Οι πολυπληθείς χώρες και η ισχυρή πληθυσμιακή αύξηση συσχετίζονται συχνότερα με την Ασία σήμερα. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, στην αλλαγή του αιώνα η ισορροπία θα είναι λιγότερο ξεκάθαρη.
Το 2020, πέντε από τις δέκα πιο πολυπληθείς χώρες στον κόσμο βρίσκονταν στην Ασία – η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές – ενώ δύο βρίσκονταν στη Λατινική Αμερική, μία στην Αφρική και μία στη Βόρεια Αμερική.
Το 2100, τέσσερις αφρικανικές χώρες θα βρίσκονται στις δέκα μεγαλύτερες χώρες του κόσμου: η Νιγηρία, η Αιθιοπία, η Τανζανία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Παρόλο που ορισμένες ασιατικές χώρες θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αυτό θα γίνει με χαμηλότερο ρυθμό και θα ξεπεραστούν πληθυσμιακά από αφρικανικές χώρες που παρουσιάζουν ταχύτερη ανάπτυξη. Άλλες, όπως η Κίνα και το Μπανγκλαντές, αναμένεται να συρρικνωθούν έως το 2100, κυρίως ως αποτέλεσμα της ανώτερης ποιότητας ζωής και της εκπαίδευσης, που έχουν ήδη αρχίσει να μειώνουν τα ποσοστά γεννήσεων.
Το 1950, τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες ήταν ακόμη ανάμεσα στις μεγαλύτερες του κόσμου. Ο αριθμός αυτός θα έχει μειωθεί σε μία το 2020 και καμία το 2100.
Ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται παγκοσμίως ήδη μειώνεται, αλλά με 2,3 παιδιά ανά γυναίκα, ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται. Οι ερευνητές πληθυσμού του ΟΗΕ διαπίστωσαν ότι, αν ο παγκόσμιος δείκτης γονιμότητας συνεχίσει να μειώνεται με τον τρέχοντα ρυθμό, θα φτάσει τα 1,9 παιδιά ανά γυναίκα το 2100, οπότε ο πληθυσμός της Γης θα αρχίσει πραγματικά να μειώνεται.
You will find more infographics at Statista