Ελληνόκτητο πλοίο επλήγη από ρωσικό πύραυλο στη Μαύρη Θάλασσα σε μια εξέλιξη που ανεβάζει το ρίσκο και καθιστά σαφές ότι η κατάρρευση της συμφωνίας για τον ασφαλή διάδρομο για τα σιτηρά έχει πραγματικές επιπτώσεις.
Νέες ενδείξεις διεύρυνσης του μετώπου της Ουκρανίας καταγράφονται εσχάτως, με τελευταίο συμβάν την επίθεση της Ρωσίας σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων, που σύμφωνα με την Ουκρανία μετέφερε σιτηρά.
Η απόφαση της Ρωσίας να πλήξει ελληνόκτητο cargo ship αποτελεί σαφές μήνυμα ότι η απόσυρση της Μόσχας από τη συμφωνία για ασφαλή διάδρομο για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα έχει ουσιαστικές επιπτώσεις.
Ειδικότερα, πρόκειται για το ελληνικών συμφερόντων φορτηγό πλοίο Aya, το οποίο χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με το Reuters το πλοίο διαχειρίζεται η ναυτιλιακή VRS Maritime Services με έδρα την Αθήνα.
Παιχνίδια του Ζελένσκι
Νωρίτερα την Πέμπτη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι ρωσικός πύραυλος έπληξε εμπορικό πλοίο που μετέφερε σιτηρά από την Ουκρανία. Ο Ζελένσκι τόνισε ότι το πλοίο είχε προορισμό την Αίγυπτο. Πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν θύματα από την επίθεση.
Σύμφωνα με την ουκρανική εκδοχή των γεγονότων το πλοίο που έφερε σημαία Αγίου Χριστόφορου και Νέβις έπλεε σε ρουμανικά χωρικά ύδατα στις εκβολές του ποταμού Δούναβη στη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού και μια πηγή.
Ωστόσο, η ρουμανική ναυτιλιακή αρχή έσπευσε να διαψεύσει αυτή την εκδοχή. Μια εκπρόσωπος της ρουμανικής αρχής δήλωσε ότι το πλοίο δεν βρισκόταν σε ρουμανικά χωρικά ύδατα όταν επλήγη. «Θέλω να τονίσω ότι το πλοίο έπλεε σε ρουμανικά χωρικά ύδατα όταν επλήγη», είπε η πηγή.
Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε στο Reuters ότι το πλοίο βρίσκονταν στη ρουμανική θαλάσσια οικονομική ζώνη τη στιγμή του πλήγματος από ρωσικό πύραυλο. Ο Ντίμτρο Πλετεντσούκ τόνισε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε βομβαρδιστικά Tu-22 για την επίθεση.
Οι αντιφάσεις αυτές καταδεικνύουν την εξόφθαλμη προσπάθεια του Ζελένσκι να χρησιμοποιήσει τα γεγονότα για να εκβιάσει άμεση εμπλοκή του NATO και αντίποινα της ΕΕ στη Ρωσία. Ωστόσο, η στάση της Ρουμανίας αποτελεί σαφή ένδειξη απροθυμίας εμπλοκής στο μέτωπο.