Για όλα, σχεδόν, τα ανοιχτά μέτωπα και τις προοπτικές που διαμορφώνονται μίλησε στο ετήσιο business dinner του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου ο Βαγγέλης Μυτιληναίος, υπογραμμίζοντας τα γεωπολιτικά ρίσκα, τις γεωοικονομικές προκλήσεις και τη δυναμική της Metlen. Για πρώτη φορά, μετά από καιρό, πάντως, δεν επιτέθηκε στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν…
Μπορεί χρηματιστήρια αξιών διεθνώς να δείχνουν ανεπηρέαστα από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και το συνεπακόλουθο ρίσκο, ωστόσο στις αγορές εμπορευμάτων και ενέργειας οι επιπτώσεις γίνονται απόλυτα αισθητές, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στη διαθεσιμότητα πρώτων υλών και τις τιμές τους, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Metlen Βαγγέλης Μυτιληναίος μιλώντας στο δείπνο του ελληνοβρετανικού επιμελητηρίου.
Ο Βαγγέλης Μυτιληναίος υπογράμμισε, για ακόμη μια φορά, τον ρόλο των γεωπολιτικών εξελίξεων σκιαγραφώντας την αλυσίδα των επιπτώσεων, από τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών, μέχρι τις τιμές και τη μεταβλητότητα των αγορών.
Ο ισχυρός άνδρας της Metlen υποστήριξε ότι η εταιρία του είναι καλά τοποθετημένη για να εκμεταλλευτεί και να κερδίσει από το περιβάλλον της έντονης μεταβλητότητας στις αγορές, που δημιουργείται από τη γεωπολιτική αστάθεια.
Γεωπολιτική αστάθεια και προκλήσεις
Ο Βαγγέλης Μυτιληναίος επανάφερε το θέμα της πράσινης μετάβασης και των επιπτώσεων που έχει η μονοδιάστατη θεώρηση των περιβαλλοντικών στόχων, αποφεύγοντας -αυτή τη φορά- ευθείες επιθέσεις κατά της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο ίδιος επισήμανε ότι ο κίνδυνος είναι η δυσανάλογη επιβάρυνση των πολλών από μια κακοσχεδιασμένη πολιτική ενεργειακής μετάβασης. Στο παρελθόν, πάντως, ο Βαγγέλης Μυτιληναίος έχει επιτεθεί κατά του πράσινου λόμπι της ΕΕ και της πρόεδρου της Κομισιόν και έχει επισημάνει τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης της Ευρώπης, από τις ακολουθούμενες πολιτικές…
«Η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται από πρωτοφανείς προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία. Ακόμη και πριν από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, βρισκόμασταν ήδη στην αρχή μιας νέας εποχής για την ενέργεια και τις αγορές πρώτων υλών. Η πανδημία, η αυξανόμενη πληθωριστική πίεση, καθώς και η αυξανόμενη ζήτηση για πρώτες ύλες, απαιτούμενες για την υποστήριξη μιας αποανθρακοποιημένης οικονομίας, έχουν διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα απαιτητικό τοπίο.
Οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου παραμένουν σφιχτές και ασταθείς, με συνεχείς αυξομειώσεις στις τιμές. Οι γεωπολιτικοί παράγοντες αναδεικνύονται πλέον ως ένας από τους κυριότερους κινδύνους στην προμήθεια πρώτων υλών και εμπορευμάτων. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, τα μέταλλα και η ενέργεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.
Μεταξύ άλλων, ο Βαγγέλης Μυτιληναίος υπογράμμισε την ανάγκη επενδύσεων για την αναβάθμιση των ενεργειακών δικτύων, ζήτημα που έχει κατ επανάληψη επισημάνει με στατιστικά και αναλύσεις το Crisis Monitor…
Η Metlen θα… εκτοξευθεί
Στην ομιλία του στο δείπνο του Ελληνοβρετανικού επιμελητηρίου, ο Βαγγέλης Μυτιληναίος προέβλεψε τη… γιγάντωση της Metlen (πρώην Mytilineos) σε μεγέθη τριπλάσια από την τρέχουσα αποτίμησή της, ήτοι στα 15 δισ. ευρώ.
