Κλιμάκωση της επιθετικότητας του Ισραήλ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθολικό πόλεμο με το Ιράν σηματοδοτεί η μαζική έκρηξη βομβητών μαχητών της Χεζμπολάχ και του Ιρανού πρέσβη στο Λίβανο, από την οποία εννέα άτομα σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν.
Μετά από σχεδόν 350 ημέρες πολέμου, το κυρίαρχο ερώτημα στις διεθνείς αναλύσεις δεν αφορά πλέον την εκεχειρία στη Γάζα ή την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων, αλλά το αν ο πόλεμος πρόκειται τώρα να επεκταθεί προς τα βόρεια, συμπεριλαμβάνοντας και τον Λίβανο.
Μετά τις δύο εκτελέσεις του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στην Τεχεράνη και του αρχηγού της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, το Ισραήλ προχωρά στο επόμενο βήμα, τη μαζική επίθεση κατά της Χεζμπολάχ, εξαντλώντας τα περιθώρια διπλωματικών λύσεων και αποδεικνύοντας πέρα από κάθε αμφιβολία την προσπάθεια το Νετανιάχου να διευρύνει το μέτωπο και να προκαλέσει συνολική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.
Αν και το Ισραήλ δεν έχει επισήμως παραδεχθεί την εμπλοκή του στο περιστατικό, είναι προφανές ότι το έχει ενορχιστρώσει και εκτελέσει. Οι ΗΠΑ έσπευσαν ήδη να αρνηθούν εμπλοκή τους, χωρίς όμως να πάρουν θέση για λογαριασμό του Ισραήλ.
Ο Ισραηλινός Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Αντιστράτηγος Χέρζι Χαλεβί, πραγματοποίησε ενημέρωση ασφαλείας με άλλους ανώτερους στρατηγούς το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με δήλωση του στρατού. Οι αξιωματικοί εξέτασαν την «προετοιμασία για αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις σε όλα τα μέτωπα», όπως αναφέρει η δήλωση.
Τί συνέβη
Οι βομβητές (ασύρματες συσκευές επικοινωνίας) που είχαν επάνω τους χιλιάδες μέλη της Χεζμπολάχ εξερράγησαν σήμερα στον Λίβανο σχεδόν ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον εννέα άτομα να χάσουν τη ζωή τους και σχεδόν τρεις χιλιάδες να τραυματιστούν. «Πρώτα υπερθερμάνθηκαν και μετά εξερράγησαν», δήλωσαν αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ στο Al Jazeera, κατηγορώντας το Ισραήλ για αυτή την σχεδόν κινηματογραφική επίθεση, η οποία όμως δημιουργεί πρακτικά ερωτήματα, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές πώς έγινε.
Σύμφωνα με τις αναφορές, χιλιάδες βομβητές (ασύρματες συσκευές επικοινωνίας) εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα στον Λίβανο. Τουλάχιστον 9 άτομα έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων δύο μαχητών της Χεζμπολάχ και ενός κοριτσιού. Περισσότεροι από 2.750 άνθρωποι τραυματίστηκαν, με περίπου 200 από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση. Μεταξύ των τραυματιών ήταν και ο Ιρανός πρέσβης στον Λίβανο, Μοτζταμπά Αμάνι, ο οποίος υπέστη ελαφρά τραύματα
Οι βομβητές που εξερράγησαν δεν ήταν παλαιάς τεχνολογίας, αλλά αντιθέτως συσκευές που η λιβανέζικη οργάνωση είχε παραλάβει πρόσφατα. Τι ακριβώς συνέβη και όλες αυτές οι συσκευές εξερράγησαν ταυτόχρονα; Μιλάμε για κάποια επιχείρηση ηλεκτρονικού πολέμου ή μήπως για δολιοφθορά στη γραμμή παραγωγής και παράδοσης των εν λόγω συσκευών;
Χάκινγκ ή σαμποτάζ; Τα σενάρια πίσω από τις εκρήξεις βομβητών στο Λίβανο.
Το κλίμα στον άξονα Ισραήλ-Λιβάνου είχε, πάντως, αρχίσει να «υπερθερμαίνεται» από πιο νωρίς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, η ασφαλής επιστροφή των εκτοπισμένων στις οικίες τους στο Βορρά αποτελεί πλέον επίσημο πολεμικό στόχο. Για να επιστρέψουν όμως οι δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί πολίτες στις περιοχές κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, πρέπει πρώτα να εξουδετερωθεί η απειλή της Χεζμπολάχ, που βομβαρδίζει αυτές τις περιοχές στον ισραηλινό Βορρά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μαζική εκκένωση περιοχών στο βόρειο Ισραήλ από Ισραηλινούς είναι πρωτοφανής. Περισσότεροι από 60.000 Ισραηλινοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Ο νέος πολεμικός στόχος του Ισραήλ, σύμφωνα με τον διπλωματικό συντάκτη των Times of Israel, Λέιζαρ Μπέρμαν, ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στον Βορρά, πιθανώς συμπεριλαμβάνοντας όχι μόνο αεροπορικά πλήγματα αλλά και χερσαίες δυνάμεις.
Υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί στρατιωτικοί, όπως και ο ίδιος ο Νετανιάχου, έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο μεγάλης κλίμακας επιχείρησης στον Λίβανο, χωρίς να αποκλείεται μια χερσαία εισβολή για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας εντός των συνόρων του Λιβάνου.
Για την ιστορία, το Ισραήλ είχε κατέχει περιοχές του νοτίου Λιβάνου έως τον Μάιο του 2000.
