Αρνητικός ήταν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στην προοπτική εκεχειρίας, αντιδρώντας στις πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ, ενώ προανήγγειλε τη συνέχιση των βομβαρδισμών κατά της Χεζμπολάχ, χωρίς όμως να αναφερθεί στο ενδεχόμενο χερσαίας εισβολής.
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε ότι ο στρατός θα συνεχίσει τον βομβαρδισμό στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο επ’ αόριστον, υπονομεύοντας τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός που θα μείωνε τον κίνδυνο περιφερειακού πολέμου.
Οι αεροπορικές επιδρομές θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του Ισραήλ, δήλωσε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη για να μιλήσει στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο πιο άμεσος από αυτούς τους στόχους είναι η επιστροφή των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους, ανέφερε, και αυτό πιθανότατα θα επιτευχθεί μόνο εάν η Χεζμπολάχ πειστεί να σταματήσει να εκτοξεύει πυραύλους πέρα από τα σύνορα.
«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός», ανάρτησε νωρίτερα στο X ο Υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ, ενώ ο Υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι στόχος των ενόπλων δυνάμεων είναι να «ρίξουν την Χεζμπολάχ εκτός ισορροπίας και να εμβαθύνουν την ήττα της».
Μπλόκο στις προσπάθειες Μπάιντεν
Οι δηλώσεις των κορυφαίων υπουργών του Ισραήλ φάνηκαν να εμποδίζουν τις προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Γάλλου ομολόγου του Εμμανουέλ Μακρόν να εξασφαλίσουν μια τριών εβδομάδων εκεχειρία.
Οι ΗΠΑ, τα ευρωπαϊκά κράτη και οι αραβικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, κάλεσαν για μια παύση των εχθροπραξιών αργά την Τετάρτη, αφού το Ισραήλ υπαινίχθηκε ότι ετοιμάζεται για πιθανή χερσαία εισβολή στον Λίβανο. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιφερειακή σύγκρουση που θα μπορούσε να εμπλέξει τις ΗΠΑ και το Ιράν.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, μιλώντας στο Λονδίνο, είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι «ένας άλλος ολοκληρωμένος πόλεμος θα μπορούσε να είναι καταστροφικός τόσο για το Ισραήλ όσο και για τον Λίβανο». Δήλωσε ότι «μια διπλωματική λύση, όχι μια στρατιωτική, είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι εκτοπισμένοι άμαχοι και από τις δύο πλευρές των συνόρων μπορούν επιτέλους να επιστρέψουν στα σπίτια τους».
Background
Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυραύλους από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα σχεδόν πριν από έναν χρόνο, και η ένοπλη ομάδα έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις όσο το Ισραήλ διατηρεί την επίθεσή του κατά της Χαμάς. Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και η Χαμάς υποστηρίζονται από το Ιράν και έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές οργανώσεις από τις ΗΠΑ, αν και η Χεζμπολάχ θεωρείται πολύ πιο ισχυρή.
Οι προσπάθειες για εκεχειρία στον Λίβανο λαμβάνουν χώρα ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν στόχους στην οικονομικά προβληματική χώρα για τέταρτη ημέρα, συμπεριλαμβανομένων περιοχών στα περίχωρα της Βηρυτού. Περισσότεροι από 600 άνθρωποι, μεταξύ αυτών τουλάχιστον 50 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τη Δευτέρα, ενώ δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι έχουν φύγει από τον νότο της χώρας.
Η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει εκατοντάδες ρουκέτες κατά του βόρειου Ισραήλ ως αντίποινα — συμπεριλαμβανομένης της πρώτης της απόπειρας να χτυπήσει το Τελ Αβίβ — στη χειρότερη βία μεταξύ των δύο πλευρών από τον πόλεμο του 2006.
Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις δήλωσαν ότι σκότωσαν τον επικεφαλής της αεροπορικής μονάδας της Χεζμπολάχ σε αεροπορική επίθεση στη Βηρυτό την Πέμπτη, το τελευταίο σε μια σειρά δολοφονιών ανώτερων μελών της ομάδας. Η Χεζμπολάχ δεν επιβεβαίωσε τον θάνατο και δεν έχει δώσει επίσημη απάντηση στην προτεινόμενη εκεχειρία.
State of play
Η Ισραηλινή τηλεόραση Channel 12 ανέφερε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν πως έχουν τους δικούς τους όρους για εκεχειρία, τους οποίους ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είναι απίθανο να αποδεχθεί. Εν τω μεταξύ, το Στρατιωτικό Ραδιόφωνο του Ισραήλ μετέδωσε δηλώσεις μη ταυτοποιημένων αξιωματούχων ασφαλείας που ανέφεραν ότι ο στρατός χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επιτύχει τον στόχο του να αποδυναμώσει τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ.
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ δήλωσε ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών.
Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ ενέτεινε σημαντικά τις αεροπορικές του επιθέσεις. Ο στρατός έχει σκοτώσει κορυφαίους διοικητές της Χεζμπολάχ με πλήγματα, ενώ πολλά μέλη τραυματίστηκαν σε επιχείρηση κατά την οποία χιλιάδες σελίδες και ασύρματοι εξερράγησαν. Η Χεζμπολάχ και το Ιράν κατηγόρησαν το Ισραήλ, το οποίο ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την ευθύνη. Το Ισραήλ δήλωσε ότι έχει καταστρέψει σημαντικό μέρος του πυραυλικού οπλοστασίου της Χεζμπολάχ.
Ένας από τους ακροδεξιούς συμμάχους του Νετανιάχου, ο Υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, απείλησε να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό αν επιτευχθεί μόνιμη εκεχειρία στον Λίβανο. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση.
Η πολιτική αντιπολίτευση του Ισραήλ επίσης δεν έδειξε μεγάλο ενθουσιασμό για την πρόταση εκεχειρίας.
Ο πρώην πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος πιθανότατα θα αμφισβητήσει τον Νετανιάχου στις εκλογές, ανέφερε στο X ότι η ώρα δεν είναι κατάλληλη. «Αν η Χεζμπολάχ θέλει να σταματήσει η φωτιά, μπορεί να καταθέσει τα όπλα της, να αποστρατικοποιηθεί και να απομακρυνθεί 15 χιλιόμετρα από τα ισραηλινά σύνορα», είπε.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, από την άλλη, δήλωσε ότι η παύση δεν πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από επτά ημέρες, για να αποτραπεί η Χεζμπολάχ από το να ανακτήσει την στρατιωτική της θέση