Τις νέες ισορροπίες χαρτογράφησε στον ΣΥΡΙΖΑ χαρτογράφησε η Κεντρική Επιτροπή που συνεδρίασε το Σάββατο, επιβεβαιώνοντας την ανάδειξη των 87 ως κυρίαρχου πόλου εσωκομματικά και δίνοντας νέα δυναμική στις παρασκηνιακές διεργασίες.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε το Σάββατο επιβεβαίωσε το αρχικό χρονοδιάγραμμα για το συνέδριο του κόμματος και τις προεδρικές εκλογές, παράλληλα όμως εμπέδωσε τις νέες ισορροπίες που προέκυψαν από την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη.
Από την Κεντρική Επιτροπή απορρίφθηκαν η πρόταση του Νίκου Παππά για καταστατικό συνέδριο της Θεοδώρας Τζάκρη -που εκπροσωπεί το μπλοκ του Στέφανου Κασσελάκη- για επίσπευση των διαδικασιών, ενώ αντίστοιχη πρόταση κατέθεσε και ο Παύλος Πολάκης, η οποία επίσης δεν πέρασε, αλλά βρήκε σαφώς μεγαλύτερη αποδοχή.
Αντιθέτως, η Κεντρική Επιτροπή πέρασαν οι προτάσεις του Χρήστου Σπίρτζη και του Θανάση Θεοχαρόπουλου για την κατάθεση των πόθεν έσχες των υποψηφίων και την καταδίκη εκφράσεων που έχει χρησιμοποιήσει ο Στέφανος Κασσελάκης απέναντι σε εσωκομματικού αντιπάλους.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι όροι έχουν πλέον αντιστραφεί, με τους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη να αποχωρούν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας.
Οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής
- Το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαχθεί 1-3 Νοεμβρίου.
- Οι σύνεδροι θα αναδειχτούν στο διήμερο 19-20 Οκτωβρίου και
- δικαίωμα ψήφου (για την εκλογή συνέδρων) θα έχουν όσοι εγγραφούν ως μέλη του κόμματος μέχρι τις 11 Οκτωβρίου.
- Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στις 24 του μήνα και ο δεύτερος, αν χρειαστεί, την 1η Δεκεμβρίου.
- Μαζί με τον πρώτο γύρο θα εκλεγεί (με κάλπη) και η νέα Κεντρική Επιτροπή.
- Οι υποψηφιότητες για την προεδρία θα κατατεθούν μέχρι τις 24 Οκτωβρίου και θα επικυρωθούν από το συνέδριο.
- Πέρασε η πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη να δοθούν στο κόμμα τα πόθεν έσχες όσων διεκδικήσουν την προεδρία του κόμματος. Η ψηφοφορία επ΄αυτού οδήγησε σε σχεδόν οριακό αποτέλεσμα, με 87 υπέρ και 84 κατά.
- Υπερψηφίσθηκε η πρόταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου να κριθούν “καταδικαστέες δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά συμπεριφορές που προσβάλλουν τα στελέχη και τα όργανα του κόμματος, όπως ‘κουκουλοφόροι’ πραξικόπημα’” κλπ.
Αντιθέτως, οι προτάσεις του Παύλου Πολάκη και της Θεοδώρας Τζάκρη (εκ μέρους της “κασσελακικής” πλευράς) για επίσπευση συνεδρίου-εκλογών καταψηφίσθηκε, καθώς συγκέντρωσαν μόλις εννέα και 62 ψήφους, αντίστοιχα. Η πρόταση του Νίκου Παππά να είναι το συνέδριο καταστατικό δεν πέρασε.