Την τέταρτη σερί πτωτική συνεδρίαση και την έκτη αρνητική στις εφτά τελευταίες πραγματοποίησε την Τετάρτη το ελληνικό χρηματιστήριο, συνεχίζοντας να προβληματίζει τους συμμετέχοντες, καθώς η συνολική εικόνα της αγοράς δεν είναι καλή, οι συναλλαγές είναι μειωμένες συγκριτικά με τα πρότερα στάνταρ του έτους και γενικώς καταγράφεται μια φθορά αποτιμήσεων με διαρκείς πιέσεις σε μετοχές όλων των αποχρώσεων.
- Η ΔΕΘ δεν πρόσφερε τίποτα στην επενδυτική κοινότητα
- Έχει «κάτσει» η αγορά μετά τις ευρωεκλογές, ο τραπεζικός δείκτης χάνει 7%
- Στις 1.413 μονάδες κατήλθε ο Γενικός Δείκτης, πτωτικά οι 23 από τις 25 μετοχές του Large Cap
Πλέον, τα κέρδη από την αρχή του χρόνου έπεσαν κάτω από το 10% για το Γενικό Δείκτη ο οποίος ενισχύεται κατά 9,31%, o FTSE 25 ενισχύεται κατά 9,68%, ο Mid Cap ενισχύεται μόλις κατά 1,63% υστερώντας σημαντικά, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 14,92%, ενώ είχε φτάσει έως το +27% στις 23 του περασμένου Ιουλίου.
Η εικόνα της αγοράς μετά τη ΔΕΘ δεν είναι καλή, ενώ συνολικά από τις ευρωεκλογές και εντεύθεν, η πορεία του χρηματιστηρίου προβληματίζει, με μείωση όγκων και τζίρων, συρρίκνωση ενδιαφέροντος και παύση νέων – ισχυρών πρωτοβουλιών – από τους ξένους επενδυτές. Από τις ευρωεκλογές και μετά, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 3,11%, ο FTSE 25 χάνει 3,41%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 7%.
Σήμερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 86,1 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι στις 18 συνεδριάσεις από τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, οι συναλλαγές μόνο σε δύο περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ, με τη μία εξ αυτών να είναι η Παρασκευή 30 Αυγούστου, στην οποία έλαβε χώρα το rebalancing για τους δείκτες MSCI. Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι στην αγορά δεν εισρέουν νέα κεφάλαια, ενώ οι μέσες συναλλαγές αυτών των ημερών είναι κάτω και από τα 90 εκατ. ευρώ, όταν το πρώτο 8μηνο του 2024 βγήκε με μέσο τζίρο 131 εκατ. ευρώ.
Κάποιοι αναλυτές αποδίδουν το στέγνωμα των συναλλαγών στο επικείμενο placement στην Εθνική Τράπεζα που θα απαιτήσει σημαντική ρευστότητα, όμως σε κάθε περίπτωση, η εικόνα προβληματίζει.
Οι διεθνείς αγορές
Σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν ήπια και με μεικτά πρόσημα, χωρίς μεγάλες κινήσεις και ξεκάθαρο στίγμα. Στον αντίποδα, και οι τρεις δείκτες της Wall Street κινούνται εξ αρχής της συνεδρίασης έντονα πτωτικά, με τον Dow Jones να χάνει άνω του 1% με απώλειες 440 μονάδες, όμως οι άλλοι δύο δείκτες σταδιακά έχουν περιορίσει μερικώς τις απώλειες που αρχικά επίσης ξεπερνούσαν το 1%.
Η συνεδρίαση γίνεται στον απόηχο του χθεσινού debate μεταξύ Ντόναλντ Τράμπ και Καμάλα Χάρις, ενώ η αγορά φαίνεται πως σε αυτή τ φάση περισσότερο επηρεάζεται από τα μάκρο, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ενέτειναν την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με τις προθέσεις της Federal Reserve για τα επιτόκια. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ αυξήθηκε οριακά τον Αύγουστο, όμως ο υποκείμενος πληθωρισμός εμφανίστηκε πιο επίμονος, κάτι που προβληματίζει τους αναλυτές καθώς υπάρχει φόβος ότι θα αποθαρρύνει τη Fed να προχωρήσει σε μια μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την επόμενη εβδομάδα, όπως έχει ποντάρει η αγορά.
Η εικόνα στο Χ.Α.
Τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και οι υπόλοιποι κύριοι δείκτες σήμερα αρχικά έκαναν προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, η οποία όμως κράτησε μόλις ένα τέταρτο της ώρας, καθώς γρήγορα επέστρεψαν τα αρνητικά πρόσημα, λόγω κυρίως απουσίας του αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Ο Γ.Δ. αρχικά πήγε έως τις 1.429,91 μονάδες (+0,27%), όμως μετά τις 10:45 π.μ. γύρισε πτωτικά όπου παρέμεινε όλη την ημέρα, κλείνοντας στις 1.413,54 μονάδες με πτώση 0,88%, όχι μακριά από το χαμηλό ημέρας που ήταν στις 1.412,57 μονάδες (-0,95%). Είναι η τρίτη σερί συνεδρίαση που η αγορά κλείνει ουσιαστικά στο χαμηλό ημέρας.
Ο FTSE 25 έκλεισε με πτώση 0,89% στις 3.425,12 μονάδες σχεδόν στο ναδίρ της ημέρας, ο Mid Cap έχασε 0,76%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,98% στις 1.220,04 μονάδες, ενώ έφτασε να υποχωρεί έως και 1,33%.
Μόνο δύο μετοχές του Large Cap (ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή) διασώθηκαν με θετικό πρόσημο, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε, ενώ 23 τίτλοι κινήθηκαν χαμηλότερα. Απώλειες άνω του 2% είχε η Ελλάκτωρ και η Lamda Development, με την πρώτη να έχει κακή εικόνα τελευταία, ενώ από την αρχή του χρόνου χάνει άνω του 24%.
Απώλειες άνω του 1,50% είχαν οι Cenergy Holdings, Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ και Viohalco, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Alpha Bank, Εθνική και Eurobank.
Στον Mid Cap μόνο οι Ideal Holdings (+1,03%), Dimand, Πλαστικά Θράκης και Profile έκλεισαν θετικά, ενώ πιέσεις πέριξ του -2,70% δέχτηκαν οι Intracom Holdings, Lavipharm και Fourlis. H AustriaCard έχασε 1,86%, η AVAX -1,62%, η ΕΧΑΕ -1,32% και η Κρι Κρι -1,21%. Στο σύνολο της αγοράς, οι πτωτικές μετοχές ήταν τριπλάσιες από τις ανοδικές, με το συσχετισμό στις 93 και 28 αντίστοιχα.