Σε διαδικασία επανεκτίμησης της κατάστασης βρίσκονται οι επενδυτές διεθνώς, κλίμα που δεν αφήνει ανεπηρέαστο και το Χρηματιστήριο της Αθήνας, παρά την πρόσφατη τάση αυτονόμησης επέδειξε, υπό το βάρος του μικροκλίματος που δημιουργήθηκε στο Χ.Α λόγω του rebalancing των δεικτών.
Ο Γενικός Δείκτης επιχείρησε ανοδικά την Παρασκευή, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας η Moody’s αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά όχι την αξιολόγηση, επισημαίνοντας ότι τα μακροπρόθεσμα ρίσκα της εγχώριας οικονομίας, όπως το δημογραφικό, παραμένουν σημαντικά αυξημένα.
Στο πρωινό της report η Depolas αναφέρει ότι το ΧΑ αναμένεται να κινηθεί εντός συγκεκριμένου εύρους τιμών, αλλά ενδεχομένως με αυξημένη μεταβλητότητα, καθώς βαδίζουμε προς την τριμηνιαία εκπνοή παραγώγων την Παρασκευή.
Οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια κρίσιμη εβδομάδα με αποφάσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και την Τράπεζα της Αγγλίας. Αν και η Fed αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια, παραμένει αβεβαιότητα σχετικά με την έκταση της μείωσης. Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά.
Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της BETA ΑΧΕ, το «μαρτύριο» της σταγόνας για τους αγοραστές αποδίδεται στην στάση αναμονής που τηρούν επενδυτικά κεφάλαια αυτή την περίοδο ενόψει των μεγάλων δημόσιων προσφορών και αυξήσεων κεφαλαίου που θα ολοκληρωθούν μέσα στο Φθινόπωρο συνολικής αξίας 2,2 δισ. ευρώ. Η στάση αυτή επιτείνεται και από δύο ακόμα λόγους. Αφενός για τον ασαφή προσδιορισμό της αγοράς η οποία τοποθετείται ανάμεσα σε αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες αγορές αφετέρου στην αλλαγή των εκλογικών συσχετισμών των ΗΠΑ όπως προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για τις πολιτικές που θα επικρατήσουν μετά το Νοέμβριο.
Στο εβδομαδιαίο report ο αναλυτής της BETA αναφέρει ότι Η αναποφασιστικότητα της Αγοράς να τιμολογήσει τα καλά νέα από το μέτωπο της εγχώριας εταιρικής κερδοφορίας ή των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων θα αλλάξει ενδεχομένως με την εμφάνιση ενός πιο ισχυρού καταλύτη που θα έχει ισχυρότερο επιδραστικό αποτύπωμα την ψυχολογία των εμπλεκομένων. Πιθανόν η αφορμή θα πρέπει να αναζητηθεί είτε στην απόφαση της Moody’s για το ελληνικό αξιόχρεο είτε σε κάποια επιχειρηματική κίνηση μεγάλου βεληνεκούς. Ειδάλλως η αντίδραση της αγοράς θα έρθει από την «φθήνια» του ταμπλό και αφού τα τεχνικά στοιχεία υποδείξουν σημάδια βραχυπρόθεσμης υπερβολής.
Νευρικά οι ευρωαγορές
Τόσο ο δείκτης STOXX 50 όσο και ο STOXX 600 υποχώρησαν τη Δευτέρα, χάνοντας περίπου 0,3%, μετά από κέρδη 1% την προηγούμενη εβδομάδα, με τις μετοχές των εξορύξεων και της αυτοκινητοβιομηχανίας να βρίσκονται μεταξύ των χειρότερων επιδόσεων. Οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια σημαντική εβδομάδα γεμάτη με κρίσιμες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ξεκίνησε με απώλειες 0,3%, πέριξ των 18.650 μονάδων, ακολουθώντας τη γενική επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, μετά από άνοδο 2% την προηγούμενη εβδομάδα. Νευρικά, αλλά σε θετικό έδαφος κινείται ο CAC 40 στο Παρίσι λίγο μετά το άνοιγμα.
