Με τη χρήση Παραγώγων και τη βοήθεια της Barclays και της Bank of America κατάφερε ο Αντρέα Ορτσέλ να “καμουφλάρει” το εύρος του ελέγχου που είχε αποκτήσει στην Commerzbank, ώστε να αποφύγει την πρόωρη ενεργοποίηση αμυνών, που θα εμπόδιζαν την Unicredit να φτάσει στο 21%, ποσοστό που ανακοίνωσε ότι κατέχει… σήμερα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο CEO της UniCredit SpA, Andrea Orcel, χρησιμοποίησε την Barclays Plc και την Bank of America Corp. για να τον βοηθήσουν να αποκτήσει αθόρυβα ένα μερίδιο στην Commerzbank AG, μια κίνηση που προκαλεί κλυδωνισμούς στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα και αντιδράσεις από τη γερμανική κυβέρνηση.
Ειδικότερα, η Barclays έπαιξε ρόλο στην αγορά τίτλων από pool δανεισμού μέσω Παραγώγων για λογαριασμό της Unicredit, πριν το Βερολίνο πουλήσει ένα μερίδιο νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Στη συνέχεια, η Barclays και η Bank of America βοήθησαν τον Orcel να αυξήσει αποτελεσματικά το ποσοστό της UniCredit στην Commerzbank στο τρέχον επίπεδο περίπου 21%.
Πως στήθηκε το παιχνίδι
Ο Orcel έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση γνώριζε πως η UniCredit κατείχε το 4,5% της Commerzbank πριν αγοράσει περισσότερες μετοχές στην κρατική διάθεση. Αυτά τα σχόλια έχουν κλιμακώσει τις εντάσεις με τη Γερμανία, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση.
Όταν μια εταιρία χρησιμοποιεί παράγωγα για να αποκτήσει μερίδιο σε άλλη εταιρία, συνήθως συνεργάζεται με επενδυτικές τράπεζες που αναλαμβάνουν την έκδοση ενός αποκαλούμενου «κλίπ» για τον αγοραστή. Αυτή η στρατηγική σημαίνει ότι η εταιρία εγκαταλείπει τυχόν κέρδη πέρα από ένα καθορισμένο ανώτατο όριο με αντάλλαγμα το δικαίωμα να πουλήσει μετοχές εάν πέσουν κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, αποκλείοντας έτσι μεγάλες ζημίες ή κέρδη στην επένδυση.
Μια άλλη σύνθετη διευθέτηση, γνωστή ως συναλλαγή ανταλλαγής μετοχών, συχνά συμπληρώνει το κλίπ, αποτρέποντας τον αγοραστή από το να κατέχει νόμιμα επιπλέον μετοχές. Ο αγοραστής μπορεί στη συνέχεια να ζητήσει από τις τράπεζες να του παραδώσουν τις μετοχές, οπότε οι τράπεζες επιδιώκουν να τις αγοράσουν στην ανοιχτή αγορά σε διάστημα εβδομάδων, για να αποφύγουν ισχυρές διακυμάνσεις των τιμών
Αντιδράσεις
Οι κινήσεις του Ορτσελ έχουν πυροδοτήσει μεγάλης έντασης αντιδράσεις στη Γερμανία, πρώτα από το διοικητικό συμβούλιο της Commerzbank, μετά από τους εργαζομένους και τέλος από την κυβέρνηση, η οποία νιώθει την πίεση ιδιαίτερα ενόψει εκλογών το 2025.
Η γερμανική κυβέρνηση, ήδη μετά την ανακοίνωση απόκτησης του 9% από τη Unicredit έδειξε ενοχλημένη, ενώ μετά την ανακοίνωση διεύρυνσης της συμμετοχής της ιταλικής τράπεζας στο 21%, αντέδρασε σε υψηλούς τόνους. Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε: «Δεν θεωρούμε ότι αυτή είναι η κατάλληλη πορεία δράσης». Αυτό συνέβη μετά την ανακοίνωση του Βερολίνου την Παρασκευή ότι αναστέλλει τις πωλήσεις μετοχών της Commerzbank μέχρι νεωτέρας, μια απόφαση που εν μέρει αποδίδεται στη δυσαρέσκεια για τη φύση της προσέγγισης του Orcel, όπως ανέφερε το Bloomberg.