Στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική της Κίνας σηματοδοτεί η απόφαση του Politburo του Κομουνιστικού Κόμματος για τη σταθεροποίηση της αγοράς Real Estate, καθώς ακολουθεί τα στιβαρά μέτρα στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε η Λαϊκή Τράπεζα και συνδυαμορφώνουν ένα πακέτο με στόχο να δώσει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη.
Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και οι κορυφαίοι ηγέτες της Κίνας συμφώνησαν σε γενναίο δημοσιονομικά πακέτο για τη σταθεροποίηση του πληγέντος τομέα ακινήτων και «ισχυρές» μειώσεις επιτοκίων, σηματοδοτώντας την αυξανόμενη ανάγκη να σταματήσει η επιβράδυνση της ανάπτυξης της χώρας.
Το Πολιτικό Γραφείο, αποτελούμενο από 24 άτομα, υποσχέθηκε να επιτύχει τους ετήσιους οικονομικούς στόχους της χώρας, ανέφερε την Πέμπτη το επίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων Xinhua. Η Κίνα θα επιδιώξει επίσης να «σταματήσει την πτώση» της αγοράς ακινήτων, σε μια από τις πιο δυναμικές δεσμεύσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα για να ανακοπεί η ελεύθερη πτώση στην αγορά ακινήτων και να σταθεροποιηθούν οι τιμές.
Η κυβέρνηση θα ελέγξει αυστηρά την προσθήκη νέων έργων κατοικίας και θα βελτιώσει τα υπάρχοντα, σύμφωνα με το Πολιτικό Γραφείο, ως μέρος των προσπαθειών για την άμβλυνση της υπερπροσφοράς κατοικιών. Δεν δόθηκαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το μέγεθος των δημοσιονομικών δαπανών, με τις υπηρεσίες να αναμένεται να συμπληρώσουν τις λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Το πακέτο τόνωσης που εγκρίθηκε από στη συνάντηση του Πολιτικού Γραφείου αντιπροσωπεύει μια στρατηγική αλλαγή στη μακροοικονομική πολιτική. Εάν υπάρξουν περισσότερες ουσιαστικές δημοσιονομικές υποστηρίξεις και αύξηση των κυβερνητικών δαπανών, αυτό πιθανότατα θα είναι αρκετό για να οδηγήσει σε αναστροφή της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, του κλίματος της αγοράς και των οικονομικών δραστηριοτήτων.
Πως λαμβάνονται οι αποφάσεις
Το όργανο λήψης αποφάσεων συνήθως αφιερώνει μόνο τις συνεδριάσεις του Απριλίου, Ιουλίου και Δεκεμβρίου για συζητήσεις σχετικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση. Η τελευταία φορά που μια τέτοια συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε εκτός αυτών των μηνών ήταν τον Μάρτιο του 2020, όταν η Κίνα πάλευε με το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου επικεντρώνονταν κυρίως στην πειθαρχία του κόμματος ή σε εσωτερικά ζητήματα.
Οι συναντήσεις του Πολιτικού Γραφείου υπό την ηγεσία του Σι συνήθως λαμβάνουν χώρα κοντά στο τέλος κάθε μήνα. Η συνεδρίαση του Απριλίου συνήθως εξετάζει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ενώ η συνάντηση του Ιουλίου χαράζει τα σχέδια για το υπόλοιπο έτος, και η συνάντηση του Δεκεμβρίου προετοιμάζει το έδαφος για την Κεντρική Οικονομική Διάσκεψη Εργασίας, η οποία καθορίζει τις προτεραιότητες για το επόμενο έτος. Το 2016 και το 2018, η συνάντηση του Πολιτικού Γραφείου τον Οκτώβριο εξέτασε επίσης την οικονομική κατάσταση, εκτός από τις τρεις μηνιαίες συνεδριάσεις.
Η ανακοίνωση
«Είναι απαραίτητο να δούμε την τρέχουσα οικονομική κατάσταση με έναν ολοκληρωμένο, αντικειμενικό και ήρεμο τρόπο, να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη και να βελτιώσουμε ουσιαστικά την αίσθηση ευθύνης και την επείγουσα ανάγκη για την εκτέλεση της οικονομικής εργασίας με τον σωστό τρόπο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου, σύμφωνα με το Xinhua.
Επιπλέον, το Politburo κάλεσε για την ισχυρή εφαρμογή των μειώσεων επιτοκίων και του ποσοστού αποθεματικών για τις τράπεζες, χαλαρώνοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας.
Οι πρώτες κινήσεις
Η συνάντηση πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση από τον Διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Παν Γκονγκσένγκ, του πιο τολμηρού πακέτου πολιτικών της χώρας εδώ και δεκαετίες, σε μια προσπάθεια να αναζωογονηθεί η οικονομία. Αυτό το πακέτο ώθησης έστειλε τις ταλαιπωρημένες αγορές της Κίνας στα ύψη, με τον δείκτη CSI 300 – ένα σημείο αναφοράς για τις εγχώριες κινεζικές μετοχές – να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2020.
Προκλήσεις
Παρά ταύτα, οι απειλές για την οικονομία παραμένουν. Η μακρόχρονη κρίση στον τομέα των ακινήτων, η οποία έχει εξανεμίσει εκτιμώμενα 18 τρισεκατομμύρια δολάρια από τα νοικοκυριά, έχει καταρρακώσει την επιθυμία για κατανάλωση και έχει ωθήσει την Κίνα στην μεγαλύτερη περίοδο αποπληθωρισμού από το 1999. Οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη λόγω ισχυρισμών για υπερπαραγωγική ικανότητα της Κίνας, ρίχνουν σκιές στη βιομηχανική της δραστηριότητα, η οποία παραμένει ένα σπάνιο φωτεινό σημείο.