις που είχε διατυπώσει για το κράτος Δικαίου στην Αλβανία.
Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης όμως, αποτελεί σαφή παραδοχή της δίκαιης καταδίκης του εκλεγμένου με τη Νέα Δημοκρατία Ευρωβουλευτή, Φρέντη Μπελέρη. Αίροντας τις επιφυλάξεις της όμως, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται το δίκαιο της καταδίκης του Φρέντη Μπελέρη, το δίκαιο της έκπτωσής του από το δημαρχιακό αξίωμα. Να σημειωθεί ότι ο Φρέντη Μπελέρης καταδικάστηκε τελεσίδικα από την αλβανική Δικαιοσύνη για δωροδοκία και προσπάθεια αλλοίωσης εκλογικού αποτελέσματος.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, αποδεικνύεται ότι η υπόθεση Μπελέρη αποτελεί μεγάλο διπλωματικό και πολιτικό βατερλώ για την κυβέρνηση με μεγάλες συνέπειες για την Ελλάδα, καθώς μετριάστηκε η επιρροή και το γεωπολιτικό της αποτύπωμα στην περιοχή.
Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, η απόφαση για αποστολής πρόσκλησης στην Αλβανία, ξεχωριστά από τη Βόρεια Μακεδονία την ένταξη της οποίας μπλοκάρει με βέτο Βουλγαρία, δημιουργεί νέο status quo, πολλών ταχυτήτων στα Βαλκάνια.
Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει το θέμα στα… “μουγκά”, υποστηρίζοντας πως η αλλαγή στάσης οφείλεται στην απελευθέρωση Μπελέρη και παραγνωρίζοντας ότι ο νυν Ευρωβουλευτής αφέθηκε ελεύθερος αφού καταδικάστηκε, εξέτισε την ποινή του και εξέπεσε του αξιώματός του.
Η επόμενη μέρα
Τα επόμενα στάδια για την Αλβανία, πάντως, είναι αρκετά, επισημαίνουν στην «Κ» Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Εως τη διενέργεια της δεύτερης διακυβερνητικής διάσκεψης, που πιθανότατα θα λάβει χώρα στα μέσα Οκτωβρίου, η Αλβανία θα πρέπει να καταθέσει τη διαπραγματευτική της θέση και η Ε.Ε. να υιοθετήσει ομόφωνα την κοινή θέση με την υποψήφια χώρα, προσθέτουν. Η πρώτη άλλωστε «δέσμη» για τα θεμελιώδη ζητήματα, που πρέπει να επιλύσει ως υποψήφια χώρα, περιλαμβάνει πέντε κρίσιμα κεφάλαια –που αφορούν ιδιαιτέρως την ελληνική πλευρά–, όπως:
1. Δικαστική εξουσία και θεμελιώδη δικαιώματα.
2. Δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια.
3. Δημόσιες προμήθειες.
4. Στατιστικές.
5. Οικονομικός έλεγχος.
Για την απρόσκοπτη πλέον πορεία των Τιράνων στην επόμενη φάση θα πρέπει να διατυπώσει ξεκάθαρες θέσεις και η Αθήνα, η οποία έχει ακόμα ανοιχτά θέματα, όχι όμως αντίστοιχου διαμετρήματος.
Αντιδράσεις στη Βόρεια Μακεδονία
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι αντέδρασε έντονα στην απόφαση της Κομισιόν για τη χώρα του, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. επιχειρεί να «υποδείξει» στα Σκόπια τι να κάνουν και ότι δεν θα αποδεχθεί περαιτέρω καθυστέρηση για τις ενταξιακές συνομιλίες. «Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Βόρειας Μακεδονίας», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης αναφερόμενος στην κατ’ απαίτηση της Σόφιας συνταγματική αλλαγή, προκειμένου να αναγνωριστεί από τα Σκόπια βουλγαρική μειονότητα.