Χερσαία εισβολή στον Λίβανο;
Το Ισραήλ διευρύνει τους στόχους του πολέμου για να συμπεριλάβει και το μέτωπο του Λιβάνου. Αν και η σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ έχει κλιμακωθεί από τον Οκτώβριο του 2023, η ένταση κορυφώθηκε μετά από επιθέσεις και αντεπιθέσεις τους τελευταίους μήνες.
Η πιθανότητα μιας νέας σύγκρουσης στον Λίβανο, με αφορμή τις εξελίξεις στη Γάζα, ανησυχεί και τη διεθνή κοινότητα, ενώ ο Αμερικανός απεσταλμένος Αμος Χόχστιν εργάζεται για την αποτροπή μιας τέτοιας σύγκρουσης, προωθώντας ένα σχέδιο εκτόνωσης της έντασης.
Ωστόσο, η κόντρα Ισραήλ-Χεζμπολάχ φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, με το Ισραήλ να εξετάζει το ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσει την απειλή από τον Βορρά.
Αξιολόγηση Κινδύνου για τις Εκρήξεις Βομβητών στον Λίβανο
Το συμβάν με τις εκρήξεις βομβητών που σημειώθηκε στον Λίβανο, το οποίο προκάλεσε σημαντικές ανθρώπινες απώλειες και τραυματισμούς, εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια και την πιθανή κλιμάκωση των συγκρούσεων. Η ακόλουθη αξιολόγηση κινδύνου εστιάζει στους κύριους κινδύνους και στις πιθανές επιπτώσεις τους.
1. Αναγνώριση Κινδύνων
- Κίνδυνος Επαναλαμβανόμενων Επίθεσεων: Οι εκρήξεις αυτών των συσκευών μπορεί να υποδηλώνουν μια νέα μορφή επίθεσης από τη χρήση τεχνολογικών μέσων, όπως χάκινγκ ή δολιοφθορά. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, υπάρχει κίνδυνος επανάληψης σε ευρύτερη κλίμακα.
- Πιθανή Κλιμάκωση της Συγκρουσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ: Οι εκρήξεις αυτών των συσκευών έχουν προκαλέσει σοβαρές απώλειες εντός της Χεζμπολάχ και υπάρχει πιθανότητα αντίποινων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση με το Ισραήλ.
- Κίνδυνος για Άμαχους: Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε αστικές περιοχές και προκάλεσαν απώλειες και τραυματισμούς αμάχων, γεγονός που υποδηλώνει την πιθανότητα αύξησης των θυμάτων σε μελλοντικά περιστατικά.
- Ασφάλεια Τεχνολογικών Μέσων: Οι συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν για επικοινωνία φαίνεται να ήταν νεότερης τεχνολογίας, γεγονός που θέτει ζήτημα ασφάλειας και αξιοπιστίας τέτοιων μέσων επικοινωνίας για τους χρήστες τους.
2. Ανάλυση Κινδύνων
- Σοβαρότητα: Το γεγονός ότι οι εκρήξεις προκάλεσαν θανάτους και χιλιάδες τραυματίες καθιστά το περιστατικό εξαιρετικά σοβαρό. Επιπλέον, η πιθανότητα επέκτασης της σύγκρουσης σε εθνικό ή και περιφερειακό επίπεδο αυξάνει το επίπεδο κινδύνου.
- Πιθανότητα: Δεδομένου ότι η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ για το περιστατικό, υπάρχει υψηλή πιθανότητα αντίποινων και περαιτέρω κλιμάκωσης, ενώ η φύση του συμβάντος υποδεικνύει ότι οι επιθέσεις αυτού του είδους μπορεί να επαναληφθούν.
3. Εκτίμηση Επιπτώσεων
- Ανθρώπινες Ζωές: Η απώλεια ζωών (9 επιβεβαιωμένοι νεκροί) και οι τραυματισμοί (2.750 τραυματίες) δείχνουν ότι οι επιπτώσεις σε ανθρώπινες ζωές είναι άμεσες και σοβαρές, ενώ η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί σε μελλοντικά περιστατικά.
- Πολιτική και Στρατιωτική Κλιμάκωση: Οι εκρήξεις πιθανόν να οδηγήσουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, καθώς και σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής.
- Ανθρωπιστική Κρίση: Η καταστροφή σε αστικές περιοχές και οι τραυματισμοί αμάχων μπορούν να επιδεινώσουν την ανθρωπιστική κρίση στον Λίβανο, προκαλώντας μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού και αυξάνοντας την ανάγκη για διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια.
4. Διαχείριση Κινδύνων
- Ενίσχυση Ασφάλειας Τεχνολογικών Συσκευών: Είναι απαραίτητη η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι εκρήξεις και η ενίσχυση της ασφάλειας των συσκευών επικοινωνίας για να αποφευχθούν μελλοντικά περιστατικά.
- Διπλωματικές Πρωτοβουλίες: Χρειάζονται άμεσες διεθνείς προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, καθώς και προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης του ζητήματος μέσω διαπραγματεύσεων.
- Προστασία Αμάχων: Τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του άμαχου πληθυσμού πρέπει να ενισχυθούν, συμπεριλαμβανομένων καλύτερων συστημάτων προειδοποίησης και πολιτικής προστασίας.
5. Παρακολούθηση και Αναθεώρηση
Η κατάσταση πρέπει να παρακολουθείται στενά, με τακτική αναθεώρηση της ασφάλειας τεχνολογικών μέσων, καθώς και με συνεχή διεθνή διαβούλευση για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης.