Σε συναγερμό τέθηκαν οι αμερικανικές αρχές καθώς εντοπίστηκαν μαζικές παραβιάσεις δικτύων μικρών παρόχων internet στη χώρα από hackers που συνδέονται με την κινεζική κυβέρνηση.
Χάκερς που συνδέονται με την κινεζική κυβέρνηση έχουν παραβιάσει έναν μικρό αριθμό παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες με στόχο την απόκτηση ευαίσθητων πληροφοριών, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα.
Η εκστρατεία hacking, που οι ερευνητές ονομάζουν Salt Typhoon, δεν έχει δημοσιοποιηθεί προηγουμένως και αποτελεί την πιο πρόσφατη σε μια σειρά εισβολών που οι ερευνητές των ΗΠΑ έχουν συνδέσει με την Κίνα τα τελευταία χρόνια. Η παραβίαση αποτελεί ένδειξη της επιτυχημένης, κρυφής διείσδυσης του τεράστιου ψηφιακού στρατού κυβερνοκατασκόπων του Πεκίνου σε πολύτιμα δίκτυα υπολογιστών στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.
Στο πλαίσιο του Salt Typhoon, οι ηθοποιοί που συνδέονται με την Κίνα εισχώρησαν στα ευρυζωνικά δίκτυα της Αμερικής. Σε αυτόν τον τύπο παραβίασης, οι κακόβουλοι παράγοντες στοχεύουν στην εγκαθίδρυση ερείσματος εντός της υποδομής των παρόχων καλωδιακής και ευρυζωνικής σύνδεσης, το οποίο θα τους επέτρεπε να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα που αποθηκεύουν οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες ή να εξαπολύσουν μια καταστροφική κυβερνοεπίθεση.
Την περασμένη εβδομάδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είχαν ανακόψει ένα δίκτυο που περιλάμβανε περισσότερους από 200.000 routers, κάμερες και άλλες συσκευές συνδεδεμένες στο διαδίκτυο, που χρησίμευαν ως σημείο εισόδου σε δίκτυα των ΗΠΑ για μια ομάδα χάκερς με έδρα την Κίνα, γνωστή ως Flax Typhoon. Και τον Ιανουάριο, ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι διέκοψαν το Volt Typhoon, μια άλλη εκστρατεία συνδεδεμένη με την Κίνα, που προσπάθησε να εισχωρήσει σιωπηρά σε κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ.
«Η απειλή στον κυβερνοχώρο που προέρχεται από την κινεζική κυβέρνηση είναι τεράστια», δήλωσε ο Κρίστοφερ Ρέι, διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, μιλώντας νωρίτερα φέτος σε συνέδριο ασφαλείας στη Γερμανία. «Το πρόγραμμα hacking της Κίνας είναι μεγαλύτερο από εκείνο κάθε άλλης μεγάλης χώρας μαζί».
Αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας ισχυρίζονται ότι το Πεκίνο έχει προσπαθήσει και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει επιτύχει να εισχωρήσει βαθιά σε κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ, που κυμαίνονται από συστήματα επεξεργασίας νερού έως αεροδρόμια και αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν εκδώσει δημόσιες προειδοποιήσεις τον περασμένο χρόνο ότι οι ενέργειες της Κίνας θα μπορούσαν να απειλήσουν ζωές Αμερικανών και αποσκοπούν στην πρόκληση κοινωνικού πανικού. Οι χάκερς θα μπορούσαν επίσης να διαταράξουν την ικανότητα των ΗΠΑ να κινητοποιήσουν υποστήριξη για την Ταϊβάν σε περίπτωση που ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ διατάξει τον στρατό του να εισβάλει στο νησί.
Αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι αυτό που γνωρίζει ο ιδιωτικός τομέας και οι κρατικοί φορείς για τις κινεζικές παραβιάσεις κρίσιμων υποδομών πιθανόν να είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου», λόγω της κρυφής και εξελιγμένης φύσης των χάκερς.
Η Κίνα έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί τις κατηγορίες από δυτικές κυβερνήσεις και τεχνολογικές εταιρείες ότι βασίζεται σε χάκερς για να παραβιάζουν κυβερνητικά και επιχειρηματικά δίκτυα υπολογιστών ξένων χωρών. Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.
Οι κρατικά υποστηριζόμενοι χάκερς της Κίνας έχουν εδώ και καιρό δείξει ενδιαφέρον για την παραβίαση της παγκόσμιας τηλεπικοινωνιακής υποδομής. Σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής εταιρίας cybersecurity, Cybereason, Κινέζοι κατάσκοποι είχαν χακάρει τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τουλάχιστον 10 παρόχων σε όλο τον κόσμο για να κλέψουν δεδομένα γεωεντοπισμού καθώς και αρχεία μηνυμάτων κειμένου και καταγραφές κλήσεων