«Δεν βάζω στόχους δεκαετίας, είπε ο κ. Μυτιληναίος γιατί τα πράγματα αλλάζουν πολύ, αλλά στόχους τριετίας. Για την τριετία ή την πενταετία, βλέπω τη Metlen να έχει 2-3 φορές το σημερινό της μέγεθος», είπε ο πρόεδρος και CEO της εταιρίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Metlen βρίσκεται σε τροχιά για είσοδο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και εισαγωγή στον FTSE-100, με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του πρώτου τριμήνου του 2024.
«Μία από τις σημαντικότερες στρατηγικές μας προτεραιότητες είναι η ενίσχυση της παρουσίας μας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε εκφράσει την πρόθεσή μας να εξετάσουμε πιθανή εισαγωγή μας στο London Stock Exchange, με την ελπίδα σύντομα να συμπεριληφθούμε στον υψηλότατου κύρους δείκτη FTSE100, όπως όλοι οι δείκτες μας δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Η ένταξη σε αυτό το δείκτη δεν είναι απλά ένας στόχος, αλλά κομβικό σημείο στην πορεία προς τη διεθνοποίησή μας. Βλέπουμε το αγγλικό χρηματιστήριο ως μια πύλη που θα δημιουργήσει αναρίθμητες ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξή μας. Πιστεύουμε ότι το Λονδίνο θα παραμείνει ο κύριος οικονομικός κόμβος της Ευρώπης» είπε.
Όπως εξήγησε πολλοί Σύμβουλοι πρότειναν να εξεταστεί και το ενδεχόμενο για το Χρηματιστήριο Ολλανδίας ή της Νέας Υόρκης, κάτι που όμως αρνήθηκε. «Το Παρίσι και η Φραγκφούρτη δεν κατάφεραν στην κορύφωση του Brexit να αντικαταστήσουν το Citi και επομένως το Λονδίνο θα παραμείνει το χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης», εκτίμησε.
«Η είσοδος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, δεν είναι μόνο ένα χρηματοοικονομικό γεγονός», είπε αλλά «μια δέσμευση για διαφάνεια λογοδοσία και εταιρική διακυβέρνηση. Από το 2018 έχουμε υιοθετήσει τον Κανονισμός Εταιρικής Διακυβέρνησης της Αγγλίας γιατί από τότε σκεφτόμαστε την είσοδο στο Λονδίνο και τηρούμε πάνω από 80% των απαιτήσεων του Κώδικα», τόνισε.
Σχετικά με τον ρόλο της εταιρείας στην αγορά του Λονδίνου, σημείωσε, ότι στα δέκα χρόνια της επιχειρηματικής μας παρουσίας στην Αγγλία, «στηρίζουμε την ενεργειακή μετάβαση και έτσι το μέλλον της εταιρείας μας και την ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα», ενώ τόνισε ότι η Metlen έχει αναλάβει σημαντικά έργα στο Λονδίνο.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και ότι το Λονδίνο θα παραμείνει ο κύριος οικονομικός κόμβος της Ευρώπης. Η απόφασή μας να επιδιώξουμε την εισαγωγή μας στο LSE αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη μας στην ανθεκτικότητα και τη σημασία της βρετανικής αγοράς για τις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές.
Η Metlen έχει ήδη καθιερωθεί ως ένας ισχυρός παίκτης στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, υλοποιώντας αυτή τη στιγμή περισσότερα από 10 μεγάλα έργα. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι το υποθαλάσσιο καλώδιο που συνδέει τη Σκωτία με την Αγγλία, το οποίο αποτελεί ένα έργο εθνικής σημασίας για τη χώρα», τόνισε.