Στο εταιρικό μέτωπο, οι μετοχές της VW υποχώρησαν κατά 0,7%, η BMW σημείωσε πτώση 0,6% και η Mercedes έχασε 0,5%. Επίσης, η Nestle (-0,7%) σημείωσε πτώση μετά την υποβάθμισή της σε «υπερβολική πώληση» από την Morgan Stanley. Αντίθετα, η Unicredit (1,5%) και η E.ON (1,1%) ήταν μεταξύ των κορυφαίων κερδισμένων. Η Rexel εκτοξεύτηκε κατά περισσότερο από 9% μετά την απόρριψη μιας ανεπιθύμητης, προκαταρκτικής και μη δεσμευτικής πρότασης εξαγοράς από την QXO.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινείται σταθεροποιητικά γύρω από τις 8.270 μονάδες μετά από ένα αρνητικό ξεκίνημα τη Δευτέρα. Η Phoenix Group γράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, υποχωρώντας πάνω από 3% μετά την αναστολή της πώλησης της επιχειρηματικής της μονάδας SunLife, παρά την αύξηση 15% στα λειτουργικά κέρδη του πρώτου εξαμήνου και την επιβεβαίωση των στόχων κερδών μεσοπρόθεσμα. Ακολούθησαν η Prudential (-1,5%) και η Melrose Industries (-1,4%), ενώ και οι Rolls-Royce Group και easyJet σημείωσαν πτώση. Οι μεγάλες μεταλλευτικές εταιρίες επίσης συνέβαλαν στην πτώση του δείκτη, με την Antofagasta και τη Rio Tinto να χάνουν και οι δύο πάνω από 1%, μετά από αρνητικά οικονομικά δεδομένα από την Κίνα.
Επιχειρηματικές ειδήσεις
Κινητικότητα παρατηρείται στις τράπεζες, καθώς οι διοικήσεις επισπεύδουν την υλοποίηση των business plans. Σε αυτό το πλαίσιο η Alpha Bank κινείται για την εξαγορά εταιρίας, ενώ παράλληλα αναμένεται η είσοδος της Τράπεζας Κύπρου. Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Παρασκευή ψήφισε την έγκριση της εισαγωγής των κοινών μετοχών στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης από την Επιτροπή Εισαγωγών του ΧΑΑ. Σύμφωνα με το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα, οι μετοχές θα σταματήσουν να διαπραγματεύονται στο LSE στις 18 Σεπτεμβρίου και θα ξεκινήσουν στο ΧΑΑ τη Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται και η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ η έναρξη ισχύος του παραχωρητηρίου ξεκινά την 1η Οκτωβρίου.
Η ατζέντα
Η σημερινή ατζέντα περιορίζεται στο εμπορικό ισοζύγιο Ιουλίου της Ευρωζώνης και στον δείκτη μεταποίησης Empire Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Σημειώνουμε ότι η αγορά της Κίνας είναι κλειστή σήμερα και αύριο λόγω αργίας.
Εντός της εβδομάδας αναμένονται όμως και άλλες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων αυτών από την Τράπεζα της Αγγλίας, την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Norges Bank.
Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η Siemens Energy (-2,3%), η Infineon (-1,8%) και η MTU Aero Engines (-1,8%) ήταν μεταξύ των κορυφαίων χαμένων, ενώ η Zalando (1,5%) και η E.ON (0,9%) κατέγραψαν τα μεγαλύτερα κέρδη.
Σε καθοδικό κανάλι παρά την αντίδραση
Τεχνικά, σύμφωνα με την ανάλυση του υπεύθυνου Ανάλυσης της BETA ΑΧΕ, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε καθοδικό πλέον κανάλι μετά την απώλεια των 1.425 μονάδων. Η διαγραμματική εικόνα έχει γύρει σημαντικά υπέρ των απαισιόδοξων και παρά το κλείσιμο του ανοδικού χάσματος που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα από τις 14 Αυγούστου (1.404-1.408) η κατεύθυνση δεν έδειξε να μεταβάλλεται ιδιαίτερα ως προς την φορά της. Από την Τετάρτη και ο MACD έχει προσχωρήσει στο κλαμπ των πωλητών και το σενάριο προσέγγισης του ΚΜΟ-200 ημερών που βρίσκεται στις 1386 μονάδες φαίνεται να αποκτάει βάσιμες πιθανότητες. Με τους ταλαντωτές να έχουν ακόμα περιθώριο ανοχής ως προς τις υποτιμημένες ζώνες τιμών η εξέλιξη αυτή δείχνει ως η επικρατέστερη βραχυπρόθεσμα. Για να επιστρέψει ο Γενικός Δείκτης σε ανοδική τάση βραχυπρόθεσμα απαιτείται υπέρβαση των 1.436 μονάδων ωστόσο η «σκληρή» ζώνη αντίστασης βρίσκεται στις 1450 μονάδες, επίπεδο το οποίο ανεπιτυχώς η αγορά προσπάθησε να υπερβεί τρεις φορές μετά τις 5 Αυγούστου χωρίς επιτυχία. Η αντίδραση της Παρασκευής δεν έβγαλε ένταση στις συναλλαγές και ενδεχομένως να αποτελεί ένα μικρό διάλλειμα στην κατά τα άλλα αδύναμη εικόνα του Γενικού Δείκτη.